Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σε λειτουργία η πλατφόρμα των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους - Έως 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr «άνοιξε»

19 Αυγούστου 2021 08:05
Σε λειτουργία η πλατφόρμα των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους - Έως 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr, για την αποζημίωση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και ιδιοκτητών ακινήτων που επλήγησαν από τις φωτιές που ξέσπασαν από τις 27 Ιουλίου και έως τις 13 Αυγούστου, άνοιξε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη (19.08.2021) όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αιτήσεις μπορούν να γίνονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και από τη στιγμή που θα κατατεθούν, μπορούν να τροποποιηθούν μόνο μέσα στην ίδια μέρα.

Μέσω της πλατφόρμας, όλοι όσοι επλήγησαν μπορούν να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να τους χορηγηθεί έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή από το υπουργείο Οικονομικών.

αποζημίωση πυρόπληκτοι

Οι πληγέντες από τις πυρκαγιές μπορούν μέσω της υποβολής μίας ενιαίας αίτησης, η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ως προς την αλήθεια του περιεχομένου της, να ζητήσουν:

  • προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής,
  • την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ,
  • οικονομική ενίσχυση για την οικοσκευή,
  • οικονομική ενίσχυση για τις ζημιές σε εξοπλισμό κ.λπ., που υπέστησαν επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε έως:

  • 6.000 ευρώ για αποζημίωση οικοσκευής ανά κατοικία,
  • 8.000 ευρώ για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών και χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, με εγκαταστάσεις, και
  • 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Κατά την υποβολή της αίτησης εμφανίζονται τα ακίνητα των ιδιοκτητών που, σύμφωνα με τη δήλωση Ε9 τους, βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ανά ακίνητο την έκταση των ζημιών και τη χρήση του (ιδιόχρηση, μίσθωση κ.λπ.).

Ταυτόχρονα, ανάλογα με την έκταση των ζημιών που δηλώνεται ότι υπέστησαν, τα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται σε κάθε βήμα της αίτησης, υπολογίζονται αυτόματα οι σχετικές ενισχύσεις και στο τέλος εμφανίζεται το συνολικό ποσό για κάθε δικαιούχο.

Οι ενοικιαστές

Σε ό,τι αφορά στην αποζημίωση οικοσκευής για τους ενοικιαστές, η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται σε δύο βήματα:

  • Ο ιδιοκτήτης δηλώνει ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο, παραπέμποντας στη σχετική δήλωση μίσθωσης. Με βάση αυτό, προκύπτει ο πρώτος από τους μισθωτές (σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι του ενός), ο οποίος θα λάβει το συνολικό ποσό αποζημίωσης για την αποκατάσταση της οικοσκευής.
  • Την επόμενη ημέρα, ο μισθωτής ενημερώνεται μέσω σχετικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι υπάρχει για αυτόν αίτηση- δήλωση αποζημίωσης οικοσκευής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αποδέχεται την αίτηση και καθίσταται οριστικά δικαιούχος.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 30η Σεπτεμβρίου.
  • Από τη στιγμή που θα υποβληθεί οριστικά, η αίτηση μπορεί να τροποποιηθεί μόνον εντός της ίδιας ημέρας.
  • Για την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, οι δικαιούχοι χρειάζεται να έχουν δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό τους (IBAN) στο myTAXISnet της ΑΑΔΕ.
  • Η αίτηση εκδίδεται σε αρχείο pdf με qr code, ώστε να επιβεβαιώνεται άμεσα η εγκυρότητά της.Φωτιές: «Πράσινο φως» για την πλατφόρμα αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους - Η αίτηση και τα ηλεκτρονικά βήματα

Οι Έλληνες στα δύσκολα είναι πάντα ενωμένοι - Πάνω από $500.000 συγκέντρωσαν οι ομογενείς της Αυστραλίας για τους πυρόπληκτους

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση των ομογενειακών οργανώσεων αλλά και των ατομικών πρωτοβουλιών των Ελλήνων της Αυστραλίας στα θύματα της πύρινης λαίλαπας που εξακολουθεί να μαστίζει την Ελλάδα.

Ήδη ο έρανος έχει αποφέρει πάνω από μισό εκατομμύρια δολάρια και συνεχίζεται.

Συγκεκριμένα ο ραδιοέρανος που έκανε η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας μέσω του 3ΧΥ το περασμένο Σάββατο συγκέντρωσε (σε προσφορές) 350.000 δολάρια.

Συνολικά, μέχρι στιγμής, ο έρανος της Αρχιεπισκοπής έχει αποφέρει πάνω από 450.000 δολάρια.

Ο έρανος της Αρχιεπισκοπής γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού και της πλατφόρμας gofundme.com, με τα ακόλουθα στοιχεία:

Τραπεζικός Λογαριασμός:

Greek Orthodox Archdiocese of Australia consolidated trust Western Australia

BSB: 082 – 057

Acc: 12 693 2006

Gofundme: gofundme.com/f/greece-2021-fire-appeal

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης ενημέρωσε την ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος ότι ο έρανος που διεξάγεται σε συνεργασία με άλλους φορείς της ομογένειας «πάει πολύ καλά» αν και δεν δόθηκε συγκεκριμένο ποσόν.

