Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Προβληματισμένοι οι ειδικοί - Έχουμε «πανδημία ανεμβολίαστων»

Τα συντριπτικά στοιχεία στις ΜΕΘ

23 Σεπτεμβρίου 2021 18:27
Κορωνοϊός: Προβληματισμένοι οι ειδικοί - Έχουμε «πανδημία ανεμβολίαστων»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους ειδικούς για την πορεία της πανδημίας στην βόρεια Ελλάδα αλλά και τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στις μικρότερες ηλικίες.

Ήδη στο «κόκκινο επίπεδο» του επιδημιολογικού χάρτη covid-19 της Πολιτικής Προστασίας ανέβηκαν οι περιφερειακές ενότητες Δράμας, Ξάνθης και Καστοριάς, οι οποίες πλέον «φλερτάρουν» με μίνι lockdown. Ενώ μια εβδομάδα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε αναστολή λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού μπήκαν δύο τμήματα δημοτικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη -τα πρώτα για φέτος.

Η σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας πραγματοποιείται αυτή την ώρα από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Γκάγκα: Χτυπάμε το καμπανάκι για τη Βόρεια Ελλάδα

Καμπανάκι για τη Βόρεια Ελλάδα χτύπησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Οπως τόνισε, τα κρούσματα στη χώρα σταθεροποιούνται, ωστόσο, παρατηρείται αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. «Υπάρχει αυξητική τάση στη Βόρεια Ελλάδα που κυμαίνεται από 11 έως 36% ανάλογα με τον νομό», είπε. Η κα Γκάγκα έκρουσε το «καμπανάκι κινδύνου», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «ότι έτσι ξεκινήσαμε και πέρυσι».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερα χάρη σε αυτόν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, η πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται σε απλές κλίνες είναι ανεμβολίαστοι, ενώ εκ των 59 ατόμων που βρίσκονται σε ΜΕΘ, 55 είναι ανεμβολίαστοι και 4 εμβολιασμένοι.

Κορωνοϊός: Προβληματισμένοι οι ειδικοί - Έχουμε «πανδημία ανεμβολίαστων»

«Συναγερμός» από Καπραβέλο: «Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα, θα βιώσουμε τραγωδία μέχρι τα Χριστούγεννα»

Κορωνοϊός: Λίγο πριν την «ασφυξία» βρίσκονται νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, με την πανδημία να εξακολουθεί να «καλπάζει» δημιουργώντας έντονο προβληματισμό σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», και Νίκος Παπαϊωάννου, πρύτανης στο ΑΠΘ.

«Βόμβα» από τον Νίκο Καπραβέλο - «Έρχεται μεγάλη έξαρση, θα γίνει ζημιά μετά τον Οκτώβριο»

«Δεν είχαμε κρεβάτι εντατικής – Δώσαμε μάχη για να σώσουμε δύο ασθενείς – Όλοι ανεμβολίαστοι»

«Καλές οι συζητήσεις περί μάσκας, περί υποχρεωτικότητας κλπ.. Αλλά ο ιός δεν ρωτάει, δεν διαπραγματεύεται. Χτες περάσαμε μια τραγική μέρα. Δεν είχαμε κρεβάτι εντατικής. 22 κλίνες εντατικής γεμάτες. Δώσαμε μάχη να σώσουμε δύο ασθενείς, ανεμβολίαστοι και αυτοί. Είμαστε στην αρχή. Σας είπα πριν από ένα μήνα και δέχτηκα και σφοδρή κριτική από την κυβέρνηση, ότι είδα τον εφιάλτη. Τώρα τον βιώνουμε. Δυστυχώς δεν συμμορφώνονται οι συμπολίτες μας με τα υγειονομικά πρωτόκολλα» εξήγησε ο κ. Καπραβέλος.

«Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα, θα βιώσουμε τραγωδία μέχρι τα Χριστούγεννα»

«Το σενάριο του Οκτωβρίου βλέπουμε να ξεκινάει πολύ νωρίς. Αν δεν εφαρμόσουμε τα υγειονομικά μέτρα με πιστότητα, αν η πολιτεία δεν δείξει αποφασιστικότητα, η τραγωδία που θα βιώσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ μεγάλη. Είναι αυτή η μετάλλαξη, η υπερμεταδοτική. Πρέπει οι νεκροφόρες να κάνουν παρέλαση στα νοσοκομεία για να συνειδητοποιήσουμε τι είναι ο κοροναϊός; Το πρόγραμμα των εμβολιασμών έχει πέσει πολύ χαμηλά. Κάνω έκκληση οι πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες που σώζουν ζωές, να εμβολιαστούν. Έχουμε ακόμα περιθώρια» συνέχισε ο ίδιος.

«Όσα λέει ο κ. Καπραβέλος είναι ο λόγος που πρέπει να κάνει ο καθένας το εμβόλιο» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας:

«Σε σχέση με πέρυσι, έχουμε μια ειδοποιό διαφορά. Φέτος υπάρχει εμβόλιο, υπάρχει το καλύτερο όπλο. Στα λύματα στη Θεσσαλονίκη, είμαστε σε υψηλά επίπεδα, αλλά όχι στο «κόκκινο». Υπάρχουν αυξομειώσεις».

Σχολεία: Πρώτο «λουκέτο» σε τμήμα λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού

Σε αναστολή τέθηκε τμήμα δημοτικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη, λόγω πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού. Πρόκειται για το πρώτο τμήμα στην Ελλάδα που διακόπτει τη λειτουργία του για τη φετινή σχολική χρονιά, περίπου δέκα μέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους. Παράλληλα, τέλος έρχεται στις προσαγωγές εκπαιδευτικών που μηνύονται από αρνητές.

Όπως φαίνεται στη σχετική σελίδα του Υπουργείου Παιδείας, το τμήμα Β2 του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκέων στη Θεσσαλονίκη είναι σε αναστολή από χθες, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Πρώτο «λουκέτο» σε τμήμα λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού

Αντίστοιχα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του GrTimes.gr, «λουκέτο» έβαλε και ένας παιδικός σταθμός στην Ασπροβάλτα του δήμου Βόλβης, μετά από κρούσμα κορονοϊού σε παιδί προσχολικής ηλικίας.

Από χθες (21/9), οπότε και έγινε γνωστό ότι το παιδί είναι θετικό στον κορονοϊό, δόθηκε άμεση εντολή να κλείσει ο παιδικός σταθμός, με τους γονείς να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους. Σήμερα (22/9), σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε απολύμανση και ο σταθμός θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή (24/9), αν δεν παρουσιαστούν κρούσματα σε άλλα παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι βάση των πρωτοκόλλων που είναι φέτος σε ισχύ, ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη διά ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

«Καμπανάκι» για Θεσσαλονίκη και κρούσματα σε παιδιά

Η είδηση αυτή για το κλείσιμο του τμήματος στη Θεσσαλονίκη έρχεται στον απόηχο της σημερινής επίσκεψης του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, στη συμπρωτεύουσα.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα lockdown ή περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι η έκτακτη επίσκεψή του έχει απλά προληπτικό χαρακτήρα.

Πάντως, νωρίτερα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος εξέφρασε την ανησυχία του τόσο για την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα όσο και για την αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά.

Το μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων τόνισε ότι στη Κεντρική Μακεδονία δεν πέφτουν οι καμπύλες και ότι γενικότερα υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στη Βόρεια Ελλάδα, με μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά στα παιδιά, ο κ. Γώγος είπε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που νοσούν από κορονοϊό, επειδή κατά κύριο λόγο είναι ανεμβολίαστα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 30% των καθημερινών κρουσμάτων αφορά στις μικρές ηλικίες. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share