Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Αυτές είναι οι 10 περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες - «Καμπανάκι» Λέκκα (Video)

Μεγάλη προσοχή!

12 Οκτωβρίου 2021 09:47
Κακοκαιρία «Αθηνά»: Αυτές είναι οι 10 περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες - «Καμπανάκι» Λέκκα (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τα αντιπλημμυρικά έργα καθυστέρησαν μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και στην Εύβοια έγιναν μεγάλες καταστροφές. Σπίτια πλημμύρισαν, δρόμοι κόπηκαν στα δύο, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές στο παραλιακό μέτωπο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή διαχείρισης καταστροφών, κ. Ευθύμη Λέκκα, υπάρχουν δέκα περιοχές στη χώρα οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες.

Μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν πέντε περιοχές στην Εύβοια και συγκεκριμένα η Λίμνη, η Αγία Άννα και η βορειοανατολική περιοχή.

Τρεις περιοχές στην Αττική, οι Αχαρνές, το Θριάσειο Πεδίο και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο και δύο στην Πελοπόννησο, ο δήμος Πύργου και η Αρχαία Ολυμπία.

«Οι περιοχές που υπέστησαν τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών όπως έγινε σήμερα στην Εύβοια. Χρειάζονται επείγοντα καινοτόμα μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα μειώσουν τις επιπτώσεις από ένα φαινόμενο όπως αυτό στην Εύβοια σήμερα», δηλώνει ο ίδιος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λέκκας, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν καθυστερήσει, ενώ ακόμα και μια μέτρια βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα.

«Εδώ είχαμε να κάνουμε ουσιαστικά με μια πολύ μικρή βροχόπτωση, της τάξης των 50 χιλιοστών. Δεν είχαμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση τεράστια. Φανταστείτε αν εμφανιζόταν μια τεράστια βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά, πάνω από 200 χιλιοστά».

Και δεν είναι μόνο η Εύβοια! «Οι Αχαρνές έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης, έχουν ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο, τα εδάφη είναι ευάλωτα σε διάβρωση και όλα αυτά μαζί ουσιαστικά συντείνουν όταν προκύψει μία μικρή βροχόπτωση να έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα», αναφέρει ο καθηγητής.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share