Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Συναγερμός Γώγου για τη μετάλλαξη Mu: «Ίσως να είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα»

Μπορεί να επικρατήσει

3 Σεπτεμβρίου 2021 10:09
Συναγερμός Γώγου για τη μετάλλαξη Mu: «Ίσως να είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για τη νέα μετάλλαξη Mu, την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις αλλά και τη νέα φάση της πανδημίας του κορωνοϊού μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Τα κλινικά δεδομένα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Mu, ακόμα δεν επαρκούν, όπως υπογράμμισε ο κ. Γώγος, ωστόσο δεν αποκλείεται να επικρατήσει έναντι της Delta. «Η μετάλλαξη Μ ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από την Delta» σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί» είπε χαρακτηριστικά.

μετάλλαξη Mu γώγος

Σχετικά με το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μ σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν δύο χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί: «Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μ έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χώρες οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Για το αν κάποιος που είναι εμβολιασμένος πρέπει να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να μην έχει ανοσιακή απάντηση, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από την μετάλλαξη Delta, ωστόσο δεν μπορεί ακόμα να λεχθεί με σιγουριά το ίδιο για την Mu.

Ωστόσο, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Μ μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιοαφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν παρθεί ειδικά μέτρα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι περνάμε σε μια νέα φάση, όπου ο ιός από τα νησιά θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα, ενώ πρόκειται να νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας , όχι όπως προηγουμένως που νοσούσαν κυρίως νέοι.

Παθαίνουν «έμφραγμα» στα νοσοκομεία και... το παίρνουν πίσω: Οι αναστολές σταματούν για υγειονομικούς λόγω της μετάλλαξης Μ

Το... νοσοκομειακό χάος καλά κρατεί, αφού η απόφαση για τις αναστολές στους υγειονομικούς έχει φέρει ντόμινο εξελίξεων και, την ίδια ώρα, η ύπαρξη της μετάλλαξης Μ φέρνει το Υπουργείο Υγείας προ των ευθυνών του, αποφασίζοντας με μια τροπολογία να μετριάσει κάπως την κατάσταση.

Έχουν ήδη, άλλωστε, ξεκινήσει οι εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού έως ότου φθάσει το επικουρικό προσωπικό που θα προσληφθεί στα νοσοκομεία. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα φαίνεται ότι μετακινείται προσωπικό που δε σχετίζεται με τον covid γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις.

δη η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει ότι «στο νοσοκομείο Καλαμάτας καλούνται εκ της διοίκησης και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας να εργαστούν στο τμήμα COVID ιατροί άσχετων ειδικοτήτων (χειρουργικής, ορθοπαιδικής, οφθαλμολογίας, κλπ) υπό τη σκεπή του Διευθυντή πνευμονολόγου.

Με λίγα λόγια η στελέχωση ενός τέτοιου τμήματος αντί να γίνεται με προσλήψεις γιατρών συναφών ειδικοτήτων, ήτοι πνευμονολόγων και παθολόγων, ουσιαστικά προωθείται με μετακινήσεις γιατρών άσχετων προς τη νόσο Covid, θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς αλλά και εκθέτοντας ηθικά και νομικά τους γιατρούς». Να υπενθυμιστεί ότι το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας προέβλεπε από την αρχή τη μετακίνηση προσωπικού ακόμη και από ένα νοσοκομείο σε άλλο, ή από κλινική σε κλινική.

Οι αντιδράσεις και η τροπολογία

Η κυβέρνηση από την άλλη μοιάζει μουδιασμένη μπροστά στις αντιδράσεις των εργαζομένων αλλά και της κοινής γνώμης, αφού εμφανίζεται να «τιμωρεί» τους υγειονομικούς με αναστολές τους οποίους μέχρι πριν λίγο καιρό χειροκροτούσε.

Αυτό είναι άλλωστε και το επιχείρημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αντιδρούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και κυρίως στις αναστολές εργασίας.

Πάντως το προσωπικό των νοσοκομείων φαίνεται πως είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις έως ότου αρθεί πλήρως το μέτρο της αναστολής.

Παράλληλα οι αντιδράσεις θα συνεχισθούν και με την παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες λόγω των κενών που δημιουργούνται, καθώς τροπολογία του υπουργείου Υγείας δίνει τη δυνατότητα να καλυφθούν θέσεις από ιδιωτικές εταιρείες ειδικά σε ότι αφορά υπηρεσίες όπως καθαριότητα, σίτιση κ.α. ενώ πλέον θα μπορούν να δίνονται και οι εργαστηριακές εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Επίσης ακόμη και τα ασθενοφόρα θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα, στην περίπτωση που δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες από το ΕΚΑΒ.

