Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Βατόπουλος: «Κολλάει σαν την ανεμοβλογιά η μετάλλαξη Δέλτα»

Πότε θα μας εγκαταλείψει ο κορωνοϊός

3 Αυγούστου 2021 10:32
Βατόπουλος: «Κολλάει σαν την ανεμοβλογιά η μετάλλαξη Δέλτα»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στη μετάλλαξη Δέλτα, τη σημασία του εμβολιασμού αλλά και την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας επικεντρώθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας πως το επόμενο κύμα θα δείξει πώς θα εξελιχθεί ο ιός αλλά και πότε εκτιμάται ότι θα μας εγκαταλείψει.

«Τον Σεπτέμβριο θα δούμε πώς θα πάει η κατάσταση στην Ευρώπη. Αν το επόμενο κύμα είναι πιο σοβαρό τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Αν το επόμενο είναι πιο μικρό με πολύ λιγότερα θύματα και κρούσματα αυτό σημαίνει ότι βαίνουμε προς την λήξη της πανδημίας».

Tρίτη δόση;

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της τρίτης δόσης το χειμώνα είπε πως είναι πολύ πιθανό και συζητιέται. «Θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το παγκόσμιο δίλημμα είναι αν θα γίνει η τρίτη δόση στην Ευρώπη ή πρώτη δόση στην Αφρική.

Επιπλέον, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως «το CDC έβγαλε ένα εσωτερικό έγγραφο που μάλλον διέρρευσε το οποίο μιλάει για μεγάλη μεταδοτικότητα πράγμα που το ξέραμε αλλά πλέον μιλάει και την δυνατότητα μετάδοσης από τους εμβολιασμένους, το οποίο αλλάζει τους κανόνες τους παιχνιδιού γι’ αυτό και οι Αμερικανοί συζητάνε πλέον για χρήση μάσκας και από τους εμβολιασμένους».

 Βατόπουλος: «Κολλάει σαν την ανεμοβλογιά η μετάλλαξη Δέλτα»

Για την πιθανότητα να χρειάζονται μάσκες και οι εμβολιασμένοι (στους εξωτερικούς χώρους) ο κ. Βατόπουλος σχολίασε πως ίσως χρειαστεί εφόσον υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι τριγύρω μας και εφόσον το επίπεδο της επιδημίας εξακολουθεί να είναι τόσο μεγάλο. «Εξαρτάται δηλαδή και από την επίπτωση του νοσήματος. Αν έχουμε πολύ νόσημα τριγύρω μας έστω και ελαφρύ η μάσκα θα είναι χρήσιμη».

Κληθείς να σχολιάσει τις ηλικίες που πλήττει αυτό το στέλεχος ο καθηγητής δήλωσε πως αφορά όλες τις ηλικίες, αλλά στην παρούσα φάση κυρίως του νέους. «Ελπίζω να μην φτάσουμε στους περιορισμούς κυκλοφορίας κλπ» σημείωσε, ενώ υπενθύμισε τη χρήση των ατομικών μέτρων προφύλαξης όπως η χρήση μάσκας.

Κολλάει σαν την ανεμοβλογιά η μετάλλαξη Δέλτα

Σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται το «χτίσιμο» του τείχους ανοσίας σε συνάρτηση του ρυθμού εμβολιασμού και το πώς μεταλλάσσεται ο ιός. «Αν μοιάζει με την ανεμοβλογιά, όπως είπαν οι Αμερικανοί, η ανεμοβλογιά είχε ένα R0 (δείκτης μεταδοτικότητας) 10, ενώ ο κορωνοϊός 2 οπότε για την ανεμοβλογιά η συλλογική ανοσία πρέπει να φτάσει στο 90%» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος.

Εξήγησε πως το RO είναι το πόσα άτομα κολλάει κατά μέσο όρο κάθε κρούσμα. Στην ανεμοβλογιά κατά μέσο όρο κολλάει κάποιος 10 ανθρώπους ενώ το πρώτο στέλεχος του κορωνοϊού κάθε άνθρωπος (κρούσμα) κολλούσε δύο ανθρώπους.

