Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ΒΟΜΒΑ: Επιστροφή του SMS 13033; Λουκέτο στην εστίαση από τις 00:30; Τα νέα και τα παλαιά μέτρα που έχουν «πέσει» στο τραπέζι

Άσχημες εξελίξεις στη χώρα

30 Σεπτεμβρίου 2021 14:22
ΒΟΜΒΑ: Επιστροφή του SMS 13033; Λουκέτο στην εστίαση από τις 00:30; Τα νέα και τα παλαιά μέτρα που έχουν «πέσει» στο τραπέζι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όσο ο χειμώνας πλησιάζει και πολλές περιοχές περνούν στο κόκκινο, τόσο το lockdown και το περιβόητο SMS 13033, που όλοι θέλουν να ξεχάσουν, έρχεται στο μυαλό πολλών. Η κυβέρνηση πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ξανακλείνει η χώρα. Παράλληλα, ο ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, δήλωσε πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως αυτό που προέχει είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Τα νέα και τα παλαιά μέτρα που έχουν «πέσει» στο τραπέζι

Όλοι θυμούνται τα ατελείωτα SMS στο 13033 και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που κράτησαν ολόκληρους μήνες. Τώρα το 2021 στο τέλος του και το 2022 στην αρχή του, φαίνεται ότι θα πάνε με νέα μέτρα, αλλά με διαφορετικού τύπου μέτρα.

Από τη μία τα μέτρα που αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, από την άλλη τα οριζόντια μέτρα που πλήττουν εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Γιατί οριζόντια μέτρα δεν είναι μόνο το lockdown των περασμένων ετών, αλλά είναι και η απαγόρευση κυκλοφορίας για όλους τα βράδια. Αυτό σημαίνει λουκέτο στην εστίαση από τις 00:30. Επίσης σημαίνει απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούει για lockdown που θα κλεισει ολόκληρη τη χώρα, όπως πέρυσι, αλλά σήμερα θα αναγκαστεί να πάει νέα μέτρα με απαγόρευση κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στο Κιλκίς και στη Χαλκιδική.

Για τις πολιτικές αποφάσεις και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σε όλα τα πεδία της κοινωνικοοικονομικής ζωής της χώρας, ενημέρωσε τους πολιτικούς συντάκτες και ανταποκριτές ξένου τύπου ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας είπε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ξανακλείσει η χώρα με lockdown υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρηση κατάφερε να δώσει λύσεις που αποδίουν και να επαναφέρει την κανονικότητα σε σημαντικό βαθμό.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο Στίβεν Ερλάνγκερ των New York Times στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, είπε ότι οι εμβολιασμοί δεν έχουν πολιτικοποιηθεί στην Ελλάδα τόσο, όσο στην Αμερική.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν.

«Είμαστε λίγο πιο πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται. Τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα πάει καλύτερα.

«Το θέμα του εμβολιασμού δεν έχει πολιτικοποιηθεί στην Ελλάδα, όσο στις ΗΠΑ. Πρέπει να πω πως στο θέμα αυτό δεν είχαμε την απαραίτητη στήριξη της αντιπολίτευσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.

«Γνωρίζουμε πως μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού, είμαστε λίγο πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν θα επιβάλουμε περαιτέρω υποχρεωτικότητα ως προς τον εμβολιασμό, αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Οι ανεμβολίαστοι δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, μπαρ, καφέ, αλλά και τα γήπεδα. Καθώς μπαίνουμε στον Οκτώβριο πιστεύω πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδίως οι νεαρότεροι πολίτες θα το ξανασκεφτούν και θα κάνουν το εμβόλιο» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share