Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Φωτιά στην Αττική: Εκκενώνεται το Καλέντζι - Ενεργά μέτωπα σε Καπανδρίτι, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Αφίδνες

Σε κατάσταση συναγερμού!

6 Αυγούστου 2021 08:11
Φωτιά στην Αττική: Εκκενώνεται το Καλέντζι - Ενεργά μέτωπα σε Καπανδρίτι, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Αφίδνες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στη βόρεια Αττική και οι ελπίδες στρέφονται στα εναέρια μέσα τα οποία λίγο μετά τις 6 ξεκίνησαν να επιχειρούν. Ανάλογα με τη φορά των ανέμων, οι ρίψεις θα στοχεύσουν στη διάσπαση του μετώπου, το οποίο είναι τεράστιο.

Τα κύρια μέτωπα βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου, ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια στις Αφίδνες και στη Δροσοπηγή που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Εκκενώνεται το Καλέντζι του Μαραθώνα

Νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Καλέντζι του Μαραθώνα.

"Έχουν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι πόρτα-πόρτα, έχουμε βάλει και πουλμαν για τη μεταφορά όσων κατοίκων δεν διαθέτουν όχημα. Οι κάτοικοι μεταφέρονται στο πολιτιστικό κέντρο στη Νέα Μάκρη για προληπτικούς λόγους", είπε ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ .

"Η φωτιά είναι αυτή τη στιγμή προς τον Άγιο Στέφανο μετά τη λίμνη. Το Καλέντζι είναι μεταξύ Λίμνης και Μαραθώνα", πρόσθεσε. Εξέφρασε φόβους για τις μετεωρολογικές συνθήκες και συγκεκριμένα τον δυτικό άνεμο που μπορεί να φέρει ανατολικά τις φωτιές. "Έχει πολύ πυκνό καπνό και η εντολή εκκένωσης δόθηκε προληπτικά λόγω των αυξημένων ανέμων σήμερα. Είμαστε σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να εκκενώσουμε και άλλες περιοχές" τόνισε.

Φωτιά στην Αττική: Εκκενώνεται το Καλέντζι

Αυτη τη στιγμή στο σημείο δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο και γίνεται μάχη προκειμένου να ελεγχθούν οι εστίες πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

Η αγωνία επικεντρώνεται στα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί στον Άγιο Στέφανο και στο Καπανδρίτι, αλλά και από την άλλη πλευρά της Εθνικής Οδού, στις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ο αντιδήμαρχος Αφιδνών Γιώργος Ντόστης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για ολική καταστροφή στην κοινότητα και στην περιοχή ενώ εκτίμησε ότι 45-50 χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί. Στο ρέμα της οδού Ανοίξεως, στο Κρυονέρι, η φωτιά έφθασε στα σπίτια.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Κάηκαν σπίτια

Από το βράδυ της Πέμπτης ήδη είχαν καεί τα πρώτα σπίτια σε Κρυονέρι, Δροσοπηγή και Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Η στιγμή που σημάδεψε τη χθεσινή νύχτα ήταν το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, με αποτέλεσμα να τεθούν στο επίκεντρο αρκετές ακόμη περιοχές, όπως οι Αφίδνες, ο Άγιος Στέφανος, το Πολυδένδρι, το Καπανδρίτη, το Πευκόφυτο κ.α. Ειδικότερα στις Αφίδνες, αρκετά είναι τα σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες.

Κλειστά τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, όπως και το πρωί, διακόπτεται η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας.

Συγκεκριμένα, με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, μέχρι εξάλειψης των προκληθέντων από την πυρκαγιά δυσμενών συνθηκών ορατότητας, θα ισχύσει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, ως εξής:

Φωτιά στην Αττική: Εκκενώνεται το Καλέντζι

Α) Όλων των οχημάτων, στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 55,689 (κόμβος Οινοφύτων) και

Β) Φορτηγών οχημάτων στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια με Ν. Βοιωτίας).

Επιπλέον, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λοιπών βαρέων οχημάτων, με προορισμό ή διέλευση το νόμο Αττικής, ωφέλ

μου φορτίου άνω των 1,5 τόνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, επί του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε, από χ/θ 242,079 (όρια με Ν. Μαγνησίας) έως χ/θ 121,250 (όρια με Ν. Βοιωτίας)

Από την απαγόρευση εξαιρούνται:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας.
  • Βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών
  • Βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης.
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Στη ΜΕΘ δύο εθελοντές πυροσβέστες

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Πέμπτης ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στην περιοχή του Κρυονερίου έπεσε σε πηγάδι. Ευτυχώς διασώθηκε και και διακομίστηκε στο ΓΝΑ με κατάγματα.

Για άλλους δύο εθελοντές πυροσβέστες που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, κρίθηκε απαραίτητη η διασωλήνωση και η μεταφορά τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σημειώνεται ότι στο ΚΑΤ έχουν μεταφερθεί και άλλοι πέντε εγκαυματίες με ελαφρά ευτυχώς τραύματα. Πρόκειται για τρεις τραυματίες από την περιοχή της Δροσοπηγής και δύο από την περιοχή του Κρυονερίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share