Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ανακοινώνονται νέα μέτρα αύριο στις 12:00 - Τι θα ισχύσει για τους ανεμβολίαστους

"Σφίγγει" ο κλοιός γύρω από τους ανεμβολίαστους

23 Αυγούστου 2021 21:03
Κορωνοϊός: Ανακοινώνονται νέα μέτρα αύριο στις 12:00 - Τι θα ισχύσει για τους ανεμβολίαστους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: "Φρένο" στο νέο κύμα της πανδημίας επιδιώκει να βάλει η κυβέρνηση, θέτοντας σε ισχύ νέα μέτρα. Ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους "σφίγγει", καθώς τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο στις 12:00 από τον υπ. Υγείας, Βασίλη Κικίλιας, αφορούν κυρίως αυτούς.

Στις ανακοινώσεις θα συμμετέχει και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου. Ωστόσο νωρίτερα ξέσπασε άγριος καυγάς μεταξύ γιατρού αντιεμβολιαστή με τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο.

Κορωνοϊός: Ανακοινώνονται νέα μέτρα αύριο στις 12:00

Μπλόκο στους ανεμβολίαστους

Ένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η δέσμη των κυβερνητικών ανακοινώσεων θα αφορά στους κλειστούς χώρους σε εστίαση και κέντρα ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα κυβερνητικά χείλη, σ' αυτούς θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό. Την ίδια ώρα, ένα δεύτερο πιθανό μέτρο είναι η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους.

Σημειώνεται ότι στο ζήτημα της μάσκας αναφέρθηκε σήμερα το πρωί, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. «Μας έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τα κρούσματα σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Να τηρήσουμε όποια μέτρα μπορούμε ώστε να μη ξεφύγει η πανδημική κρίση.

Εάν το πανδημικό κύμα δεν σπάσει και μεταφερθεί στα αστικά κέντρα, δεν αποκλείεται τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό να επιστρέψει η μάσκα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε και τα πρωτόκολλα, τι είδους μάσκα να φοράμε. Το στέλεχος Δέλτα είναι ικανότερο να μεταδοθεί σε λιγότερο χρόνο και σε μικρότερη ποσότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να σταματήσει η δωρεάν διάθεση self test στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει, ως εκ τούτου, να πληρώνουν για μοριακό ή rapid test δύο φορές μέσα στην εβδομάδα. Επίσης, θα παραμείνουν και τον χειμώνα τα μέτρα που ισχύουν προκειμένου να κάνει ένας πολίτης ένα ταξίδι.

Κορωνοϊός: Έρχεται τρίτη δόση με mRNA εμβόλια - Ποιους αφορά

Κορωνοϊός: Για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και στις εξελίξεις που αφορούν στα εμβόλια αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη ενημέρωσης της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου. Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα ανέτρεπε πολλές προβλέψεις και προσδοκίες.

Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός στη σοβαρή νόσηση σε ποσοστό άνω του 90%. Με τη παραλλαγή Δέλτα οι εμβολισμένοι είναι λογικότερο προστατευμένοι από την ήπια και μέτρια νόσο. Εντούτοις τα εμβολιασμένα άτομα έχουν 65% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό από τους ανεμβολίαστους. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος μείωσης της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Η χορήγηση της 3ης δόσης στοχεύει στη θωράκιση όσων δεν είχαν ικανοποιητική ανοσοποιητική ανταπόκριση. Ο άλλος στόχος είναι η υπενθύμιση της ανοσοαπόκρισης, ώστε να έχουμε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων λόγω μείωσης με την πάροδο του χρόνου. Στις 17 Αυγούστου συνεδρίασαν οι αρμόδιες επιτροπές και αποφάσισαν ότι η τρίτη δόση θα είναι mRNA για όσους έχουν λάβει δύο δόσεις, τόσο από εμβόλια mRNA όσο και AstraZeneca. Ωστόσο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.628 νέα κρούσματα, 34 θανάτους και 319 διασωληνωμένους.

H τρίτη δόση θα χορηγείται 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση σε συγκεκριμένες ομάδες:

  • Σε όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
  • Άτομα με καρκίνος υπό αγωγή
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή. (συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, HIV κλπ) που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες

Υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος με φάρμακα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, μεταξύ αυτών η κορτιζόνη από μία δοσολογία και πάνω. Τόνισε δε, ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο που είναι ο βασικός εμβολιασμός.

Θεμιστοκλέους: Οι νέοι να αποφύγουν τις επαφές με ευάλωτες ομάδες

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στους αριθμούς των εμβολιασμών που γίνονται καθημερινά, αλλά και στο σύνολο των εμβολιασμένων πολιτών. Πιο συγκεκρινένα, η σημερινή μέρα θα κλείσει με σχεδόν 32.000 εμβολιασμούς.

Συνολικά έχουν χορηγηθεί 11.160.000 δόσεις. Οι 5.900.000 αφορούν μία δόση, ενώ 5.615.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο ή με μία δόση αν πρόκειται για το μονοδοσικό Johnson & Johnson. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλειστεί 90.000 νέα ραντεβού.

Επίσης, συνεχίζεται ο κατ' οίκον εμβολιασμός για όσους το έχουν ανάγκη. Έχουν κλείσει ραντεβού 6.138 πολίτες, ενώ έχουν ήδη εμβολιαστεί 5.050 πολίτες. Επιπροσθέτως, έχουν γίνει πάνω από 12.000 εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι τον τελευταίο μήνα, τον Αύγουστο, λόγω των διακοπών, έχει μειωθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός και κάλεσε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν και να κλείσουν ραντεβού ακόμη και την ίδια μέρα, ενώ ζήτησε από τους νέους κυρίως, να λάβουν μέτρα μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές και να αποφύγουν την επαφή με συγγενείς ή γνωστούς που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share