Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Αναβρασμός στο ΕΣΥ: Καταρρέει εν μέσω πανδημίας! Σε αναστολή εργασίας οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί - Τι ισχύει από σήμερα

Το σχέδιο για την κάλυψη των κενών - Τι προβλέπει ο νόμος

1 Σεπτεμβρίου 2021 07:19
Αναβρασμός στο ΕΣΥ: Καταρρέει εν μέσω πανδημίας! Σε αναστολή εργασίας οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί - Τι ισχύει από σήμερα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Αναβρασμός στο ΕΣΥ: Μια από τις πιο δύσκολες και καθοριστικές ημέρες θα είναι η σημερινή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που παραμένουν ανεμβολίαστοι παρά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα τεθούν σε αναστολή εργασίας με στέρηση αποδοχών. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνει ότι «οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάζονται πρέπει να κάνουν άλλη δουλειά».

Το υπουργείο Υγείας την Τρίτη 31/8 προχώρησε σε αναστολή όλων των κανονικών αδειών των εργαζομένων στη δημόσια υγεία.Η απόφαση πάρθηκε προκειμένου να υπάρχει επαρκές διαθέσιμο προσωπικό για την αναπλήρωση των κενών που θα προκύψουν από την έναρξη αναστολής συμβάσεων εργασίας που ισχύει από σήμερα 1/9 για τους μη εμβολιασμένους στις δομές υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Τοπικά Ιατρεία και Ομάδες Υγείας) και τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας.

Περί τους 10.000 υγειονομικούς εκτιμάται ότι παραμένουν ακόμη απροστάτευτοι εν μέσω του τελευταίου επιδημικού κύματος, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκονται στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας και να αποτελούν ζωτικό κομμάτι του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ποιοι βγαίνουν σε αναστολή

Οι υγειονομικοί - γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, μεταξύ των οποίων και των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, ΚΑΠΗ και μονάδες ψυχικής υγείας.

Τι προβλέπει ο νόμος για την υποχρεωτικότητα

Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά της Covid-19 όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό).

Το προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Επίσης, όλο το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Η αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό εξετάζεται από ειδική επιτροπή ανά υγειονομική περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην 1η ΥΠΕ υπεβλήθησαν 640 αιτήσεις εξαίρεσης και το 85% αυτών απορρίφθηκε. Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, οι τρεις εργάσιμες ημέρες που δόθηκαν, 12-17 Αυγούστου για την υποβολή πιστοποιητικών εξαίρεσης εμβολιασμού δεν επαρκούσαν, με αποτέλεσμα να μην έχουν συμπληρωθεί όλα τα στοιχεία.

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Το σχέδιο για την κάλυψη των κενών

Όλο αυτό το σκηνικό συμπίπτει χρονικά με την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο νέος υπουργός Θανάσης Πλεύρης έπεσε από την πρώτη ημέρα στα βαθιά και λογικό είναι να μην έχει προλάβει να ενημερωθεί.

Το δε σχέδιο το οποίο έχει καταρτιστεί δείχνει να είναι μεν έτοιμο αλλά να μην μπορεί ακόμα να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς εκτός από τα κενά που θα δημιουργηθούν η αναστολή των αδειών όλων των εργαζομένων στον χώρο της υγείας δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες που πολλαπλασιάζονται και από την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ λόγω της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η προκήρυξη θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, οι μετακινήσεις μεταξύ νοσοκομείων και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που ήδη εφαρμόζεται είναι μια πρώτη λύση αλλά προσωρινή.

Πού εντοπίζονται τα κενά

Το πρόβλημα είναι έντονο και στην Κρήτη, όπου συν τοις άλλοις έχει μεγάλη διασπορά του ιού και τα νοσοκομεία.

Σημαντικές ελλείψεις αναμένονται και στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με αποτέλεσμα να στέλνονται ασθενείς στο νοσοκομείο της Κοζάνης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, καθώς σε σύνολο 2.200 εργαζομένων είναι ανεμβολίαστοι οι 400. Από αυτούς οι 35 είναι γιατροί, οι 280 νοσηλευτικό προσωπικό και οι 85 ανήκουν στο διοικητικό, βοηθητικό και άλλο προσωπικό.

Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας» υπηρετούν σήμερα 1.300 εργαζόμενοι. Από αυτούς είναι ανεμβολίαστοι οι 250 εκ των οποίων 25 γιατροί, 150 νοσηλευτές και οι άλλοι 75 διοικητικό, βοηθητικό και άλλο προσωπικό.

Τις λιγότερες απώλειες θα έχει το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Καραμανδάνειο όπου από τους 295 εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί οι 30, η πλειοψηφία των οποίων αφορά διοικητικό προσωπικό.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share