Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022

Μίκης Θεοδωράκης: Ανατρίχιασε η Μαργαρίτα αποχαιρετώντας τον πατέρα της τραγουδώντας - «Θα είσαι για πάντα ζωνταντός...» (Video)

Με το τραγούδι «Το παλικάρι» είπε τον δικό της «αντίο» στον πατέρα της

9 Σεπτεμβρίου 2021 14:28
Μίκης Θεοδωράκης: Ανατρίχιασε η Μαργαρίτα αποχαιρετώντας τον πατέρα της τραγουδώντας - «Θα είσαι για πάντα ζωνταντός...» (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Με το συγκινητικό τραγούδι «Το Παλληκάρι», το οποίο έγραψε και συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης, αποχαιρέτησε τον πατέρα της η Μαργαρίτα Θεοδωράκη στον επικήδειο που διάβασε κατά την εξόδιο ακολουθία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς των Χανιών.

Οι στίχοι:

«Κλαίνε τα δέντρα κλαίνε τα σύννεφα κι οι φίλοι σου κλαίνε.
παλικάρι στη δουλειά στο σπίτι παλικάρι
μίλαγες κι η γειτονιά μας γέμιζε πουλιά.
Άπλωνες το χέρι σου κι έκοβες το φεγγάρι
πως σ’ έκοψε σαν λούλουδο ο Χάρος μια νυχτιά.

Κλαίνε οι τράτες κλαίνε τα κύματα κι οι φίλοι σου κλαίνε.
παλικάρι στα κουπιά στο γλέντι παλικάρι
οι κοπελιές κεντούσανε για σένανε κρυφά
κεντούσανε τα όνειρα, τον ήλιο, το φεγγάρι
κεντούσαν την αγάπη τους, της βάζανε πανιά.

Κλαίνε οι ναύτες κλαίνε τα σήμαντρα κι οι φίλοι σου κλαίνε.
παλικάρι η μάνα σου τυλίχτηκε στα μαύρα
τους φίλους σου τους τύλιξε φουρτούνα, συννεφιά
το λιμανάκι ερήμωσε κι η θάλασσα ερημώθη
κι ο ήλιος εκαρφώθηκε και δε σαλεύει πια».

Κλείνοντας τον επικήδειό της, είπε «Θα είσαι για πάντα ζωντανός στις καρδίες όλων των ανθρώπων, μα περισσότερο στη δική μου καρδιά».

Μίκης Θεοδωράκης: Αυτός είναι ο τάφος του - Τον είχε σχεδιάσει και εγκρίνει πριν από 12 χρόνια

Ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη προκάλεσε θλίψη σε όλη την Ελλάδα, με το μεγάλο Έλληνα να ενταφιάζεται στην Κρήτη, αν και πριν έχει παρατεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα.

Ο ίδιος, πάντως, είχε φροντίσει για όλα και πριν από 12 χρόνια είχε εγκρίνει τον τάφο του, που σχεδίασε ο Μάνος Περάκης, αρχιτέκτοντας και φίλος του, με το μουσικοσυνθέτη να έχει γράψει «Εγκρίνω» στις 7 Σεπτεμβρίου 2009.

«Λοιπόν, κοιτάξτε, ο Μίκης ήθελε πάντα να θαφτεί στον Γαλατά. Μάλιστα, υπάρχει και μια ιδιόχειρη διαθήκη του που την έχω και εγώ, μου την έχει δώσει δηλαδή εμένα. Ξεκίνησε το θέμα του τάφου, όταν ο ίδιος, γελώντας περισσότερο, έλεγε δε χωράει στον τάφο που είναι ο πατέρας του, η μάνα του και ο αδελφός του» σημείωσε ο κ. Περάκης στο Mega.

«Εκεί πάνω, το δημοτικό συμβούλιο των Χανίων, σε μια συνεδρίαση, παρχώρησε το οικόπεδο που είναι απέναντι από την είσοδο της Εκκλησίας, ένα διπλό μεγάλο οικόπεδο στον Μίκη για να κάνει εκεί το μνήμα του» συμπλήρωσε.

Στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που έγιναν τότε, ο Μίκης Θεοδωράκης ζήτησε να μην υπάρχει σταυρός στο μνήμα και να προβλεφθεί ειδικός χώρος μόνο για την ταφή της γυναίκας του, αλλά όχι για κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του.

