Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Φωτιές: «Πράσινο φως» για την πλατφόρμα αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους - Η αίτηση και τα ηλεκτρονικά βήματα

Όσα χρειάζεται να ξέρετε

18 Αυγούστου 2021 07:20
Φωτιές: «Πράσινο φως» για την πλατφόρμα αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους - Η αίτηση και τα ηλεκτρονικά βήματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους ξεκίνησε. Σήμερα ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις αιτήσεις των πληττόμενων προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση για τη Στεγαστική Συνδρομή και να απαλλαχθούν από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για τρία έτη.

Τα φυσικά πρόσωπα, οι επιχειρηματίες, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι στις πληγείσες περιοχές θα εισέρχονται με τους κωδικούς του Τaxisnet και θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση για την έκταση της ζημίας που έχει υποστεί κάθε ακίνητο. Η εκταμίευση των προκαταβολών των αποζημιώσεων θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες έως τα τέλη του μήνα.

Η άμεση προκαταβολή κυμαίνεται από 5.000 ως 20.000 ευρώ, ανάλογα με τη ζημιά που έχει υποστεί η κατοικία ενώ η στεγαστική συνδρομή μπορεί να φτάσει έως τις 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

αποζημίωση πυρόπληκτοι

Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή. Η στεγαστική συνδρομή είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα με οφειλές προς το Δημόσιο.

Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που τις ιδιοχρησιμοποιούν δικαιούνται τόσο τη στεγαστική Συνδρομή, όσο και την αποζημίωση για οικοσκευή. Σε περίπτωση που η κατοικία έχει μακροχρόνια μίσθωση, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη στεγαστική Συνδρομή, και ο ένοικος την αποζημίωση για οικοσκευή.

Φωτιές – Επιχειρήσεις

Για την παροχή αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις προβλέπονται τρία στάδια: μια πρώτη αρωγή, μια πρόσθετη προκαταβολή 20% (συμπληρωματική εφόσον η ζημία υπερβαίνει το ποσό της πρώτης αρωγής) και στην συνέχεια η αποπληρωμή. Η συνολική αποζημίωση θα φτάσει έως το 70%, της συνολικής εκτιμηθείσας ζημίας. Η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ως εξής:

 • 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,
 • 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και
 • 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

Αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Επίσης προβλέπεται η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημίες οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημία σε πολυετείς καλλιέργειες, ως εξής:

 • 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων,
 • 2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και
 • 1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.

Σημειώνεται ότι το ασφαλισμένο στον ΕΛΓΑ ζωικό κεφάλαιο αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τον κανονισμό του. Για τις μονοετείς καλλιέργειες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ, δρομολογείται η άμεση αντιμετώπιση των ζημιών τους στο πλαίσιο των εξατομικευμένων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.

Οι Έλληνες στα δύσκολα είναι πάντα ενωμένοι - Πάνω από $500.000 συγκέντρωσαν οι ομογενείς της Αυστραλίας για τους πυρόπληκτους

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση των ομογενειακών οργανώσεων αλλά και των ατομικών πρωτοβουλιών των Ελλήνων της Αυστραλίας στα θύματα της πύρινης λαίλαπας που εξακολουθεί να μαστίζει την Ελλάδα.

Ήδη ο έρανος έχει αποφέρει πάνω από μισό εκατομμύρια δολάρια και συνεχίζεται.

Συγκεκριμένα ο ραδιοέρανος που έκανε η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας μέσω του 3ΧΥ το περασμένο Σάββατο συγκέντρωσε (σε προσφορές) 350.000 δολάρια.

Συνολικά, μέχρι στιγμής, ο έρανος της Αρχιεπισκοπής έχει αποφέρει πάνω από 450.000 δολάρια.

Ο έρανος της Αρχιεπισκοπής γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού και της πλατφόρμας gofundme.com, με τα ακόλουθα στοιχεία:

Τραπεζικός Λογαριασμός:

Greek Orthodox Archdiocese of Australia consolidated trust Western Australia

BSB: 082 – 057

Acc: 12 693 2006

Gofundme: gofundme.com/f/greece-2021-fire-appeal

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης ενημέρωσε την ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος ότι ο έρανος που διεξάγεται σε συνεργασία με άλλους φορείς της ομογένειας «πάει πολύ καλά» αν και δεν δόθηκε συγκεκριμένο ποσόν.

Όσοι θέλουν να προσφέρουν μπορούν να το κάνουν μέσω του Go Fund Me που δημιουργήθηκε στο https://gofund.me/e071edf0

Ή καταθέτοντας την προσφορά τους σε ειδικό λογαριασμό της Κοινότητας που έχει ανοιχτεί.

