Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Φωτιά και στο Αγρίνιο! Βρίσκεται κοντά σε αποθήκη με υγραέριο

Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

4 Αυγούστου 2021 16:54
Φωτιά και στο Αγρίνιο! Βρίσκεται κοντά σε αποθήκη με υγραέριο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική καθώς φωτιά ξέσπασε στο Αγρίνιο, κοντά στον κόμβο Σταδίου, με κατεύθυνση προς Άγιο Κωνσταντίνο.

Ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν την κατάσβεση, ενώ επικρατεί πανικός μιας και κοντά στην εστία υπάρχει αποθήκη με υγραέριο.

φωτιά Αγρίνιο

Συνεργείο της τροχαίας ρυθμίζει την κίνηση των οχημάτων στην Εθνική Οδό διότι διεξάγεται με δυσκολία.

Σύμφωνα με το agriniosite, η πυρκαγιά κινείται προς Άγιο Κωνσταντίνο.

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Εκκενώνονται οι κοινότητες Πουρνάρι και Ηράκλεια

Η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία μαίνεται, με αποτέλεσμα να παρθεί απόφαση για την εκκένωση δύο οικισμών. Πιο συγκεκριμένα, εντολή για την προληπτική εκκένωση και της κοινότητας Πουρνάρι, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, που βρίσκεται κοντά στην κοινότητα Ηράκλεια, η οποία εκκενώθηκε νωρίτερα, έδωσε η Πυροσβεστική, λόγω της φωτιάς που συνεχίζει να καίει στην περιοχή.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική, «η φωτιά έχει δυναμική».

Αρχαία Ολυμπία: Οριοθετήθηκε η φωτιά στις Καυκανιές

Όσον αφορά στην φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην περιοχή Καυκανιές, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, «η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί»

Να σημειώσουμε ότι αυτή την ώρα, η Πυροσβεστική δίνει μεγάλη μάχη στην Εύβοια, καθώς η φωτιά εκεί είναι ανεξέλεγκτη και οι Αρχές έχουν διατάξει την άμεση εκκένωση οικισμών, ενώ έχει σταλεί μήνυμα από το 112.

Άσχημη εξέλιξη: Φουντώνει ξανά η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη - Έντονες αναζωπυρώσεις

Νέος συναγερμός στην Πυροσβεστικές καθώς έντονες είναι οι αναζωπυρώσεις αυτήν την ώρα στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, συγκεκριμένα στις Αδάμες, όπως μετέδωσε το Open.

Στο σημείο επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να περιορίσουν το μέτωπο.

Η σημερινή ημέρα ξημέρωσε με καλύτερους οιωνούς για την πορεία της κατάσβεσης και όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην έκτακτη σύσκεψη στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος» παρουσία του πρωθυπουργού, από τα τέσσερα ενεργά μέτωπα, στις 10 το πρωί είχε απομείνει μόνο ένα. Στην προσπάθεια από την αυγή συμβάλλουν και τα εναέρια μέσα και στόχος, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι ο περιορισμός και του τελευταίου μετώπου.

Άσχημη εξέλιξη: Φουντώνει ξανά η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη - Έντονες αναζωπυρώσεις

Για την πορεία της κατάσβεσης της φωτιάς αναμένεται στις 13:00 έκτακτη ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Από την πυρκαγιά οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι ανυπολόγιστες. Χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ζώα κάηκαν, ενώ από τις πύρινες γλώσσες δεν γλίτωσαν περιουσίες, σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Η επόμενη μέρα - Παντού αποκαΐδια άφησε η πύρινη λαίλαπα!

Θλίψη και σπαραγμό προκαλεί η επόμενη μέρα στη Βαρυμπόμπη. Εκεί που άλλοτε υπήρχε πράσινο και δάσος σήμερα υπάρχει μόνο στάχτη και μαύρο.

Η πύρινη λαίλαπα άφησε νεκρό τοπίο, με τους πυροσβέστες να δίνουν ακόμα μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα, σπίτια κάηκαν και οι κάτοικοι πάλεψαν χθες και συνεχίζουν να παλεύουν και σήμερα για να σώσουν τις περιουσίες τους. Κάποιοι είδαν τους κόπους ετών να τους καταπίνει η φωτιά, άλλοι είδαν τις φλόγες να καίνε τα αγαπημένα τους τετράποδα. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, η ατμόσφαιρα αποπνιχτική...