Νέα μετάλλαξη εμφανίστηκε στην Πάτρα: Το πρώτο κρούσμα της κολομβιανής - Τι γνωρίζουμε για τη νέα παραλλαγή

Μία νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού εντοπίστηκε στη χώρα μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κρούσμα που εντοπίστηκε στην Πάτρα στις 9 Ιουνίου, είναι στέλεχος παραλλαγής του ιού που εντοπίστηκε στην Κολομβία.

Το περιστατικό προκαλεί ανησυχία, αφού η μετάλλαξη μπορεί να είναι πιο μεταδοτική αλλά και να διαφεύγει από την προστασία των εμβολίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Πάτρα ήταν από τις πρώτες περιοχές στην οποία εμφανίστηκε την άνοιξη και η μετάλλαξη Δέλτα.

Το πρώτο κρούσμα της κολομβιανής - Τι γνωρίζουμε για τη νέα παραλλαγή

Τι γνωρίζουμε για την μετάλλαξη της Κολομβίας

Πρόκειται για το στέλεχος Β.1.621 της μετάλλαξης «Κάπα». Το περιστατικό προκάλεσε ανησυχία, καθώς στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί συνολικά και 29 κρούσματα που φέρουν με το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Πιο μεταδοτική, λιγότερο παθογόνος

Ωστόσο ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, έσπευσε σήμερα να μας καθησυχάσει λέγοντας πως ναι μεν η μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική, αλλά όχι τόσο παθογόνα.

Σχολιάζοντας τη μετάλλαξη από τη Κολομβία, η οποία εντοπίστηκε χθες στην Πάτρα, σημείωσε ότι οι μεταλλάξεις είναι μια αέναη διαδικασία χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι απομακρύνεται το τέλος της πανδημίας.

«Ο ιός μπορεί να εξασθενήσει. Οι κλώνοι που επικρατούν συνήθως είναι πιο μεταδοτικοί και λιγότερο παθογόνοι. Το ρεαλιστικό σενάριο είναι να μείνει όπως η γρίπη» υπογραμμίζοντας ότι πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί ώστε να μην αφήνει ανοιχτό χώρο στις μεταλλάξεις να αναπτυχθούν.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους για μετακινήσεις στα νησιά μόνο με rapid ή μοριακό τεστ, ο κ. Βατόπουλος επισήμανε ότι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

«Το θέμα είναι να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί. Αν δεν εμβολιαστεί ο κόσμος θα έχουμε συνεχείς αναζωπυρώσεις, θα έχουμε μεταλλάξεις, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Δε διαφωνώ με τα μέτρα, απλώς δε θα πρέπει να περνάνε ότι είναι κάτι το εκδικητικό, ότι δηλαδή αφού δεν εμβολιάζεσαι, θα σε τιμωρήσω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Επεκτείνεται» η μετάλλαξη Δέλτα: Πού εντοπίζονται τα νέα κρούσματα

Την ίδια ώρα εντείνεται περαιτέρω η ανησυχία για πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μετά και την εμφάνιση νέων κρουσμάτων της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναμένεται να επικρατήσει στον πλανήτη μέσα στον Αύγουστο.

Στα 29 κρούσματα που είχαν εντοπιστεί στη χώρα στο πλαίσιο της γονιδιωματικής επιτήρησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου, χθες αναφέρθηκαν στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ακόμα 25 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μεταλλαγμένων στελεχών Δέλτα σε 54. Από αυτά, 30 έχουν εντοπιστεί στο Ηράκλειο Κρήτης, 8 στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη, 4 στην Λέσβο, 2 στη Πάρο και από 1 σε Εύβοια, Αχαΐα, Κορινθία, Χαλκιδική και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Εκτενή αναφορά στο μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έκαναν χθες στην ενημέρωση για την πανδημία στη χώρα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Νέα μετάλλαξη εμφανίστηκε στην Πάτρα

