Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021

Γιώργος Παυλάκης: «Να γίνει υποχρεωτικός για όλους ο εμβολιασμός - Να στηθούν συνεργεία στα σχολεία»

«Τη μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν μια καινούρια επιδημία»

10 Σεπτεμβρίου 2021 09:29
Γιώργος Παυλάκης: «Να γίνει υποχρεωτικός για όλους ο εμβολιασμός - Να στηθούν συνεργεία στα σχολεία»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την ανάγκη να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους, ακόμα για τα παιδιά, τόνισε ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα, ακόμα και lockdown, για να περιοριστούν τα κρούσματα.

Όπως είπε, τη μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν μια καινούρια επιδημία παρά σαν συνέχεια των προηγούμενων, λόγω της τεράστιας διαφοράς της μεταδοτικότητας. Έκανε δε την πρόβλεψη ότι το επόμενο κύμα θα «χτυπήσει» γρήγορα, λόγω του ανοίγματος των σχολείων, την επιστροφής στην εργασία και της επιδείνωσης του καιρού όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα. Εκτίμησε ότι θα καταγραφεί νέο ρεκόρ κρουσμάτων, γύρω στα 4.000.

Παυλάκης εμβολιασμός

«Η πιο έξυπνη πολιτική θα ήταν να γίνει τεράστια προσπάθεια να πέσουν τα κρούσματα ακόμα και με lockdown. Μια ακόμα λύση θα ήταν να μην αρχίσουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα ή να γίνεται το μάθημα έξω, να μην μπουν τα παιδιά στις τάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε ότι ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική λύση μακροπρόθεσμα σημειώνοντας ότι θα πρέπει συνεργεία να πάνε στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά. Μάλιστα, επισήμανε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή ο εμβολιασμός να γίνει αναγκαστικός για όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Γιάννης Κωνσταντόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα σχολεία θα ξανακλείσουν λόγω της αύξησης της νοσηρότητας στα παιδιά.

«Αν λάβουμε υπόψη τη μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά από τη μετάλλαξη Δέλτα που το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε νοσηρότητα της τάξεως του 6%-7% και τώρα έχουμε υπερβεί το 20% τον Αύγουστο, καταλαβαίνουμε ότι η νοσηρότητα αυξάνει πάρα πολύ γρήγορα. Όταν ανοίξουν τα σχολεία, θα πρέπει να φοράνε μάσκα, να αφήνουν πόρτες και παράθυρα ανοιχτά και θα έπρεπε ήδη να έχουμε αρχίσει τον εμβολιασμό ώστε τα παιδιά το επόμενο δίμηνο που θα είναι καλός ο καιρός και μέχρι τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο να ήταν με τις μάσκες. Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, τα σχολεία θα ξανακλείσουν», ανέφερε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ρόλο του παιδιάτρου ώστε να πείσει γονείς και παιδιά να εμβολιαστούν. Μάλιστα, επισήμανε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά, αλλά τα ίδια δε θέλουν, γιατί διαβάζουν τις παρενέργειες στο διαδίκτυο και φοβούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι στην πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία ζήτησε την άδεια να επισκεφθεί τα σχολεία και να ενημερώσει τα παιδιά για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Σχολεία: Έρχεται «έκρηξη» κρουσμάτων στους μαθητές - Η «Δέλτα» φέρνει μέχρι και κλείσιμο

Σχολεία: Έρχεται «έκρηξη» κρουσμάτων στους μαθητές - Η «Δέλτα» φέρνει μέχρι και κλείσιμο

Υπό ιδιαίτερες συνθήκες ανοίγουν και φέτος τα σχολεία, με τους μαθητές να είναι αρκετά ευάλωτοι και την «έκρηξη» κρουσμάτων να αναμένεται, ιδιαίτερα εξαιτίας της επιθετικότητας της μετάλλαξης «Δέλτα», όπως αναφέρει η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως τόνισε η καθηγήτρια, η αύξηση αυτή των κρουσμάτων δεν θα πρέπει να ανησυχήσει καθώς είναι απολύτως αναμενόμενη και θα οφείλεται στον συστηματικό έλεγχο που θα γίνεται.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα, θα επέλθει μείωση μετά τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων ανάλογα, φυσικά, και με την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.

Πόσοι μαθητές είναι ευάλωτοι - Το παράδειγμα των ΗΠΑ

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου σημείωσε ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές και φοιτητές είναι ευάλωτοι στη μετάλλαξη Δέλτα και εκτίμησε ότι περίπου το 30% των μαθητών μπορεί να μολυνθούν από τον ιό. Αυτό συνεπάγεται ότι ένας σημαντικός αριθμός παιδιών θα νοσηλευτεί, όπως σημείωσε ο γιατρός, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι ήδη περίπου 73.000 παιδιά έχουν μολυνθεί.

Τεράστια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις παιδικές ηλικίες αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ μετά το άνοιγμα των σχολείων. Σύμφωνα με το ABC News, μόνο την περασμένη εβδομάδα περίπου 252.000 παιδιά βρέθηκαν θετικά στην Covid-19, ενώ τον τελευταίο μήνα, έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 750.000 περιστατικά που αφορούν παιδιά. Συνολικά από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν βρεθεί θετικά στον ιό περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης μιλώντας στο OPEN. «Στην Αμερική έχουν ανοίξει τα σχολεία και η κατάσταση είναι τραγική. Κι εμείς συζητάμε τι θα γίνει στα παιδιά μετά από 50 χρόνια. Αναμένουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων» σημείωσε ο καθηγητής και στη συνέχεια υποστήριξε ότι θα πρέπει να υποχρεωτικά να εμβολιαστούν οι δάσκαλοι αλλά και οι γονείς των παιδιών.

«Ο Φάουτσι προτείνει υποχρεωτικό εμβολιασμό των δασκάλων για να προστατευτούν τα παιδιά του δημοτικού. Πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των δασκάλων αλλά και των γονέων των παιδιών» σημείωσε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share