Για αυτό το λόγο, άλλωστε, τροπολογία του υπουργείου Υγείας θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής εργασίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Η τροπολογία σύμφωνα με την δήλωση του Θάνου Πλεύρη ετοιμάζεται και αφορά σε υγειονομικούς, που θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην δουλειά τους άμεσα με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Υγείας:

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του προσωπικού του ΕΣΥ θεσπίστηκε προκειμένου να συμβάλλει στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Η συντριπτική πλειονότητα των υγειονομικών, όχι μόνο έχει εμβολιαστεί, αλλά έχει δώσει μάχη για τον εμβολιασμό των πολιτών. Ο νόμος εφαρμόζεται για τους λίγους ανεμβολίαστους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που προστρέχουν στο σύστημα υγείας.

Η εφαρμογή του γίνεται με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Και στην εφαρμογή αυτή δεν θα υπάρξει παρέκκλιση. Όποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί.

Δεδομένου, όμως, ότι δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, με τροπολογία που προωθούμε, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους».

«Καμπανάκι» για τη «Μ»

Σε συναγερμό παραμένουν κυβέρνηση και ειδικοί για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα καθώς η έλευση του φθινοπώρου δημιουργεί νέα δεδομένα τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να κυριαρχεί στη χώρα και η νέα μετάλλαξη «Mu» κάνει την εμφάνισή της με τα πρώτα κρούσματα.

Το καμπανάκι κινδύνου έκρουσε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας. «Βρισκόμαστε στη μεταβατική περίοδο όπου επιστρέφουν πολλοί από τις καλοκαιρινές διακοπές και αναμένεται μια διαφορετικού τύπου κινητικότητα από ότι τις προηγούμενες εβδομάδες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνοντας επίσης ότι πρέπει «να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί η πορεία της επιδημίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες».

Απευθύνοντας έκκληση να επισπεύσουν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους όσοι είναι ακόμα ανεμβολίαστοι, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε επίσης ότι σε ένα μήνα από τώρα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας και η συμβολή όλων θα είναι κρίσιμη στην αντιμετώπιση αυτής της πιθανής αύξησης της επιδημικότητας.

Ο κ. Μαγιορκίνης εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφέροντας ότι η πανδημία στη χώρα μας παρουσιάζει σαφή σημεία σταθεροποίησης με τάση συρρίκνωσης, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης. Σύμφωνα με την ενημέρωση του, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μια μικρή αλλά σημαντική μείωση. «Συγκεκριμένα εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν περίπου 9% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημεία σταθεροποίησης με περίπου 2% λιγότερους θανάτους από ότι την προηγούμενη εβδομάδα«, είπε σχετικά με την πορεία της πανδημίας ο κ. Μαγιορκίνης ενώ αναφέρθηκε στην εικόνα στα νοσοκομεία και προειδοποίησε για την κατάσταση στις ΜΕΘ. «Από την άλλη, ωστόσο, η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει κάποια σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης. Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε περίπου 8%. Λιγότερο από την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν είναι η αύξηση. Ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο παραμένει μεταξύ 250 και 300 ανά ημέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτήριων-εξιτηρίων συγκλίνει πάλι προς τη μονάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας διαβεβαίωσε ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση σε αυτό. «Θα ήμασταν τουλάχιστον, δηλαδή το δείχνουν τα νούμερα, θα ήμασταν σίγουρα κάτω από 100 διασωληνωμένους αυτή τη στιγμή αν είχαμε 10% περισσότερες μονάδες εμβολιασμού», είπε αναφερόμενος στην εικόνα στο ΕΣΥ.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά για τις μεταλλάξεις και το αν κάνουν τον ιό να ξεφεύγει από τα εμβόλια, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού, θετική συσχέτιση. Δηλαδή ο εμβολιασμός να αυξάνει την πιθανότητα των μεταλλαγμένων στελεχών». «Κατ’ αρχάς, το πρώτο μεταλλαγμένο στέλεχος το Α, έγινε πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός, το λεγόμενο, αυτό δηλαδή που ακολούθησε μετά η Δ, άρα λοιπόν δεν ισχύει αυτό, ότι ο εμβολιασμός αύξησε την πιθανότητα των μεταλλαγμένων. Το Α έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν ακόμα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Το Δ έγινε στην Ινδία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη ήταν ιδιαίτερα χαμηλή. Τον τελευταίο καιρό ακούμε και για κάποια άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία αναπτύχθηκαν, δηλαδή το Β για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική πριν έχουμε εμβολιασμό. Το Γ η Βραζιλία όπου ο εμβολιασμός ήτανε πολύ χαμηλός. Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού, θετική συσχέτιση. Δηλαδή ο εμβολιασμός να αυξάνει την πιθανότητα των μεταλλαγμένων στελεχών. Τώρα, όσον αφορά τη θεραπεία, είναι κάτι το οποίο εννοείται ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ερευνητικοί οργανισμοί προσπαθούνε να βρούνε. Το βασικό στοιχείο όμως που έχουμε και θα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, όσον αφορά τις θεραπείες, είναι ότι στις οξείες λοιμώξεις οι οποίες εκτυλίσσονται μέσα μέρες, προς το παρόν δεν έχουμε πολύ αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα»,είπε συγκεκριμένα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share