«Η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει αρκετά την ισορροπία των δεδομένων, αλλά και τις σκέψεις των ειδικών για το πως θα πορευτούμε τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες. Η συζήτηση σήμερα είναι πως θα μπορέσουμε να καθυστερήσουμε τη διασπορά της στην κοινότητα μέχρι να αυξηθεί περαιτέρω η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Η κ. Παπαευαγγέλου και έκανε λόγο για εξονυχιστική ιχνηλάτηση των ύποπτων, αλλά και των επιβεβαιωμένων περιστατικών με στόχο την καθυστέρηση της διασποράς. Θέλοντας να τονίσει την επικινδυνότητα του νέου στελέχους Δέλτα αναφέρθηκε σε δεδομένα που δείχνουν ότι η μετάλλαξη αυτή είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό της Ουχάν, αλλά και 40%-60% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τη βρετανική μετάλλαξη, που σημαντικά συνέτεινε στο τρίτο πανδημικό κύμα που χτύπησε την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας, στις αρχές του 2021.

Τόνισε ότι φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης Δ, ενώ επισήμανε ότι δεν παρατηρείται αύξηση επαναμολύνσεων σε άτομα με προηγηθείσα νόσηση COVID-19.

ΠΟΥ: Οδηγίες για τους εμβολιασμένους λόγω της μετάλλαξης Δέλτα

Τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών, συνεχίζει να συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς το νέο πολύ μολυσματικό νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 «Δέλτα» διασπείρεται γρήγορα ανά τον κόσμο.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις νέες οδηγίες που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Η σύσταση της χρήσης της μάσκας από τους εμβολιασμένους συνίσταται στο ότι δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού. Στο Ισραήλ περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer. Το νέο αυτό στέλεχος είναι το ταχύτερο στέλεχος στη διασπορά του έως τώρα. Η παρουσία του έχει εξακριβωθεί σε 92 χώρες του κόσμου και είναι πιθανόν να είναι το επικρατές στέλεχος του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης είναι δυνητικά πιο θανατηφόρο στέλεχος, γιατί εξαιτίας της πολύ μολυσματικής του φύσης, θα προσβάλλει τελικά τους πιο ευπαθείς που θα νοσήσουν σοβαρότερα, θα νοσηλευτούν και πιθανά θα καταλήξουν από τη λοίμωξη COVID-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Το στέλεχος αυτό πιθανά οδηγεί και σε σοβαρότερα συμπτώματα, αλλά και διαφορετικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα.

Στις ΗΠΑ πάνω από το 10% των ατόμων που μολύνονται τώρα από τον SARS-CoV-2, οφείλεται στο στέλεχος «Δέλτα» και έχει ήδη υπολογιστεί ότι έχουν ήδη καταλήξει λόγω αυτού του στελέχους πάνω από 600 χιλιάδες άνθρωποι. Γι' αυτό, καταλήγουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ, είναι σημαντική η πρόοδος του εμβολιασμού και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

εμβόλιο κορωνοιός μετάλλαξη δέλτα

Ποια τα προνόμια των εμβολιασμένων

Συνολικά τα προνόμια εμβολιασμένων που σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση να δοθούν σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως είναι η ελεύθερη είσοδος σε πολιτιστικά γεγονότα, όπως θέατρα, συναυλίες και κινηματογράφοι, η παρουσία σε ανοιχτά ή κλειστά γήπεδα και η είσοδος σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ήδη, από τον Ιούλιο, όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, θα εξαιρούνται από τη διενέργεια self test για την προσέλευση στην εργασία τους.

Εξάλλου, η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση το περασμένο Σάββατο, επισημαίνοντας ότι βάσει της ενημέρωσης που έχουν, δικαίωμα εισόδου στο γήπεδο θα έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι νόσησαν τους τελευταίους έξι μήνες και είχαν αρνητικό τεστ 14 ημέρες πριν το εκάστοτε παιχνίδι.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες υψηλής συνάθροισης, στον τομέα της ψυχαγωγίας ή του αθλητισμού, οι επιχειρηματίες θα μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους αποκλειστικά σε εμβολιασμένους ή όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share