Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ανεμβολίαστοι: Θα πληρώνουν μόνοι τους τα rapid test - Νέα τιμή

Κόβονται τα δωρεάν self test σε εργαζόμενους

23 Αυγούστου 2021 13:06
Ανεμβολίαστοι: Θα πληρώνουν μόνοι τους τα rapid test - Νέα τιμή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα μέτρα που θα βάζουν στο περιθώριο τους ανεμβολίαστους ανακοινώνονται το απόγευμα της Τρίτης. Όλα δείχνουν ότι οι ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν μόνοι τους τα rapid, για τα οποία ετοιμάζεται νέα τιμή.

Νέα μέτρα ανακοινώνει το απόγευμα της Τρίτης η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα πληρώνουν από το μισθό τους τα rapid test για να πάνε στη δουλειά τους.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αύριο ανακοινώνει νέα μέτρα και βάζει τέλος στην διασκέδαση των ανεμβολίαστων, καθώς θα τρώνε πόρτα σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Παράλληλα, κόβονται τα δωρεάν self test σε εργαζόμενους καθώς, πλέον οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν να μην εμβολιάζονται θα πληρώνουν από την τσέπη τους εργαστηριακό τεστ.

Υποχρεωτικό rapid test για την εργασία

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ακόμη και αν κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί αποφασίσει να παραμείνει σπίτι απέχοντας από πολλές δραστηριότητες, εν τέλει δεν θα αποφύγει το rapid test, καθώς θα είναι υποχρεωτικό για την είσοδο του στον χώρο εργασίας του.

Όσον αφορά τα rapid test, ανοιχτό είναι το σενάριο για περαιτέρω μείωση της τιμής του, από 20 ευρώ στα 10 ευρώ. Οι ανεμβολίαστοι θα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει μια μείωση μισθού 80 ευρώ το μήνα για τους ανεμβολίαστους.

Ανεμβολίαστοι: Θα πληρώνουν μόνοι τους τα rapid test - Νέα τιμή

Ανησυχητικά σενάρια: «Οδηγός» για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους από τον Σεπτέμβρη - Eπιστροφή της μάσκας

Οι ειδικοί ξεδιπλώνουν τα επιδημιολογικά σενάρια για το φθινόπωρο και εξηγούν πώς θα κερδηθεί φέτος το στοίχημα των ανοιχτών σχολείων με τις μικρότερες «απώλειες» σε σχέση με το επιδημιολογικό φορτίο.

«Μάντης κακών», αποδεικνύεται ο Αύγουστος για την επιδημιολογική πορεία της χώρας και την προβλεπόμενη εξέλιξή της τον Σεπτέμβριο. Στη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού από την αυξημένη κινητικότητα των διακοπών και την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» προστίθεται ο σημαντικά μειωμένος ρυθμός εμβολιασμών που μετέτρεψε σε εμπόδιο την επίτευξη ενός ισχυρού τείχους ανοσίας έναντι της COVID-19.

Μολονότι η κατάσταση κρίνεται ακόμη ελεγχόμενη από τους ειδικούς, η αγωνία κορυφώνεται για το τι θα ακολουθήσει μετά την επιστροφή στην καθημερινότητα και, κυρίως, μετά την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων. Αναπόδραστα, το ζήτημα τοποθετεί ψηλά στην ατζέντα για τη διαχείριση της πανδημίας τον εμβολιασμό μαθητών και καθηγητών, καθώς και την τήρηση ειδικών υγειονομικών πρωτοκόλλων ώστε να κερδηθεί το δύσκολο στοίχημα των ανοιχτών σχολείων.

Ενδεικτικά είναι τα ραντεβού εμβολιασμού που κλείστηκαν συνολικά το δεκαήμερο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο:

  • μόλις 72.000, όταν τις καλές ημέρες της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» οι ημερήσιοι εμβολιασμοί ξεπερνούσαν τους 100.000.

Το ακριβό τίμημα του καλοκαιριού

«Ο Αύγουστος μας εξέπληξε με την ένταση του επιδημικού κύματος. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δείχνει ότι ήταν πολύ υψηλή η κινητικότητα του πληθυσμού, πολύ μεγάλη η χαλάρωση των μέτρων και αυτά σε συνδυασμό με ένα πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.

Τις είκοσι πρώτες ημέρες του Αυγούστου τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 59.634, ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου (Rt) βρέθηκε στο 1,09 και οι διασωληνωμένοι ασθενείς στους 296. Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονταν έως και την περασμένη Πέμπτη 2.267 ασθενείς με COVID-19 -οι 653 εκ των οποίων σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, Θαλάμους Αρνητικής Πίεσης)-, αριθμός υπερδιπλάσιος συγκριτικά με τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπο Γώγο, η πληρότητα των απλών κλινών COVID είναι στο 41% και των ΜΕΘ περίπου στο 60% Η εικόνα παραπέμπει στις αρχές Μαρτίου, όταν η επιδημία βρισκόταν σε ανηφορική τροχιά και το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΜΕΘ ήταν στο 63%, με ποιοτικές ωστόσο διαφορές.

Το επιδημιολογικό βάρος λυγίζει πλέον συστήματα υγείας σε μικρότερες περιοχές και όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Αρκεί να συγκριθούν οι δύο μεγάλες Περιφέρειες με κάλυψη ΜΕΘ-COVID 76% και 57% αντίστοιχα, με την Κρήτη και το 96,5% ως την Πέμπτη. Στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονταν 159 ασθενείς, με έναν στους τρεις σε Μονάδα (56).