 • Greek Community – (Greek Fires) account:

BSB: 063 023

ACT: 1042 1568

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ N. N. ΟΥΑΛΙΑΣ

Έρανο ξεκίνησε και η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Για τον σκοπό αυτό έχει ανοιχτεί Τραπεζικός Λογαριασμός στην Delphi Bank με τα κάτωθι στοιχεία, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν απευθείας το χρηματικό ποσό που επιθυμούν.

Delphi Bank: BSB: 941200, Account number: 200637044, Account name: “The Greek Orthodox Community of NSW Ltd – Greek Fire Victims Appeal 2021”.

H ΑΧΕΠΑ

Η ΑΧΕΠΑ Βικτώριας αποφάσισε η καταβολή $10,000 δολαρίων από το ταμείο του Οργανισμού για το ξεκίνημα και παρακαλεί τα μέλη, συμπατριώτες και φίλους να συνδράμουν με τις προσφορές τους αυτή την προσπάθεια, καταβάλλοντας τις δωρεές τους δια μέσου.

 1. AHEPA VICTORIA GoFundMe Campaign: AHEPA VICTORIA GREEK FIRES APPEAL, organized by AHEPA VICTORIA, ή κατευθείαν κατάθεση στον λογαριασμό:
  2. AHEPA Victoria inc. Philanthropy στην τράπεζα Westpac Bank BSB 033089 Ac No. 609293, με το όνομα του καταθέτη για αναγνώριση.

Οι Έλληνες στα δύσκολα είναι πάντα ενωμένοι - Πάνω από $500.000 συγκέντρωσαν οι ομογενής της Αυστραλίας για τους πυρόπληκτους

Πού και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους πυρόπληκτους

Μέσα στις κραυγές αγωνίας των κατοίκων που χάνουν τα σπίτια και την περιουσία τους και την ώρα που ο πύρινος κλοιός απειλεί δεκάδες διαφορετικά μέτωπα στη χώρα, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε σαν άνθρωποι είναι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας, με τον τρόπο που ο καθένας μπορεί. Αυτή είναι η λίστα με μερικά από τα σημεία στα οποία μπορεί να σπεύσει κανείς για να παρέχει βοήθεια.

 • Προσωρινή στέγη

Για τους πυρόπληκτους που αναζητούν προσωρινή στέγαση αλλά και για όσους επιθυμούν να διαθέσουν για ένα διάστημα ένα χώρο για τον σκοπό αυτό, έχει δημιουργηθεί η παρακάτω λίστα.

Εδώ θα βρείτε τις διαθέσιμες φιλοξενίες ως τώρα: shorturl.at/jyN17

Εδώ θα βρείτε τη φόρμα για να δηλώσετε φιλοξενίες: https://forms.gle/2atn5TToBduVhxSP6

 • Τόποι φιλοξενίας πυρόπληκτων ζώων
 • Αττική
  «A little shelter – Athens», 6974755990, Facebook & Instagram
 • Αχαρνές
  Κτηνιατρείο του Αλέξανδρου Προκοπίου, οδός Θρακομακεδόνων 210, 2102431536
 • Γέρακας
  Κτηνιατρικό κέντρο Γέρακα, Ερμού 8, Γέρακας, τηλ. 2117005677
 • Εκάλη
  Νοσοκομείο ζώων Άγιος Μόδεστος, Λεωφόρος Θησέως 35, 210-8134772, 210-8133574
 • Εξάρχεια
  Pet Corner, Τοσίτσα 5 – μέχρι τις 3 μ.μ., για συλλογή πρώτων ειδών (νερά, γάζες, υποσέντονα, ορός, μάσκες, ξηρά τροφή-κονσέρβες, πήλινα μπολάκια, κηραλοιφή, pulvo)
 • Ηλιούπολη
  Δωρεάν περίθαλψη ζώων στο κτηνιατρείο Ιωάννη Σαμολαδά, Αναστάσεως 43, 2109735140 – από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. & 5.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.
 • Θρακομακεδόνες
  Στο Ολυμπιακό Χωριό θα υπάρχει από αύριο 05/08 ομάδα της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας (Ε.Δ.Κ.Ε.), καθώς και κτηνίατροι από το κτηνιατρείο Vets4Life.
 • Κορωπί Αττικής
  Γαϊδουροχώρα, 6944616160
 • Πολυδένδρι
  Κτηνιατρείο του Παναγιώτη Ξυραφά, Λεωφόρος Ειρήνης, 22950 53680
 • Πόρτο Ράφτη Αττικής
  Λεύκη Παπαδημητρίου, 6934593459
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share