Τρίτη, 14 Μαΐου 2024

Γώγoς: Η πανδημία εξελίσσεται σε νόσο των νέων - Η μετάλλαξη Delta επικρατεί σε ποσοστό 80%

Με ραγδαίους ρυθμούς εξελίσσεται η Covid 19

12 Αυγούστου 2021 18:53
Γώγoς: Η πανδημία εξελίσσεται σε νόσο των νέων - Η μετάλλαξη Delta επικρατεί σε ποσοστό 80%
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: Ο πόλεμος κατά του κορωνοϊού αλλάζει μορφή λόγω της μετάλλαξης Δέλτα που είναι ισχυρή, προειδοποίησε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Όπως τόνισε, η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί τη νόσο των νέων με μέσο όρο τα 29 έτη, αρχίζει όμως να «χτυπά» και μεγαλύτερες ηλικίες. Παράλληλα χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.475 νέα κρούσματα, 226 διασωληνωμένους και 19 θανάτους.

«Σε λίγο καιρό, ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι η παρουσία του ιού στην εκπαίδευση», είπε ακόμη και επανέλαβε ότι είναι σημαντικό οι νέοι να ελέγχονται με τεστ πηγαίνοντας για διακοπές και κυρίως επιστρέφοντας, ειδικά αν έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα.

Τήρηση μέτρων, σωστή χρήση μάσκας και εμβολιασμός το τρίπτυχο των όσων συνόψισε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως «στις ΜΕΘ, το 99% είναι ανεμβολίαστοι». Αρχικά, ο κ. Γώγος στάθηκε στις φωτιές που έπληξαν το τελευταίο διάστημα αρκετές περιοχές της Ελλάδας, για να σημειώσει πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει πως το μοντέλο μετάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων, μπορεί να μεταβληθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στον συνεχή αγώνα ανάμεσα στον ιό και την επιστημονική κοινότητα, ενώ επισήμανε πως δεν πρέπει να υποτιμάμε τη διαθεσιμότητα των εμβολίων στις τρίτες χώρες. Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στα 501 κρούσματα στην Κρήτη, αναλύοντας τους σημερινούς αριθμούς μολύνσεων, νεκρών και διασωληνομένων. Όπως παρατήρησε, «υπάρχει περεταίρω τάση αύξησης τις τελευταίες ημέρες. Φαίνεται και από τον δείκτη θετικότητας, αλλά ευτυχώς είναι κάτω από το όριο του 4%».

Γώγος κρούσματα

Κορωνοϊός: Η τάση είναι αυξητική

«Οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται στο 3 και κάποιες στο 4» όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας, ενώ επισήμανε πως «η τάση είναι ελαφρώς αυξητική, ενώ τα εισαγόμενα λόγω τουρισμού παραμένουν πολύ χαμηλά. Το στοίχημα του τουρισμού φαίνεται ότι κερδίζεται».

«Η παραλλαγή Δέλτα κυριαρχεί», είπε, για να συμπληρώσει ότι «ενδεχομένως να φτάσει στο 90%. Η καταγραφή χρησιμοποιεί ως εργαλείο τα τεστ. Θα πρέπει να παραμείνει στο οπλοστάσιό μας». Και συνέχισε, λέγοντας ότι είναι σημαντική και η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

«Η πανδημία εξακολουθεί να παραμένει νόσος των νέων, αρχίζει όμως και μια στροφή προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Έχει μεγάλη σημασία στους νέους να τηρούν τα μέτρα στο μέγιστο δυνατό και να κάνουν τεστ, τόσο όταν πηγαίνουν διακοπές, αλλά ιδιαίτερα όταν επιστρέφουν από αυτές», υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

Ακόμη, επισήμανε: «Συνιστάται στη νεολαία άνω των 12 ετών ο εμβολιασμός. Έχει μεγάλη σημασία να πειστούν οι μαθητές και οι φοιτητές, δεδομένου ότι υπάρχει η διαθεσιμότητα εμβολίων».

Κορωνοϊός κρούσματα

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού

Παίρνοντας το λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε πως «τα μηνύματα του καθηγητή ήταν σαφή». «Θα ήθελα μόνο να προσθέσω ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα επιβάλλει τη λήψη μέτρων προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία του προσωπικού σε δομές υγείας και των συμπολιτών μας που προσέρχονται σε αυτές» σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

«Για το λόγο αυτό έχει ήδη νομοθετηθεί η υποχρέωση εμβολιασμού του συνόλου του προσωπικού που εργάζεται σε δομές υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και κάλεσε τους πολίτες «να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε πως «βλέπουμε την επίδραση του εμβολιασμού σε ότι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι πολύ λιγότερη από ότι ήταν, η οικονομία μας και η κοινωνία λειτουργούν κανονικά».