Το καλοκαίρι ο κορωνοϊός επέλεξε τα νησιά, γεγονός που πιστοποιούν οι δείκτες θετικότητας κορυφαίων τουριστικών προορισμών για την εβδομάδα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο όπως η Νάξος (9,60%), η Μύκονος (6,04%), η Πάρος (5,78%) και η Ρόδος (4,27%). Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κατάσταση θα αλλάξει άρδην έως τις 10 Σεπτεμβρίου: το επιδημιολογικό βάρος θα μετατοπιστεί ξανά στις μεγάλες περιοχές όπως η Αττική, που συγκεντρώνει καθημερινά το ένα τέταρτο των νέων λοιμώξεων κορωνοϊού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα υγείας.

Ανησυχητικά σενάρια: «Οδηγός» για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους από τον Σεπτέμβρη - Eπιστροφή της μάσκας

Επιστροφή της μάσκας

Για τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού που θα εφαρμοστούν το φθινόπωρο, μίλησε μεταξύ άλλων ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για τα νέα μέτρα που θα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι είναι σημαντική η πιθανότατα για επαναφορά της μάσκας για τον κορωνοϊό σε όλους τους εξωτερικούς χώρους για όλους ενώ τόνισε ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα έχουν περισσότερους περιορισμούς σε σχέση με τους εμβολιασμένους. «Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά o Γ. Οικονόμου.

Οδηγός για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Το ακριβές πλαίσιο θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση. Τα σενάρια που εξετάζονται από την κυβέρνηση αφορούν τον εργασιακό χώρο, το λιανεμπόριο και την εστίαση (μαζί με τους χώρους ψυχαγωγίας). Επίσης μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν και για τα σχολεία, αλλά και τα Πανεπιστήμια.

Το επικρατέστερο σενάριο «ακούει» στον τίτλο… είτε εμβολιάζεσαι, είτε έχεις πρόσβαση στον χώρο εργασίας σου μόνο αφ΄ότου έχεις προσκομίσει χαρτί που να πιστοποιεί πως το rapid test σου είναι αρνητικό και το οποίο έκανες με δικά σου έξοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Φυσικά απ’ έξω δεν θα μείνουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί. Αν και υπήρχαν σκέψεις να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός, φαίνεται πως αυτό δεν θα γίνει, αλλά θα έχουν την υποχρέωση όπως και οι υπόλοιποι να προσκομίζουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Συζητείται επίσης να προσέρχονται με τον ίδιο τρόπο οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια, ενώ οι μικροί μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν δύο self test την εβδομάδα, τα οποία θα λαμβάνουν δωρεάν από το κράτος.

Σε κάθε περίπτωση η πίεση που θα ασκηθεί προκειμένου να πειστούν όσοι φοβούνται να εμβολιαστούν θα είναι και… οικονομική. Δηλαδή όσοι θα θέλουν να εργαστούν πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί (κάτι που παρέχεται δωρεάν), είτε να κάνουν τηλεργασία (όχι εύκολο για όλους) είτε να μπουν σε διαθεσιμότητα, κάτι που θα μπορούσε να φέρει πιο δυσάρεστες καταστάσεις.

Το άλλο σενάριο είναι αυτό του υποχρεωτικού ελέγχου με rapid τεστ ή self τεστ τα οποία, ωστόσο, θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους, μια ιδιαίτερα «ακριβή» διαδικασία για όποιον δεν θέλει να εμβολιαστεί.

Σκέψεις για ψώνια με click away στους ανεμβολίαστους

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα για το λιανεμπόριο είναι ακόμη υπό εξέταση και γι΄αυτό δεν είναι ξεκάθαρο το αν θα περιλαμβάνονται στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο ένα σενάριο που είναι στο τραπέζι είναι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να ψωνίζουν με την παλιά -και καθόλου λησμονημένη- μέθοδο του click away.

Χαρακτηριστική ήταν και η σημερινή δήλωση του νέου προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος ανέφερε πως κατά την άποψή του ανακοινώσεις σχετικά με το λιανεμπόριο θα υπάρξουν μετά τη ΔΕΘ (11-19 Σεπτεμβρίου).

Eπιστροφή της μάσκας

Ψυχαγωγία – Ένα προνόμιο των εμβολιασμένων

Η τελευταία κατηγορία είναι και αυτή που έχει τους πιο σκληρούς κανόνες για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι δεν αποκλείεται να λάβουν «κόκκινη κάρτα» για αυτούς τους χώρους.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι ανεμβολίαστοι να βρίσκονται εκτός των εσωτερικών χώρων στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης, πράγμα που ισχύει και τώρα.

Έτσι το αρχικό σχέδιο για μεικτούς χώρους φαίνεται πως μπαίνει ξανά στο συρτάρι, τουλάχιστον για όσο τα νούμερα των εμβολιασμένων δεν αυξάνονται ικανοποιητικά. Επομένως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα έχουν πρόσβαση στο εσωτερικών των καφετεριών και των εστιατορίων, των μπαρ, των κέντρων διασκέδασης και των γηπέδων.

Πάντως στην ατζέντα βρίσκονται και τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, ωστόσο η απόφαση για αυτά τα δύο δεν έχει κλειδώσει ακόμη.

Τέλος να σημειωθεί πως έχει ξεκινήσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση για τους υγειονομικούς, στους οποίους ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός. Η αναστολή καθηκόντων όσων δεν θα εμβολιαστούν θα ξεκινήσει από 1η Σεπτεμβρίου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αναπλήρωσή τους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share