Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κάτοικος Αφιδνών καταγγέλλει: «Μας άφησαν να σβήνουμε τη φωτιά μόνοι μας»

Δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

6 Αυγούστου 2021 11:23
Κάτοικος Αφιδνών καταγγέλλει: «Μας άφησαν να σβήνουμε τη φωτιά μόνοι μας»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αρκετοί κάτοικοι των Αφιδνών και των γύρω περιοχών αποφάσισαν παρά την ισχυρή εισήγηση της Αστυνομίας να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους την ώρα που η φωτιά έκαιγε οτιδήποτε βρισκόταν στο πέρασμά της. Ένας απ’ αυτούς και ο Βαγγέλης Ράπτης, ο οποίος μιλώντας στην κάμερα του Mega, κατήγγειλε την έλλειψη σχεδιασμού και την απουσία πυροσβεστικών – κυρίως εναέριων – δυνάμεων.

«Δεν έφυγα γιατί διαπιστώσαμε ότι το μοναδικό μέλημα του σχεδιασμού ήταν να μην καεί κάποιος άνθρωπος, να μην έχουν νεκρούς. Δεν υπήρχε μέλημα για τις περιουσίες και για το που θα πάνε οι άνθρωποι. Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να μείνουμε εδώ. Αν υπήρχε μέριμνα από τον κρατικό μηχανισμό, θα μπορούσαμε να είχαμε φύγει. Μείναμε εδώ 20 άνθρωποι», είπε αρχικά ο κ. Ράπτης και συνέχισε: «Ο δήμος Ωρωπού είχε την περιπέτεια της «Μήδειας» τον χειμώνα και τώρα αυτό. Ούτε αποζημιώσεις έχουν δοθεί, ούτε τίποτα. Παραμείναμε για να σώσουμε ό,τι μπορούμε μόνοι μας με τη βοήθεια του δήμου».

Στη συνέχεια είπε ότι ήταν ελάχιστες οι πυροσβεστικές δυνάμεις και πως στην ουσία έμειναν μόνοι τους για να σβήσουν τη φωτιά. «Ήταν ελάχιστες οι μονάδες. Ήταν πάρα πολλοί οι αστυνομικοί. Εναέρια μέσα δεν είδαμε. Ό,τι μπορούμε το κάνουμε μόνοι μας», είπε χαρακτηριστικά ο κάτοικος της περιοχής.

Ελάχιστοι οι πυροσβέστες

«Η φωτιά το βράδυ έφτασε μέχρι τα σπίτια και προσπαθούσαμε χωρίς ρεύμα και νερό γιατί μας το έχουν κόψει, να περιορίσουμε τη φωτιά μην μας καούν τα σπίτια. Η οικογένειά μου είναι στην Αθήνα», τόνισε και πρόσθεσε: «Έχει καεί το μεγαλύτερο τμήμα του λόφου, εκεί επιχειρούν μόνο εθελοντικές ομάδες και όχι η πυροσβεστική. Μέσα στον οικισμό δεν καταστράφηκαν σπίτια, αλλά περιμετρικά του οικισμού έχουν καεί πολλά σπίτια που ήταν στο δάσος. Δεν κινδύνευσε άμεσα η σωματική μας ακεραιότητα, αλλά άλλοι συμπολίτες μας που ήταν σε πιο δύσβατα μέρη τα σπίτια τους, κινδύνευσαν. Οι αστυνομικοί εδώ ήταν εκατοντάδες, και οι πυροσβέστες ελάχιστοι».

«Τι να τους κάνω τους αστυνομικούς. Πυροσβέστες θέλω!»: Συγκλονίζει κάτοικος της Αττικής που κινδυνεύει το σπίτι του!

Οργή, θλίψη και αγωνία για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική. Καταγγελίες ότι οι δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο δεν είναι αρκετές.

Μία νύχτα κόλαση ζει εδώ και ώρες η Αττική με τη φωτιά να καίει τα πάντα στο πέρασμα της. Η φωτιά καίει στις Αφίδνες και μοιάζει ανεξέλεγκτη ενώ έχει ανακοινωθεί απόφαση για εκκένωση σε Άγιο Στέφανο, Πολυδένδρι και Καπανδρίτι.

