Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022

Νίκος Καπραβέλος - Κορωνοϊός: «Στα 35-40 χρόνια που δουλεύω σε ΜΕΘ, τέτοιο κακό δεν έχω ξαναδεί»

«Είμαστε στο παρά πέντε για νέο, σφοδρότερο κύμα»

19 Αυγούστου 2021 11:27
Νίκος Καπραβέλος - Κορωνοϊός: «Στα 35-40 χρόνια που δουλεύω σε ΜΕΘ, τέτοιο κακό δεν έχω ξαναδεί»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: Για τον κίνδυνο να βιώσουμε «τραγικές καταστάσεις» προειδοποίησε ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, αναφερόμενος στην κρίσιμη σημερινή επιδημιολογική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Ο ίδιος, μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε στις ανησυχίες και στους φόβους των ειδικών ότι «είμαστε μπροστά στα δύσκολα», καθώς όπως είπε, η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει όλη την εικόνα της πανδημίας.

Μάλιστα, ο Νίκος Καπραβέλος προειδοποίησε για ένα «εκρηκτικό μείγμα» που αναμένεται να δημιουργηθεί από το φθινόπωρο, περιγράφοντας την κατάσταση: Έχουμε μία μετάλλαξη υπερμεταδοτική, τα εμβόλια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, ενώ είμαστε μπροστά και σε μία ακόμα κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος.Καπραβέλος: Το τέταρτο κύμα κορωνοϊού είναι προ των πυλών - Υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό θανάτου την ώρα

Μιλώντας για κίνδυνο να ζήσουμε «παρόμοιες στιγμές με το δεύτερο και το τρίτο κύμα», σημείωσε ότι το μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων, σε συνδυασμό με τον συνωστισμό και την πτώση της θερμοκρασίας, θα επιβαρύνουν την κατάσταση.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της μάσκας, παρατήρησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα «δεν σέβεται κανέναν», ενώ ανέφερε ότι προσβάλλει και εμβολιασμένους και υπενθύμισε την περίπτωση του πρώτου θανάτου πλήρως εμβολιασμένου χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Ο κ. Καπραβέλος, παραπέμποντας στο παράδειγμα του Ισραήλ, σημείωσε ότι η πρώτη χώρα σε εμβολιασμούς «και αυτή τη στιγμή τα βρίσκει σκούρα και μάς προειδοποιεί σε επίσημα περιοδικά».

«Σαν κοινωνία είμαστε στο παρά πέντε να βιώσουμε ένα τέταρτο κύμα, σφοδρότερο από το τρίτο» είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι εάν το ΕΣΥ «καταρρεύσει», η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε περιοριστικά μέτρα.

«Στα 35-40 χρόνια που δουλεύω σε ΜΕΘ, τέτοιο κακό δεν έχω ξαναδεί. Άνθρωποι, οι οποίοι καταρρέουν από στιγμή σε στιγμή και χάνουν τη ζωή τους. Και άνθρωποι που βγαίνουν από ΜΕΘ και είτε χάνουν τη ζωή τους μήνες μετά, είτε έχουν μακροχρόνια προβλήματα πολύ σοβαρά, ακόμα και κινητικότητας, προβλήματα χρονίων καταστάσεων, απώλεια μνήμης, διαταραχών συμπεριφοράς, δεν μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Είναι ένας καταστροφικός, θανατηφόρος ιός. Είναι ανοησία να περιμένεις να μολυνθείς για να αποκτήσεις αντισώματα, είναι σαν να δίνεις την ευκαιρία στον ιό να καταστρέψει τη ζωή σου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

Βόμβα από Καπραβέλο: Δε θα προλαβαίνουμε να μετράμε θύματα αν δεν εμβολιαστούμε

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο διευθυντής της 2ης ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, λέγοντας ότι «με 1,5 εκατομμύριο ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε θύματα. Το μόνο όπλο που έχουμε για να κερδίσουμε τη ζωή μας είναι ο εμβολιασμός».

Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η δυναμική της πανδημίας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα, με την χαλάρωση μέτρων στην κοινότητα, τους ανεμβολίαστους πάνω από 50 ετών, που είναι ο κύριος πληθυσμός που απασχολεί το σύστημα υγείας και την μετάλλαξη που κάνει τον ιό πιο επιθετικό.

Ο κ. Καπραβέλος προέβλεψε ότι τις επόμενες μέρες θα αυξηθούν τα κρούσματα, κι ότι σήμερα βιώνουμε την ηρεμία που προηγείται της καταιγίδας, όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο- «είχαμε ηρεμία και είδατε τι πάθαμε το Νοέμβριο» είπε, προσθέτοντας ότι αν θέλουμε να διαχειριστούμε σωστά το 4ο κύμα θα πρέπει να πάρουμε μέτρα τώρα. Σε αντίθεση περίπτωση προέβλεψε ότι θα φτάσουμε 15.000-20.000 κρούσματα και το σύστημα θα δεχτεί μεγάλη πίεση και η κατάρρευση του ΕΣΥ αφορά και τους υπόλοιπους ασθενείς, πλην αυτών με κορωνοϊό. Υπενθύμισε ότι στο δεύτερο κύμα δύο στους τρεις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους έξω από τις ΜΕΘ, γιατί δεν υπήρχαν κρεβάτια, ενώ στο τρίτο κύμα ένας στους δυο.

Καπραβέλος θύματα εμβολιασμοί

«Δεν χρειάζεται να μας ”προειδοποιήσει” άλλο ο ιός τον μάθαμε» είπε, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητο τον εφησυχασμό. Παρότι, όπως είπε το σύστημα υγείας δεν πιέζεται από όσους ασθενούν σε μικρότερες ηλικίες, υπενθύμισε ότι ο πρώτος που κόλλησε την μετάλλαξη Δ είναι ένας 40χρονος μοναχός, που δίνει μάχη για τη ζωή του στη ΜΕΘ του Παπανικολάου.

Η πληροφόρηση για το θέμα των εμβολιασμών έχει εξαντληθεί και πλέον είναι ζήτημα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, τόνισε και πρόσθεσε ότι αν θέλουμε να ελέγξουμε το 4ο κύμα με την υπερμεταδοτικότητα δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το ποσοστό ανεμβολίαστων.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο ο ανεμβολιαστός είναι σημαντικός κρίκος διασποράς και μετάλλαξης του ιού. «Όσο ο ιός μεταλλάσσεται είναι κίνδυνος και για τους εμβολιασμένους» είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αναφορές από την Αγγλία για εμβολιασμένους με δύο δόσεις που απεβίωσαν.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της καθολικότητας και υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για όλους όσοι είναι πάνω από 12 έτη. Χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο να είναι ανεμβολίαστοι οι υγειονομικοί και να κινδυνεύουν οι ασθενείς να μολυνθούν και να χάσουν τη ζωή τους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share