Όσοι θέλουν να προσφέρουν μπορούν να το κάνουν μέσω του Go Fund Me που δημιουργήθηκε στο https://gofund.me/e071edf0

Ή καταθέτοντας την προσφορά τους σε ειδικό λογαριασμό της Κοινότητας που έχει ανοιχτεί.

  • Greek Community – (Greek Fires) account:

BSB: 063 023

ACT: 1042 1568

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ N. N. ΟΥΑΛΙΑΣ

Έρανο ξεκίνησε και η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Για τον σκοπό αυτό έχει ανοιχτεί Τραπεζικός Λογαριασμός στην Delphi Bank με τα κάτωθι στοιχεία, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν απευθείας το χρηματικό ποσό που επιθυμούν.

Delphi Bank: BSB: 941200, Account number: 200637044, Account name: “The Greek Orthodox Community of NSW Ltd – Greek Fire Victims Appeal 2021”.

H ΑΧΕΠΑ

Η ΑΧΕΠΑ Βικτώριας αποφάσισε η καταβολή $10,000 δολαρίων από το ταμείο του Οργανισμού για το ξεκίνημα και παρακαλεί τα μέλη, συμπατριώτες και φίλους να συνδράμουν με τις προσφορές τους αυτή την προσπάθεια, καταβάλλοντας τις δωρεές τους δια μέσου.

  1. AHEPA VICTORIA GoFundMe Campaign: AHEPA VICTORIA GREEK FIRES APPEAL, organized by AHEPA VICTORIA, ή κατευθείαν κατάθεση στον λογαριασμό:
    2. AHEPA Victoria inc. Philanthropy στην τράπεζα Westpac Bank BSB 033089 Ac No. 609293, με το όνομα του καταθέτη για αναγνώριση.

Οι Έλληνες στα δύσκολα είναι πάντα ενωμένοι - Πάνω από $500.000 συγκέντρωσαν οι ομογενής της Αυστραλίας για τους πυρόπληκτους

Πού και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους πυρόπληκτους

Μέσα στις κραυγές αγωνίας των κατοίκων που χάνουν τα σπίτια και την περιουσία τους και την ώρα που ο πύρινος κλοιός απειλεί δεκάδες διαφορετικά μέτωπα στη χώρα, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε σαν άνθρωποι είναι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας, με τον τρόπο που ο καθένας μπορεί. Αυτή είναι η λίστα με μερικά από τα σημεία στα οποία μπορεί να σπεύσει κανείς για να παρέχει βοήθεια.

  • Προσωρινή στέγη

Για τους πυρόπληκτους που αναζητούν προσωρινή στέγαση αλλά και για όσους επιθυμούν να διαθέσουν για ένα διάστημα ένα χώρο για τον σκοπό αυτό, έχει δημιουργηθεί η παρακάτω λίστα.

Εδώ θα βρείτε τις διαθέσιμες φιλοξενίες ως τώρα: shorturl.at/jyN17

Εδώ θα βρείτε τη φόρμα για να δηλώσετε φιλοξενίες: https://forms.gle/2atn5TToBduVhxSP6

  • Τόποι φιλοξενίας πυρόπληκτων ζώων
  • Αττική
    «A little shelter – Athens», 6974755990, Facebook & Instagram
  • Αχαρνές
    Κτηνιατρείο του Αλέξανδρου Προκοπίου, οδός Θρακομακεδόνων 210, 2102431536
  • Γέρακας
    Κτηνιατρικό κέντρο Γέρακα, Ερμού 8, Γέρακας, τηλ. 2117005677
  • Εκάλη
    Νοσοκομείο ζώων Άγιος Μόδεστος, Λεωφόρος Θησέως 35, 210-8134772, 210-8133574
  • Εξάρχεια
    Pet Corner, Τοσίτσα 5 – μέχρι τις 3 μ.μ., για συλλογή πρώτων ειδών (νερά, γάζες, υποσέντονα, ορός, μάσκες, ξηρά τροφή-κονσέρβες, πήλινα μπολάκια, κηραλοιφή, pulvo)
  • Ηλιούπολη
    Δωρεάν περίθαλψη ζώων στο κτηνιατρείο Ιωάννη Σαμολαδά, Αναστάσεως 43, 2109735140 – από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. & 5.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.
  • Θρακομακεδόνες
    Στο Ολυμπιακό Χωριό θα υπάρχει από αύριο 05/08 ομάδα της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας (Ε.Δ.Κ.Ε.), καθώς και κτηνίατροι από το κτηνιατρείο Vets4Life.
  • Κορωπί Αττικής
    Γαϊδουροχώρα, 6944616160
  • Πολυδένδρι
    Κτηνιατρείο του Παναγιώτη Ξυραφά, Λεωφόρος Ειρήνης, 22950 53680
  • Πόρτο Ράφτη Αττικής
    Λεύκη Παπαδημητρίου, 6934593459
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share