Δείτε τις σπαρακτικές φωτογραφίες στο Athensmagazine.gr:

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Meteo: Time lapse βίντεο της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη - Πως εξαπλώθηκε βήμα βήμα

Άνεμοι 2-4 μποφόρ και ριπές 5 μποφόρ έπνεαν χθες (03.08) στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, την ώρα που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) – meteo.gr.

Η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απώλεια ζωής και το σύστημα των εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή.

Από τις καταγραφές που υπάρχουν η πυρκαγιά φαίνεται ότι εκδηλώθηκε αρχικά σε πυκνόφυτη δασική έκταση. Η πυκνή και εξαιρετικά ξηρή διαθέσιμη καύσιμη ύλη, σε συνδυασμό με την απουσία ισχυρού ανέμου, επέτρεψε στην πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη, η οποία έγινε ορατή ως ένα πυκνό νέφος καπνού που ανέρχεται σχεδόν κατακόρυφα πάνω από την πυρκαγιά και το οποίο αποτυπώθηκε πολύ χαρακτηριστικά στο επόμενο χρονογράφημα από τις κάμερες του ΕΑΑ – meteo.gr στην Πεντέλη.

Μία πυρκαγιά αναπτύσσει επαγωγική στήλη μέσα από την καύση πυκνής και ξηρής καύσιμης ύλης, η οποία θερμαίνει τον υπερκείμενο αέρα και τελικά οδηγεί σε ισχυρά ανοδικά ρεύματα. Ενδεικτικό της έντασης των ανοδικών ρευμάτων στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης είναι το γεγονός πως καταγράφηκαν παροδικά νέφη πυροσωρειτών, ακριβώς πάνω από το πλούμιο του καπνού.


Μία πυρκαγιά που αναπτύσσει επαγωγική στήλη επηρεάζεται ελάχιστα από τον συνοπτικό άνεμο. Αντίθετα, δημιουργεί τη δική της τοπική κυκλοφορία ανέμου (το δικό της καιρό), η οποία ανατροφοδοτείται όσο η πυρκαγιά συνεχίζει να συναντά πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη.

Είναι χαρακτηριστικό πώς όταν το πύρινο μέτωπο πλησίασε στην περιοχή που είναι εγκατεστημένος ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός του Τατοϊου, καταγράφηκε απότομη αύξηση της ταχύτητας του ανέμου (από 6 σε 20 km/h) και της θερμοκρασίας (από 40 σε 45 oC).

Οι παρατηρήσεις αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνουν το γεγονός πως πράγματι η φωτιά της Βαρυμπόμπης δημιούργησε το δικό της καιρό, ενισχύοντας τους επιφανειακούς ανέμους που καθοδηγούν την εξάπλωση των μετώπων. Επιπρόσθετα, η δημιουργία της επαγωγικής στήλης συνετέλεσε στην σημαντική αύξηση της πυκνότητας των κηλιδώσεων, δηλαδή στην μεταφορά καιόμενης ύλης (καύτρες) και την έναρξη νέων εστιών.

Meteo: Time lapse βίντεο της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη - Πως εξαπλώθηκε βήμα βήμα


Συνοψιζόντας, από την εξέταση των στοιχείων που έχει στη διάθεση του το ΕΑΑ – meteo.gr προκύπτουν τα επόμενα προκαταρκτικά συμπεράσματα:

  • Η πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης ανέπτυξε ακραία συμπεριφορά πυρός, εξαιτίας της πυκνής και εξαιρετικά ξηρής διαθέσιμης καύσιμης ύλης (αποτέλεσμα της παρατεταμμένης ανομβρίας, του καύσωνα των τελευταίων ημερών, και των κακοκαιριών του χειμώνα – Ιανός, Μήδεια).
  • Η εξάπλωση των μετώπων της πυρκαγιάς φαίνεται ότι καθοδογήθηκε κύρια από τον καιρό που δημιούργησε η ίδια η φωτιά και λιγότερο από το συνοπτικό άνεμο.
  • Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε ζώνη μίξης οικιστικών και δασικών περιοχών, οπότε και ανά περιοχές αυξήθηκε το θερμικό φορτίο λόγω της καύσης τεχνητών υλικών.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή της δασικής πυρκαγιάς, τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ – meteo.gr δείχνουν βελτιωμένες συνθήκες έως νωρίς το πρωί της Τετάρτης 4 Αυγούστου, με επιδείνωση από νωρίς το μεσημέρι και προς το απόγευμα της ίδιας ημέρας (04.08.2021), οπότε και περιμένουμε ενίσχυση των ανέμων.

Meteo: Time lapse βίντεο της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη - Πως εξαπλώθηκε βήμα βήμα

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share