Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024

Φωτιά στο Λαύριο: Έκαψαν σπίτια οι φλόγες - Καταγγελία για εμπρησμό από το Δήμαρχο και εκκενώσεις

Πύρινη κόλαση ξανά στην Ανατολική Αττική

16 Αυγούστου 2021 11:52
Φωτιά στο Λαύριο: Έκαψαν σπίτια οι φλόγες - Καταγγελία για εμπρησμό από το Δήμαρχο και εκκενώσεις
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η φωτιά στο Λαύριο έχει ήδη αρχίσει να γιγαντώνεται, λίγο αφού ξέσπασε, με τα πρώτα σπίτια να απειλούνται με κάψιμο και το Δήμαρχο να καταγγέλλει εμπρησμό.

Μιλώντας στο Open, ο Δημήτρης Λουκάς είπε: «Είναι πολύ μεγάλη η φωτιά. Είναι σε εξέλιξη αυτή την στιγμή. Απειλείται οικισμός, καίγονται σπίτια. Είδαμε ένα αυτοκίνητο να περνά από την περιοχή». Να σημειωθεί ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου είπε ότι η φωτιά μεταφέρεται πολύ γρήγορα από τις ριπές του αέρα και εκτίμησε ότι αν δεν περιοριστεί άμεσα τώρα που καίει χαμηλή βλάστηση θα φτάσει στο δάσος.

Στην μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 38 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Στους κάτοικους στάλθηκε μήνυμα από το 112.

«Αν βρίσκεστε στο Μαρκάτι Κερατέας, εκκενώστε τώρα προς Λαύριο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει το μήνυμα.

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Πάνω από 1.000.000 τα καμμένα στρέμματα - Ανυπολόγιστες καταστροφές

Απίστευτα είναι τα δεδομένα, που προκύπτουν από το meteo για τις φωτιές, που έπληξαν την Ελλάδα, με πάνω από 1.000.000 στρέμματα να καίγονται και τις καταστροφές να είναι ανυπολόγιστες.

Συγκεκριμένα, αύξηση 450% παρουσίασαν οι καμένες εκτάσεις από τις φωτιές στην Ελλάδα το 2021, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS – https://effis.jrc.ec.europa.eu).

Όπως αναφέρει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου, οι δασικές φωτιές των τελευταίων ημερών επηρέασαν σημαντικά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών που σημειώθηκαν το 2021 παρουσιάζει αύξηση κατά 26% – σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 2008-2020.

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (12/8) είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 58 μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έκαψαν συνολική έκταση ίση με 1.161.650 στρέμματα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα η μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 20.000 στρέμματα για το 2021, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας πρώτη στη Μεσόγειο, με πολύ σημαντική διαφορά από τη δεύτερη Τουρκία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share