Φωτιά στην Χαλκιδική: Σε εξέλιξη το μέτωπο στην Φούρκα – Οι κεραυνοί έφεραν την πυρκαγιά

Η φωτιά στην Χαλκιδική μαίνεται από το βράδυ της Τετάρτης (11/8), με το μέτωπο στην Φούρκα του Δήμου Κασσάνδρας να φέρνει ανησυχία και την Πυροσβεστική να σπεύδει για την κατάσβεσή της.
Στο σημείο επιχειρούν 76 πυροσβέστες με 29 οχήματα και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, ενώ ρίψεις νερού γίνονται από ένα ελικόπτερο και ένα καναντέρ.
Η πυρκαγια στην Φούρκα είναι μία από τις πέντε φωτιές που ξέσπασαν χθες βράδυ σε ισάριθμες περιοχές των δήμων Κσσάνδρας και Σιθωνίας στο νομό Χαλκιδικής και σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία «πιθανώς» να οφείλονται στους πολλαπλούς κεραυνούς που έπεφταν λόγω της κακοκαιρίας στην περιοχή, με παρόμοιες συνθήκες να έχουν φέρει και σε άλλα σημεία αγωνία.
Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα χθες, οπότε και οριοθετήθηκε η φωτιά στη Φούρκα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, που κατάγεται από την περιοχή και βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο, με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Twitter), εξέφρασε το σεβασμό και ευγνωμοσύνη του σε όσους/όσες παλεύουν με τις φλόγες και σώζουν ζωές σε όλη την Ελλάδα ενώ ανέφερε: «Δύσκολη βραδιά σήμερα στη μικρή πατρίδα, τη Φούρκα Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Με την άμεση κινητοποίηση πυροσβεστών, πολιτικής προστασίας και εθελοντών, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν».
Η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, σημείωσε ότι υπήρχε προετοιμασία και σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης και χάρη και στη βροχή, η κατάσταση αντιμετωπίστηκε, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ. «Ήμασταν σε εγρήγορση με τις δυνάμεις του δήμου, με αγρότες με υδροφόρες και είχαμε ανοίξει τους δρόμους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο», επισήμανε η ίδια χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε τους αγρότες και τους εθελοντές που βρέθηκαν στο σημείο και παραμένουν. Στην περιοχή της Φούρκας, όπου το μέτωπο της φωτιάς ήταν και το πιο ανησυχητικό, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις φωτιές στη Χαλκιδική, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέφερε ότι «Χάρη στην ετοιμότητα και την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και με τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, των Δήμων και των εθελοντών, τα χειρότερα στη Χαλκιδική αποφεύχθηκαν. Παραμένουμε σε αυξημένη επιφυλακή και τις επόμενες ημέρες λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς».
Καθησυχαστικός για την πορεία των πυρκαγιών που ξέσπασαν χθες βράδυ στη Χαλκιδική λόγω πτώσης κεραυνών είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος και σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε ότι «οι φωτιές έχουν ελεγχθεί πληρως, επιχειρούν εναέρια μέσα για μικρό εστίες, υπάρχουν δυνάμεις παντού διότι (Σιθωνία) υπάρχουν ακόμη αναφλεξεις από κεραυνους».
Κρανίου τόπος Εύβοια και Γορτυνία – Πάνω από μισό εκ. στρέμματα έγινε στάχτη
Θλίψη προκαλούν τα στοιχεία, που έρχονται για το πόσο μεγάλη είναι η έκταση της καταστροφής των πυρκαγιών, που έπληξαν την Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, με την Εύβοια ειδικά να έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά στις φλόγες, ενώ και στην Αρκαδία η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.
Σύμφωνα τα στοιχεία του meteo, πολύτιμα δάση παραδόθηκαν στις στάχτες παρασύροντας μαζί τους δεκάδες σπίτια και ζώα, με απολογισμό πάνω από 510.000 καμμένα στρέμματα.
Συγκεκριμένα, ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε τις καμένες εκτάσεις στη Βόρεια Εύβοια τόσο το μεσημέρι της Κυριακής και όσο και της Τετάρτης (11/8). Η εικόνα από το πέρασμα της φωτιάς είναι αποκαρδιωτική.
Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, οι καμένες εκτάσεις την Κυριακή 08/08 ήταν περίπου 460.000 στρέμματα ενώ την Τετάρτη 11/08 510.000 στρέμματα. Οι εκτάσεις που κάηκαν μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες ανέρχονται σε 50.000 στρέμματα.
Στην παρακάτω εικόνα με καφέ αποχρώσεις παρουσιάζονται οι καμένες περιοχές και τα κυριότερα ενεργά μέτωπα το μεσημέρι της Κυριακής. Στην εικόνα φαίνεται το μεγάλο μέτωπο στο Αρτεμίσιο να ξεχωρίζει.
Η εικόνα είναι διαφορετική το μεσημέρι της Τετάρτης. Στη φωτογραφία σημειώνονται και οι περιοχές που κάηκαν στο διάστημα των τελευταίων 3 ημερών.
Συνεχίζεται η αγωνία στη Γορτυνία
Ακόμη μία ολονύχτια μάχη με διάσπαρτες εστίες φωτιάς έδωσαν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στη Γορτυνία, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές και ταυτόχρονα να αποτρέψουν την εκ νέου δημιουργία πύρινου μετώπου, ενώ το πρωί υπήρξε μικρή αναζωπύρωση στο Νεοχώρι.
Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρούσαν ακόμα και σε δύσβατα σημεία της ορεινής Γορτυνίας, ενώ στη γειτονική περιοχή του όρους Μαινάλου είχαν δημιουργηθεί από τα μηχανήματα έργου οι αντιπυρικές ζώνες, για να μην πλησιάσει η φωτιά.
Μαζί με τους πυροσβέστες πάλευαν και κάτοικοι, οι οποίοι, με όποια δικά τους μέσα διέθεταν, βρίσκονταν κοντά στους οικισμούς ώστε να προστατεύσουν σπίτια και άλλα οικήματα, που δεν έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.
Εν τω μεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ το γεγονός ότι τα ελικόπτερα μπορούν να κάνουν υδροληψία από τον ποταμό Λάδωνα, τους επιτρέπει να κάνουν συχνές ρίψεις νερού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είναι αισιόδοξες ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν σύντομα τη φωτιά.






0 ΣΧΟΛΙΑ