Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Μετάλλαξη Δέλτα: Τι ισχύει με την τρίτη δόση του εμβολίου - Ποιοι θα πρέπει να την κάνουν

Τι αναφέρουν οι ειδικοί για τις φήμες που φουντώνουν

3 Αυγούστου 2021 13:21
Μετάλλαξη Δέλτα: Τι ισχύει με την τρίτη δόση του εμβολίου - Ποιοι θα πρέπει να την κάνουν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μετάλλαξη Δέλτα: Ο επικεφαλής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε πως θα χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Ο Dr. Francis Collins μιλούσε για τους Αμερικανούς όταν είπε σε συνέντευξή του στο Good Morning America του δικτύου ABC πως «αυτό που θα έλεγα τώρα είναι πως δεν έχουμε ενδείξεις πως θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε τρίτο εμβολιασμό στις ΗΠΑ, αλλά αυτή είναι μια συνεχιζόμενη συζήτηση». Ωστόσο σοκ προκαλεί και η δήλωση του Αλκιβιάδη Βατόπουλου που αναφέρει ότι η παραλλαγή κολλάει σαν την ανεμοβλογιά.

Μετάλλαξη Δέλτα: Θα χρειαστεί τελικά και τρίτη δόση εμβολίου;

«Για να είμαι σαφής, ωστόσο, τα εμβόλια που έχουν πάρει έγκριση στις ΗΠΑ, της Pfizer, της Moderna και της J&J, έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα απέναντι στη Delta. Δεν υπάρχει λόγος να πιέσουμε σε αυτό το στάδιο για τρίτη δόση, αλλά το παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα». Ο Collins είπε πως οι υγειονομικοί φορείς συνεχίζουν να αναλύουν τις μελέτες για τις τρίτες δόσεις, μεταξύ αυτών και τις έρευνες του Ισραήλ, το οποίο έχει αρχίσει να προσφέρει συμπληρωματικές δόσεις σε πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Ο Collins μίλησε όμως και για ελλείψεις στο εμβόλιο που θα συμβούν αν η Αμερική αποφασίσει να εμβολιάσει τον πληθυσμό της και με τρίτη δόση: «Αν οι ΗΠΑ, με τόσο μεγάλο πληθυσμό, αποφασίσουν πως χρειαζόμαστε νέες παρτίδες εμβολίου για τη χώρα μας, αυτό σημαίνει πως αυτές οι δόσεις δεν θα είναι διαθέσιμες κάπου αλλού». Η Pfizer ανακοίνωσε ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα πως μια τρίτη δόση του εμβολίου της μπορεί να αυξήσει τα αντισώματα κατά της μετάλλαξης Δέλτα πάνω από 5 φορές σε ανθρώπους ηλικίας 18-55 ετών…

Μετάλλαξη Δέλτα: Τι ισχύει με την τρίτη δόση του εμβολίου

"Μεταδίδουν τον κορωνοϊό": Καύσωνας 45 βαθμών και οι λοιμωξιολόγοι συμβουλεύουν να κλείσουμε τα κλιματιστικά!

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ο δείκτης θετικότητας που παραμένει πολύ υψηλός, με τη μετάλλαξη Δέλτα να επικρατεί στο 70% των κρουσμάτων και να κυριαρχεί στην Ελλάδα. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού τονίζει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα.

«Είναι δύσκολο τα πράγματα όπως ακούμε για τα νοσοκομεία. Το κυριότερο και ανησυχητικό είναι ότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει πολύ υψηλός. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί σε 30 ημέρες και αν θα επικρατήσει άλλη μετάλλαξη. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο μεταδοτική θα είναι αυτή η μετάλλαξη αλλά και τη δική μας συμπεριφορά», εξήγησε στο Mega.

Λινού: Πολύ εύκολη η μετάδοση με τα κλιματιστικά

Η κ. Λινού χτύπησε καμπανάκι κινδύνου και τα κλιματιστικά, ενώ βρίσκεται εδώ και μέρες σε εξέλιξη ένας από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών.

«Κολλούν και οι εμβολιασμένοι, νοσούν ήπια, αλλά και μεταδίδουν. Αν κάποιος εμβολιασμένος έχει βήχα, πονοκέφαλο, ένα μικρό πυρετό, ή συνάχι καλό θα είναι να κάνει τεστ για να μη συνεχίσει να μεταφέρει τον ιό. Στην Αμερική δίνεται οδηγία για χρήση μάσκας ακόμα και από εμβολιασμένους. Αυτό καλό θα ήταν να γίνει και στη χώρα μας. Επίσης, στον τύπο των κλιματιστικών που έχουμε στην Ελλάδα -ανακυκλώνουν τον ίδιο αέρα, δεν φέρνουν νέο, ούτε σκοτώνουν τον ιό- είναι πολύ εύκολη η μετάδοση του ιού, για αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκα πλήρως αν βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενο χώρο αν είναι και άλλοι άνθρωποι σε αυτόν. Ο ιός αυτός μεταφέρεται πολύ εύκολα», είπε.

Αναφερόμενη στο θέμα της τρίτης δόσης εμβολίου και ποιοι ενδέχεται να εμβολιαστούν εκ νέου, η κ. Λινού είπε ότι «οπωσδήποτε υπάρχει μια ομάδα πληθυσμού που δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει αντισώματα ακόμα και αν έχει εμβολιαστεί. Οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι θα είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να επανεμβολιαστούν. Για τον γενικό πληθυσμό δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες που να λένε ότι πέφτει η ανοσία οπότε θα χρειαστεί τρίτη δόση. Επομένως περιμένουμε, αλλά για κάποιους ανθρώπους θα χρειαστεί τρίτη δόση».

«Κάποια παιδιά θα νοσήσουν σοβαρά»

Δύσκολη χαρακτήρισε η κ. Λινού την απόφαση των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, τους ενθάρρυνε, όμως, προς αυτή την κατεύθυνση.

«Οι συνθήκες στα σχολεία είναι τέτοιες που ευνοούν τη διασπορά. Αυτό δημιουργεί κίνδυνο όχι μόνο για τη μετάδοση του ιού σε μεγάλους ανθρώπους, αλλά και για την υγεία των ίδιων των παιδιών. Ελάχιστα παιδιά, αλλά κάποια, θα νοσήσουν σοβαρά και για αυτό είναι επιβεβλημένο να εμβολιαστούν. Είναι δύσκολη απόφαση για τους γονείς, αλλά να ενθαρρυνθούν ότι κάνουν καλό στα παιδιά εμβολιάζοντάς τα».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share