Οργισμένοι είναι οι κάτοικοι αλλά και οι τοπικές αρχές μιας και η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει. Αυξάνονται οι καταγγελίες ότι στο σημείο δεν επιχειρούν αρκετές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

«Δεν υπάρχει ούτε ένα Πυροσβεστικό. Παρακαλάμε τρεις ώρες. Έχουμε 1.000 αστυνομικούς που δεν κάνουν τίποτα. Εγώ πυροσβέστες θέλω» φώναξε φανερά εξοργισμένος ο αντιπρόεδρος κοινότητας Αφιδνών στην κάμερα του Open.

Νωρίτερα και μία κάτοικος ξέσπασε μιλώντας στο ίδιο κανάλι λέγοντας πως κάηκαν αλλά δεν ήλθε κανείς.

«Καιγόμαστε, καήκαμε μάλλον και δεν ήλθε ούτε ένας άνθρωπος, ούτε ένα πυροσβεστικό. Ήμουν μέχρι τελευταία στιγμή με τη γεώτρηση, δεν έχω εικόνα τι γίνεται. Οι φλόγες ήταν στα δύο μέτρα, έφυγα τελευταία στιγμή και εγώ και ο γιος μου. Δεν ήλθε κανείς. Κανείς όμως. Να πάνε όλοι στο διάολο. Καήκαμε γ@μω την τρέλα μου»

Την ίδια ώρα, έκκληση για βοήθεια απευθύνει μέσω του Sputnik o Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αφιδνών.

«Ζούμε την κόλαση. Είμαστε ανοχύρωτο χωριό. Καιγόμαστε, δεν υπάρχει ούτε ένα πυροσβεστικό»

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Sputnik, η τοπική κοινότητα έχει εκκενωθεί, με τη βοήθεια της αστυνομίας ενώ η φωτιά καίει τα πρώτα σπίτια.

Καταγγελία σεισμός για την πυρκαγιά στην Αττική: «Είδα άνδρες ντυμένους αστυνομικούς να βάζουν φωτιά»

Αντιμέτωπη με μια ασύμμετρη απειλή είναι ολόκληρη η Ελλάδα, με δεκάδες πύρινα μέτωπα να βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι πολλαπλές εστίες που ξέσπασαν ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία δημιουργούν εύλογα ερωτήματα, με τους κατοίκους τόσο στην Αττική, όσο και στην Εύβοια, την Ηλεία και τη Μεσσηνία να μιλούν σαφώς για εμπρησμό.

Κάτοικος της Βαρυμπόμπης προχώρησε σε μια καταγγελία που προκαλεί έκπληξη και πολλά ερωτήματα. Όπως είπε, το μεσημέρι της Πέμπτης και ενώ η οικογένειά της προσπαθούσε να σώσει ορισμένα αντικείμενα από το καμένο της σπίτι, είδε δύο άτομα να μπαίνουν σε διπλανό κτήμα και να βγαίνουν με γρήγορες κινήσεις.

Καταγγελία σεισμός για την πυρκαγιά στην Αττική

Βγαίνοντας ο θείος της να δει τι γίνεται, αντίκρισε τρεις άνδρες με στολή αστυνομικού να κινούνται στην περιοχή. Ρωτώντας τους, τι συμβαίνει και γιατί βρέθηκαν μέσα στο κτήμα, εκείνοι υποστήριξαν ότι πήγαν να ελέγξουν μία αναζωπύρωση που μόλις είχε ξεσπάσει. «Γύρισε το κεφάλι να δει τι γίνεται και ξαφνικά η φωτιά είχε πάρει διαστάσεις», είπε.

Όταν ζήτησε ο ίδιος από τους «αστυνομικούς» να πάρουν κλάρες και να βοηθήσουν στην κατάσβεση, εκείνοι φέρονται να του έριξαν κάποιο χημικό, από το οποίο λιποθύμησε. Όταν επανάκτησε τις αισθήσεις του, οι 3 άνδρες είχαν εξαφανιστεί.

Σημειώνεται ότι εκείνη τη ώρα δεν έπνεαν άνεμοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αναζωπύρωση της φωτιάς. Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά, η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη είχε πάρει ξανά ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Φωτιά στην Αττική: Εκκενώνεται το Καλέντζι - Ενεργά μέτωπα σε Καπανδρίτι, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Αφίδνες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στη βόρεια Αττική και οι ελπίδες στρέφονται στα εναέρια μέσα τα οποία λίγο μετά τις 6 ξεκίνησαν να επιχειρούν. Ανάλογα με τη φορά των ανέμων, οι ρίψεις θα στοχεύσουν στη διάσπαση του μετώπου, το οποίο είναι τεράστιο.

