Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πέθανε ο αρχαιολόγος Γιάννης Τουράτσογλου

Υπήρξε σπουδαίος νομισματολόγος και επιγραφολόγος

13 Σεπτεμβρίου 2021 18:15
Πέθανε ο αρχαιολόγος Γιάννης Τουράτσογλου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πέθανε, σε ηλικία 81 ετών, ο αρχαιολόγος Γιάννης Τουράτσογλου, ο οποίος υπήρξε σπουδαίος νομισματολόγος και επιγραφολόγος, ενώ εχθές έφυγε από την ζωή ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο θρυλικός Εθνικάρας.

«Άνθρωπος με ξεχωριστή προσωπικότητα και ορμητικό λόγο, ο Γιάννης Τουράτσογλου διακρίθηκε σε όλη του τη σταδιοδρομία για τη συνέπειά του και τον επαγγελματισμό του. Το έργο του, στο πεδίο της εξειδίκευσής του, ως νομισματολόγος, αλλά και στους τομείς της Επιγραφικής, της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό και αποτελεί πεδίο αναφοράς της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας», δήλωσε στο συλλυπητήριο μήνυμά της υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη ανέφερε στο μήνυμά της: «Η απώλεια του Γιάννη Τουράτσογλου προκαλεί οδύνη στα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όλοι όσοι γνωρίζαμε τον Γιάννη Τουράτσογλου και είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε μαζί του, θαυμάζαμε τη βαθιά του μόρφωση, την καλλιέργειά του, την παιδεία και την ευστροφία του. Αιχμηρός στις τοποθετήσεις του πολλές φορές, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στο οποίο μετείχε για πολλά χρόνια, ήταν η αφορμή για διεπιστημονικές συζητήσεις που διεύρυναν τους ορίζοντες όλων μας.

Άνθρωπος με ξεχωριστή προσωπικότητα και ορμητικό λόγο, ο Γιάννης Τουράτσογλου διακρίθηκε σε όλη του τη σταδιοδρομία για τη συνέπειά του και τον επαγγελματισμό του. Το έργο του, στο πεδίο της εξειδίκευσής του, ως νομισματολόγος, αλλά και στους τομείς της Επιγραφικής, της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό και αποτελεί πεδίο αναφοράς της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Σε όλους όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του και μοιραστήκαμε τη φιλία του, θα μας λείψει πολύ».

Ποιος ήταν ο Γιάννης Τουράτσογλου

Γεννήθηκε το 1940 στη Θεσσαλονίκη από γονείς Κωνσταντινουπολίτες. Ο καθηγητής του Γεώργιος Μπακαλάκης τον μύησε στη νομισματική επιστήμη και ο Μανόλης Ανδρόνικος στην επιγραφική, τομείς τους οποίους υπηρέτησε πιστά. Λόγω της πολυγλωσσίας του υπηρέτησε ως διερμηνέας στη Σχολή Εθνικής Αμύνης.

Με υποτροφία Humboldt εκπόνησε στη Γερμανία, στο Saarbrucken, τη διδακτορική του διατριβή, με επόπτη καθηγητή τον P.R. Franke και θέμα «Η Νομισματοκοπία της Θεσσαλονίκης κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική Περίοδο». Το 1976 ανέλαβε τη θέση Εφόρου στο Νομισματικό Μουσείο, και από το 1994, τη Διεύθυνση του Μουσείου στο οποίο και αφοσιώθηκε με ιδιαίτερο ζήλο.

Επί των ημερών της διεύθυνσής του, ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της επανέκθεσης και εγκαινίασε το Νομισματικό Μουσείο, το οποίο μεταφέρθηκε από την Τοσίτσα στο Ιλίου Μέλαθρον, το Δεκέμβριο του 1998.

Παράλληλα εκτελούσε περιοδικά, χρέη Διευθυντή στο Επιγραφικό Μουσείο, όσο και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, του οποίου για δύο χρόνια είχε τη Διεύθυνση. Επί των ημερών του μάλιστα εγκανιάστηκε η έκδοση του περιοδικού «Το Μουσείον». Υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών Επιτροπών και φορέων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Πέθανε ο αρχαιολόγος Γιάννης Τουράτσογλου

Πέθανε ο Γιώργος Αρώνης

Θρήνος προκαλείται στον τραπεζικό κόσμο και όχι μόνο, αφού σήμερα (10/9) πέθανε ο τραπεζίτης και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίο του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», Γιώργος Αρώνης.

Ο Γιώργος Αρώνης άφησε το δικό του στίγμα στον τραπεζικό κλάδο ήταν για πολλά χρόνια στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας και εν συνεχεία της Alpha Bank. Εδώ και ένα χρόνο ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίο του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», με έναν ακόμη τραπεζίτη να πεθαίνει πρόσφατα.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Αρώνης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε Οικονομικά και ήταν κάτοχος MBA, major in Finance, του ALBA.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην ABN Amro, ενώ το 1999, μετακινήθηκε στην Εθνική Τράπεζα και το 2002 ανέλαβε επικεφαλής λιανικής τραπεζικής.

Το 2004 εντάχθηκε στο δυναμικό της Alpha Bank και ήταν αυτός που ανέλαβε την ενίσχυση της παρουσίας της τράπεζας στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της τραπεζικής λιανικής. Εξελίχθηκε γρήγορα και το 2008 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής ενώ το 2017, στο πλαίσιο της σημαντικής διοικητικής αναδόμησης της Alpha Bank, ορίστηκε αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος.

Το 2018 είχε θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου ωστόσο τον Νοέμβριο λίγο πριν την εκλογή του νέου επικεφαλής της τράπεζας απέσυρε την υποψηφιότητα και υπηρέτησε ως σύμβουλος της νέας διοίκησης. Στο τέλος του 2019 ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από την τράπεζα.

Πέθανε ο Γιώργος Αρώνης

Η πιο μεγάλη απόφαση της ζωής του

Η απόφαση του Γιώργου Αρώνη να αποσυρθεί από την κούρσα διαδοχής στην Alpha Bank ήταν μια καθοριστική στιγμή. Ο χαμηλών τόνων πολύπειρος τραπεζίτης, με δεδομένο ότι η ψηφοφορία θα ήταν οριακή για την εκλογή του νέου CEO, αποφάσισε ότι προέχει η ομόνοια εντός της τράπεζας.

Είναι σαφές ότι ο κ. Γιώργος Αρώνης αποφάσισε να κινηθεί με αποκλειστικό γνώμονα το καλό της Alpha Bank. Η τράπεζα έπρεπε να «φύγει μπροστά» και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της «μεγάλης καταιγίδας» που πλήττει τούτη τη δύσκολη ώρα το τραπεζικό σύστημα.

Και στο τιμόνι της τράπεζας βρίσκεται ο επίσης πολύπειρος κ. Βασίλης Ψάλτης ο οποίος πρέπει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων ετών. Όπως ο κ. Αρώνης εξηγούσε ο ίδιος στην επιστολή του «η διαδικασία θα ήταν οριακή και ένα αποτέλεσμα 6-5 ή και 7-4 για την εκλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου θα άφηνε βαθιά σημάδια στην τράπεζα, νικητές και ηττημένους κάτι που ίσως ήταν φυσιολογικό και αναμενόμενο σε άλλες εποχές αλλά αξεπέραστο στη συγκυρία που βρισκόμαστε».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share