«Ήταν κουβέντα πολλών συναντήσεων που είχαμε. Και με παρακάλεσε να του κάνω το σχέδιο του τάφου του. Με την εξής προϋπόθεση, ότι θα είναι δύο οι χώροι, ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον και στον έναν θα θαφτεί αυτός και στον άλλον δίπλα η Μυρτώ. Δεν θα έχει δικαίωμα κανένας άλλος να χρησιμοποιήσει τον τάφο. Δεν θα γίνει οικογενειακός τάφος» πρόσθεσε ο αρχιτέκτονας.

«Κάνε ένα μνήμα που θα είναι μόνο για τους δύο. Σε περίπτωση που η Μυρτώ δεν θέλει να ταφεί στα Χανιά, θα μείνει κενός ο χώρος» είχε τονίσει ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης στον κ. Περάκη.

Με τη μακέτα στα χέρια, ο κ. Περάκης ξεκίνησε την κατασκευή και το αρχικό σχέδιο υλοποιήθηκε κατά γράμμα, όπως ακριβώς το είχε δει και το είχε εγκρίνει ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Μάλιστα, έχει κατασκευαστεί ο τάφος, εδώ και χρόνια, κάμποσα. Το είχε αναλάβει ο κ. Αγορασάκης, την ευθύνη του και τα έξοδα τα πλήρωσε ο Μίκης. Και έγινε αυτό που έγινε» ανέφερε ο κ. Περάκης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως λέει ο κ. Περάκης, ήθελε ο τάφος του να είναι λιτός και ταυτόχρονα επιβλητικός. Όταν ενέκρινε τη μακέτα, τα έργα ξεκίνησαν και ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης τον πλήρωσε.

«Χωρίς καντήλια, χωρίς σταυρούς, έχει ένα πολύ απλό τάφο» συμπλήρωσε ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε τον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη.

Από εκείνον τον Σεπτέμβριο του 2009, οι συναντήσεις μεταξύ τους ήταν αλλεπάλληλες, με τον Μίκη Θεοδωράκη να μην δείχνει ποτέ ότι φοβάται τον θάνατο.

Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο ο τάφος και... το χιούμορ για το θάνατο

Η Μίκης Θεοδωράκης επέλεξε να ταφεί κοντά στην οικογένεια του.

Κάτω από τις πορτοκαλιές με θέα τη θάλασσα, όπως ο ίδιο συνήθιζε να λέει σε εκείνους που εμπιστευόταν και γνώριζαν για όλες τις κινήσεις του. Με την πρόβλεψη δίπλα του να αναπαυθεί η αγαπημένη του σύζυγος Μυρτώ.

«Με παρακάλεσε να κάνω το σχέδιο του τάφου του με την εξής προϋπόθεση, ότι θα είναι δύο οι χώροι ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον, και στον ένα θα ταφεί αυτός και στον άλλον δίπλα η Μυρτώ» πρόσθεσε ο κ. Περάκης.

Σαν γνήσιος δημοκράτης σεβάστηκε όμως κάθε επιθυμία της γυναίκας του και έδωσε εντολή τι θα γίνει σε περίπτωση που εκείνη διαφωνεί. «Δεν θα έχει δικαίωμα κανένας άλλος να χρησιμοποιήσει τον τάφο, δεν θα γίνει δηλαδή οικογενειακός θα είναι ένα μνήμα που θα είναι μόνο για τους δύο. Σε περίπτωση που η Μυρτώ δεν θέλει να ταφεί στα Χανιά θα μείνει κενός ο χώρος» υπογράμμισε ο αρχιτέκτονας Μάνος Περάκης.

Τα σχέδια για τον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησαν το 2006 και το μνήμα ολοκληρώθηκε το 2009 ο ίδιος αντιμετώπιζε με χιούμορ τον επιστήθιο φίλο του και αρχιτέκτονα που μερίμνησε για την αποπεράτωση του.

«Ήταν περίεργο γιατί κάθε φορά που με έβλεπε με έκανε ένα χιούμορ σαν να με είχε συνδέσει με τον τάφο του» συμπλήρωσε ο κ. Περάκης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share