Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη: Το ύστατο χαίρε στον κορυφαίο συνθέτη! Η κρητική γη υποδέχεται στην αγκαλιά της τον μεγάλο Έλληνα - Δείτε live

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κηδεία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά

9 Σεπτεμβρίου 2021 13:13
Τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη: Το ύστατο χαίρε στον κορυφαίο συνθέτη! Η κρητική γη υποδέχεται στην αγκαλιά της τον μεγάλο Έλληνα - Δείτε live
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Υστατο χαίρε στον Μίκη Θεοδωράκη. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κηδεία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά. Ενώ, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο στρατιωτικός χαιρετισμός του Διονύση Σαββόπουλου στο Μίκη Θεοδωράκη κατά τη διάρκεια του τριήμερου λαϊκού προσκυνήματος στη Μητρόπολη Αθηνών.

Θα ακολουθήσει η ταφή στο νεκροταφείο του χωριού, σε τάφο τα σχέδια του οποίου έχει εγκρίνει ο ίδιος εδώ και χρόνια. Η ταφή του στον Γαλατά ήταν μια επιθυμία που είχε εκφράσει στην οικογένειά του αλλά και σε στενούς του συνεργάτες και φίλους με επιστολές.

Επιθυμία του ήταν να ταφεί δίπλα στους γονείς του και στον αγαπημένο του αδελφό Γιάννη. Ο Γαλατάς είναι το χωριό στον οποίο έγραψε τον Επιτάφιο, γενέθλιος τόπος του πατέρα του και δικό του καταφύγιο σε δύσκολες εποχές.

Live από το Γαλατά Χανίων

Μετά την αρχική αντίρρηση της κόρης του Μαργαρίτας και τα όποια προβλήματα ανέκυψαν, η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη τηρήθηκε στο ακέραιο, με την κηδεία του να γίνεται όπως ακριβώς εκείνος την είχε σχεδιάσει.

Χθες το απόγευμα, μετά την τελετή αποχαιρετισμού στη Μητρόπολη στην Αθήνα, η σορός του μεταφέρθηκε με το πλοίο της γραμμής, όπως επιθυμούσε στην Κρήτη, όπου έφθασε σήμερα το πρωί. Ακολούθησε πομπή στο κέντρο της πόλης.

Οι στιγμές ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές. Οι Κρητικοί απέδωσαν τιμές στον μεγάλο Ελληνα, βρακοφόροι συνόδευσαν τη σορό του, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Χανίων έπαιζε τις θρυλικές μουσικές του. Η σορός του παρέμεινε σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι και μετά τις 12, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, καθώς το πλήθος των πολιτών που ήθελαν να του πουν το τελευταίο αντίο ήταν τεράστιο.

Στην κηδεία, πριν η Γη της Κρήτης τον υποδεχθεί στην αγκαλιά της, θα παραβρεθούν η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και πολλοί φίλοι του οικουμενικού Μίκη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share