Τα κύρια μέτωπα βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου, ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια στις Αφίδνες και στη Δροσοπηγή που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Εκκενώνεται το Καλέντζι του Μαραθώνα

Νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Καλέντζι του Μαραθώνα.

"Έχουν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι πόρτα-πόρτα, έχουμε βάλει και πουλμαν για τη μεταφορά όσων κατοίκων δεν διαθέτουν όχημα. Οι κάτοικοι μεταφέρονται στο πολιτιστικό κέντρο στη Νέα Μάκρη για προληπτικούς λόγους", είπε ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ .

"Η φωτιά είναι αυτή τη στιγμή προς τον Άγιο Στέφανο μετά τη λίμνη. Το Καλέντζι είναι μεταξύ Λίμνης και Μαραθώνα", πρόσθεσε. Εξέφρασε φόβους για τις μετεωρολογικές συνθήκες και συγκεκριμένα τον δυτικό άνεμο που μπορεί να φέρει ανατολικά τις φωτιές. "Έχει πολύ πυκνό καπνό και η εντολή εκκένωσης δόθηκε προληπτικά λόγω των αυξημένων ανέμων σήμερα. Είμαστε σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να εκκενώσουμε και άλλες περιοχές" τόνισε.

Φωτιά στην Αττική: Εκκενώνεται το Καλέντζι

Αυτη τη στιγμή στο σημείο δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο και γίνεται μάχη προκειμένου να ελεγχθούν οι εστίες πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

Η αγωνία επικεντρώνεται στα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί στον Άγιο Στέφανο και στο Καπανδρίτι, αλλά και από την άλλη πλευρά της Εθνικής Οδού, στις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ο αντιδήμαρχος Αφιδνών Γιώργος Ντόστης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για ολική καταστροφή στην κοινότητα και στην περιοχή ενώ εκτίμησε ότι 45-50 χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί. Στο ρέμα της οδού Ανοίξεως, στο Κρυονέρι, η φωτιά έφθασε στα σπίτια.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Κάηκαν σπίτια

Από το βράδυ της Πέμπτης ήδη είχαν καεί τα πρώτα σπίτια σε Κρυονέρι, Δροσοπηγή και Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Η στιγμή που σημάδεψε τη χθεσινή νύχτα ήταν το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, με αποτέλεσμα να τεθούν στο επίκεντρο αρκετές ακόμη περιοχές, όπως οι Αφίδνες, ο Άγιος Στέφανος, το Πολυδένδρι, το Καπανδρίτη, το Πευκόφυτο κ.α. Ειδικότερα στις Αφίδνες, αρκετά είναι τα σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες.

Κλειστά τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, όπως και το πρωί, διακόπτεται η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας.

Συγκεκριμένα, με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, μέχρι εξάλειψης των προκληθέντων από την πυρκαγιά δυσμενών συνθηκών ορατότητας, θα ισχύσει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, ως εξής:

Φωτιά στην Αττική: Εκκενώνεται το Καλέντζι

Α) Όλων των οχημάτων, στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 55,689 (κόμβος Οινοφύτων) και

Β) Φορτηγών οχημάτων στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια με Ν. Βοιωτίας).

Επιπλέον, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λοιπών βαρέων οχημάτων, με προορισμό ή διέλευση το νόμο Αττικής, ωφέλ

μου φορτίου άνω των 1,5 τόνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, επί του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε, από χ/θ 242,079 (όρια με Ν. Μαγνησίας) έως χ/θ 121,250 (όρια με Ν. Βοιωτίας)

Από την απαγόρευση εξαιρούνται:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας.
  • Βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών
  • Βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης.
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Στη ΜΕΘ δύο εθελοντές πυροσβέστες

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Πέμπτης ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στην περιοχή του Κρυονερίου έπεσε σε πηγάδι. Ευτυχώς διασώθηκε και και διακομίστηκε στο ΓΝΑ με κατάγματα.

Για άλλους δύο εθελοντές πυροσβέστες που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, κρίθηκε απαραίτητη η διασωλήνωση και η μεταφορά τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σημειώνεται ότι στο ΚΑΤ έχουν μεταφερθεί και άλλοι πέντε εγκαυματίες με ελαφρά ευτυχώς τραύματα. Πρόκειται για τρεις τραυματίες από την περιοχή της Δροσοπηγής και δύο από την περιοχή του Κρυονερίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share