Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» από Παυλάκη: «Πάμε να σώσουμε τα Χριστούγεννα»

Aνησυχία του για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα

30 Σεπτεμβρίου 2021 09:28
Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» από Παυλάκη: «Πάμε να σώσουμε τα Χριστούγεννα»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

O ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, δήλωσε πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως αυτό που προέχει είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Όπως ανέφερε ο γιατρός, κρίνεται επίφοβη η επανάληψη του περσινού χειμώνα στην Βόρεια Ελλάδα και ο κίνδυνος να σημειωθεί, όπως είπε, ένα νέο «τσουνάμι» κρουσμάτων διότι «η μισή κοινωνία δεν είναι εμβολιασμένη».

Επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού

Για την επιβράδυνση στους εμβολιασμούς, επεσήμανε ότι έπρεπε να έχει επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε πολλές περισσότερες ομάδες πληθυσμού και πως η κυβέρνηση έπρεπε να στρατηγική, παίρνοντας παράδειγμα από άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία.

Μάλιστα, ο γιατρός σήμανε συναγερμό για τους ηλικιωμένους και για τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες τονίζοντας πως δεν έχουμε δει ανάλογες με το εξωτερικό απώλειες σε αυτές τις ηλικίες: «Έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα προστατευθούν από την κοινωνία. Εμείς χρωστάμε στον χάρο που δεν έχουμε θρηνήσει περισσότερα θύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Απαράδεκτη στάση ορισμένων ακόμα και των ειδικών που λένε βλέποντας και κάνοντας» ανέφερε για το ενδεχόμενο νέο κύμα έξαρσης του ιού στην χώρα. Ο κ. Παυλάκης προειδοποίησε ότι όταν το έρθει το νέο κύμα, θα είναι πια αργά.

Ωστόσο έστειλε μήνυμα ελπίδας λέγοντας πως αξιοποιώντας τα εμβόλια και τηρώντας τα μέτρα «μπορούμε να περάσουμε έναν καλύτερο χειμώνα από αυτόν».

Τέλος, υπογράμμισε πως με 2-3 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως στη χώρα μας, είναι απαράδεκτο να επαναπαυόμαστε.

Κορωνοϊός: Συναγερμό για τους ηλικιωμένους από τον Παυλάκη: «Πάμε να σώσουμε τα Χριστούγεννα»

Εμβόλιο: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για την 3η δόση – Ποιους αφορά

Ανοίγει σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, στους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

Το σκεπτικό της γνωμοδότησης για τον εμβολιασμό των παραπάνω κατηγοριών στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού, που παρατηρείται μετά τους 6 μήνες και για τους υγειονομικούς στην έκθεσή τους στον ιό.

Τρίτη δόση εμβολίου: Η παρενέργεια που εμφανίζει το 5% των εμβολιασμένων!

Με την τρίτη δόση εμβολιάζονται ήδη οι ομάδες των ανοσοκατασταλμένων ατόμων (285.000 πολίτες) και οι διαμένοντας στις Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων. Στα ανοσοκατασταλμένα άτομα μπορεί ο εμβολιασμός να γίνει και ένα μήνα μετά από τη χορήγηση της 2ης δόσης.

Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία.

Η λίστα με τους δικαιούχους για την τρίτη δόση, μόλις παρέρχεται εξάμηνο από την ημερομηνία της δεύτερης δόσης, θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στην παρούσα φάση, το εμβόλιο που δίνεται ως 3η δόση, είναι το mRNA εμβόλιο της Pfizer, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με το εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στον βασικό εμβολιασμό, όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεση του εμβολίου λόγω μεταλλάξεων, αφού έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την προστασία και από τη σοβαρή νόσο και από το θάνατο και για τις μεταλλάξεις και κυρίως για την «Δέλτα» που είναι η επικρατούσα.

Τρίτη δόση εμβολίου: Ξεκινά για τους άνω των 60 ετών και υγειονομικούς

Επομένως, τα άτομα που έχουνε εμβολιαστεί με εμβόλιο Pfizer ή Moderna ή Astra Zeneca, θα λάβουν την 3η δόση με mRNΑ εμβόλιο της Pfizer. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson οι ειδικοί είναι σε αναμονή των συστάσεων. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι θα είναι πάλι ή με mRNA ή με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι, όπως καταγράφονται, οι συνήθεις απλές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή ο πόνος, η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share