Αναφερόμενος στους πολίτες που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην καλοκαιρινή τους άδεια και δεν έχουν εμβολιαστεί, τόνισε πως είναι «σημαντικό αυτές τις ημέρες να τηρήσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και να κλείσουμε ραντεβού για εμβολιασμό αμέσως μόλις επιστρέψουμε».

Ο ΠΟΥ θα δοκιμάσει τρεις νέες θεραπείες για τον κορωνοϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα την προσεχή έναρξη νέων κλινικών δοκιμών παγκοσμίως για την μέτρηση της αποτελεσματικότητας έναντι του κορωνοϊού, τριών επιπλέον θεραπειών: της αρτεσουνάτης, της ιματινίμπης και της ινφλιχιμάβης.

"Έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε την προσεχή φάση της μελέτης Solidarity, που ονομάζεται Solidarity PLUS και θα δοκιμάσει τρία φάρμακα: την αρτεσουνάτη, μια αγωγή κατά της ελονοσίας στη βαριά μορφή της, την ιματινίμπη, ένα φάρμακο κατά ορισμένων καρκίνων, την ινφλιχιμάβη, μια αγωγή για τις διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος" όπως η νόσος του Κρον ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ΠΟΥ θα δοκιμάσει τρεις νέες θεραπείες για τον κορωνοϊό

Εξήγησε ότι τα φάρμακα αυτά επιλέχθηκαν από ομάδα ανεξάρτητων ειδικών και δήλωσε ότι οι δοκιμές θα διεξαχθούν σε περισσότερα από 600 νοσοκομεία σε 52 χώρες. "Την περασμένη εβδομάδα, ο ΠΟΥ ειδοποιήθηκε για τα 200 εκατομμύρια κρούσματα της Covid-19, μόλις έξι μήνες μετά το όριο που ξεπεράστηκε των 100 εκατομμυρίων κρουσμάτων. Και γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος", υπογράμμισε ο Δρ Τέντρος.

"Το ερώτημα αν θα φτάσουμε τα 300 εκατομμύρια και με ποια ταχύτητα θα τα φτάσουμε, εξαρτάται από όλους εμάς. Αν η τρέχουσα πορεία συνεχιστεί, μπορεί να ξεπεράσουμε τα 300 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα στις αρχές της επόμενης χρονιάς". Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να "αλλάξει αυτό" αν ο κόσμος δράσει από κοινού.

Ξεκινώντας νέες κλινικές δοκιμές για να εξετάσει θεραπευτικές αγωγές, ο ΠΟΥ ελπίζει να βρει πρόσθετα εργαλεία για να μειώσει κυρίως τη θνησιμότητα που οφείλεται στην Covid, καθώς και τη διάρκεια της νοσοκομειακής νοσηλείας. "Διαθέτουμε ήδη πολλά εργαλεία για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της Covid-19, κυρίως το οξυγόνο, τη δεξαμεθαζόνη και τους ανταγωνιστές ιντερλευκίνης-6. Αλλά χρειάζονται περισσότερες, για όλους τους ασθενείς, είτε έχουν σε βαριά μορφή τη νόσο είτε σε ελαφριά", δήλωσε ο Δρ Τέντρος.

Κορωνοϊός: Που θα γίνουν δωρεάν rapid test την Πέμπτη

Ο ΠΟΥ ξεκίνησε πέρυσι την Δοκιμή Solidarity. Τα προσωρινά αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2020, δείχνουν ότι οι τέσσερις θεραπευτικές αγωγές που αξιολογήθηκαν σε 13.000 ασθενείς (ρεμδεσιβίρη, υδροχλωροκίνη, λοπιναβίρη και ιντερφερόνη) "είχαν ελάχιστη ή καμιά επίδραση στη συνολική θνησιμότητα, τον μη επεμβατικό αερισμό και τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο μεταξύ των νοσηλευομένων ασθενών", σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευτούν τον Σεπτέμβριο, διευκρίνισε ο Δρ Τέντρος. Στη δοκιμή, η αρτεσουνάτη, που παράγεται από την Ipca, θα χορηγείται ενδοφλέβια για επτά ημέρες, και θα χρησιμοποιηθεί η συνήθης δόση που συνιστάται για τη θεραπεία της σοβαρής ελονοσίας. Η ιματινίμπη, που παράγεται από τη Novartis, θα χορηγείται από το στόμα, μια φορά ημερησίως, για 14 ημέρες. Η ινφλιχιμάβη, που παράγεται από την Johnson and Johnson, θα χορηγηθεί ενδοφλέβια ως εφάπαξ δόση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share