Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021

Η κυβέρνηση «φρενάρει» τους ανεμβολίαστους: Μπλόκο σε κλειστούς χώρους, με τεστ στη δουλειά - Ανακοινώνονται σήμερα τα νέα μέτρα

Δείτε αναλυτικά τι θα ανακοινώσει o Βασίλης Κικίλιας

24 Αυγούστου 2021 07:28
Η κυβέρνηση «φρενάρει» τους ανεμβολίαστους: Μπλόκο σε κλειστούς χώρους, με τεστ στη δουλειά - Ανακοινώνονται σήμερα τα νέα μέτρα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ανακοινώνει η κυβέρνηση, καθώς τα κρούσματα της πανδημίας παραμένουν σε ψηλά επίπεδα και η πίεση στο σύστημα υγείας όλο και αυξάνεται. Με το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown να παραμένει εκτός συζήτησης τα νέα μέτρα είναι εστιασμένα σε όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία».

Στόχος η αποφυγή οριζόντιων μέτρων

Αντιθέτως ένα «free pass» σε μια σειρά δραστηριοτήτων θα έχουν οι εμβολιασμένοι, καθώς στόχος είναι να μην επιβληθούν οριζόντιοι περιορισμοί στους πολίτες. Το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη είναι πως δεν μπορεί όσοι έχουν εμβολιαστεί να παραμένουν «όμηροι» αλλά πρέπει να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα. «Όσοι εμβολιάστηκαν θα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή, είναι θέμα ηθικής και θέμα μέτρου» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του υπουργού Επικράτειας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως ο κορωνοϊός εξακολουθεί να απειλεί τη δημόσια υγεία, ωστόσο σε αντίθεση με την περσινή χρονιά φέτος υπάρχει λύση: ο εμβολιασμός. Παράλληλα τονίζουν πως όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον έως ότου ξεπεραστεί ο κίνδυνος της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου έχουν σχεδόν φτάσει τα 6 εκατομμύρια, ωστόσο δεδομένο είναι πως δεν θα χτιστεί σύντομα τείχος ανοσίας. Καμπανάκι έχει χτυπήσει για την χαμηλή συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα τον Αύγουστο, αν και τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον (τα ραντεβού αυτής της εβδομάδας κυμαίνονται κατά μέσο όρο στις 20.000).

Η κυβέρνηση «φρενάρει» τους ανεμβολίαστους: Μπλόκο σε κλειστούς χώρους, με τεστ στη δουλειά - Ανακοινώνονται σήμερα τα νέα μέτρα

Οδικός χάρτης για το επόμενο διάστημα

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για το επόμενο διάστημα, χωρίς ωστόσο να αποκλείει αυστηροποίηση του πλαισίου αν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των επιδημιολογιών δεδομένων. Μάλιστα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Στην πρώτη γραμμή της συζήτησης είναι η επέκταση του μέτρου σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που έχουν άμεση επαφή με τους πολίτες (κατα τα πρότυπα του μοντέλου που εφαρμόστηκε στην ΕΜΑΚ). Ωστόσο οι αποφάσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού δεν θα κλειδώσουν σε αυτή τη φάση.

Προς το παρόν το μέτρο εφαρμόζεται στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες αναστολές συμβάσεων) και ακολουθούν την 1η Σεπτεμβρίου οι υγειονομικοί. Σε εξέλιξη είναι ένας αγώνας δρόμου για να καλυφθούν γρήγορα οι κενές θέσεις που θα προκύψουν από τις αναστολές (αυτό θα γίνεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), ώστε να μην πιεστεί περαιτέρω το σύστημα υγείας.

Στο πακέτο των μέτρων που ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση προβλέπεται πως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαία μοριακά ή rapid test. Να σημειωθεί πως οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα, ενώ ανάλογο μοντέλο προκρίνεται σύμφωνα με πληροφορίες και για τους εργαζόμενους στην εστίαση. Το κόστος θα βαρύνει τους ίδιους τους εργαζόμενους, ενώ θα μπει ενιαία τιμή στα τεστ (που πιθανότατα θα διαμορφωθεί στα 10 ευρώ).

Ερμητικά κλειστοί θα παραμείνουν οι εσωτερικοί χώροι της εστίασης και της ψυχαγωγίας (καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.α.) για τους ανεμβολίαστους το φθινόπωρο. Μένει να αποσαφηνιστεί αν στα σινεμά και στα θέατρα - όπου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας- η είσοδος θα μπορεί να γίνεται και με πρόσφατο τεστ.

Σε αυτή τη φάση δεν προκρίνεται η εφαρμογή ανάλογων μέτρων σε εμπορικά καταστήματα, όπου θα πρέπει βέβαια να τηρούνται τα μέτρα προστασίας (συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά και μάσκες). Πάντως αν υπάρξει σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων θα εξεταστούν εισηγήσεις για επαναφορά του click away στα εμπορικά καταστήματα, αυτή τη φορά μόνο για τους ανεμβολίαστους. Εκτός συζήτησης παραμένει η επιβολή ανάλογων μέτρων σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία κ.α. (όπου πάντως παραμένει η μάσκα και προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανάλογα με τετραγωνικά).

Όσον αφορά στις μετακινήσεις (π.χ. αεροπλάνα, πλοία, ΚΤΕΛ) θα συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να αυστηροποιηθεί ακόμα περισσότερο το πλαίσιο για την κινητικότητα. Τέλος υπάρχει και το θέμα της επαναφοράς της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, καθώς σταδιακά πέφτει η θερμοκρασία και επομένως είναι ευκολότερη η χρήση της.

Γεραπετρίτης: Όσοι εμβολιάστηκαν θα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή

Ενόψει των μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, ο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε στο MEGA πως η εφετινή χρονιά είναι διαφορετική από την περσινή. Υπενθύμισε ότι πέρσι δεν ξέραμε αν και πότε θα έχουμε εμβόλια τα οποία εφέτος είναι διαθέσιμα για όλο τον πληθυσμό και μπορεί ο οποιοσδήποτε να κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό του ακόμα και αύριο με όποιο εμβόλιο επιθυμεί.

«Όσοι εμβολιάστηκαν θα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή, είναι θέμα ηθικής και θέμα μέτρου» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «όσον αφορά τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα, να τεστάρονται και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες».

Επ’ αυτού διευκρίνισε πως όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα συναντήσουν και μια σειρά από περιορισμούς σε υπηρεσίες όπως η ψυχαγωγία και η διασκέδαση.

«Είναι διαφορετικό να έχεις πρόσβαση σε μία αναγκαία υπηρεσία σε σχέση με δραστηριότητα ψυχαγωγίας. Άλλη η περίπτωση χώρων όπου υπάρχει υποχρεωτική η μάσκα όπως το θέατρο και ο κινηματογράφος και διαφορετικοί οι χώροι που εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να φοράμε διαρκώς μάσκα όπως είναι η εστίαση» πρόσθεσε.

Επιπλέον, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε μεταγενέστερη φάση. «Παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του μέτρου αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο, αναλόγως με την εξέλιξη του ιού και των δεδομένων».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share