Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Χαρδαλιάς για πυρκαγιές: «Τα δύσκολα θα έρθουν όταν τελειώσει ο καύσωνας»

«Έχουμε μπροστά μας αρκετές εβδομάδες συναγερμού, ετοιμότητας, επαγρύπνησης»

2 Αυγούστου 2021 13:45
Χαρδαλιάς για πυρκαγιές: «Τα δύσκολα θα έρθουν όταν τελειώσει ο καύσωνας»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος στο θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το δόγμα και την προσέγγιση του κράτους.

«Με το νόμο 4622, εξασφαλίσαμε στην Πολιτική Προστασία τα εργαλεία ώστε να παρεμβαίνει όποτε εκείνη θεωρεί ότι είναι η αρμοδιότητά της. Με το πρόγραμμα “Δρυάδες” σε 18 σημεία της Αττικής έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες: ανοίχτηκαν αντιπυρικοί δρόμοι, συντηρήθηκαν δρόμοι, έγιναν οι απαραίτητοι καθαρισμοί. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ποιος κάνει τι, το ζήτημα είναι αν αυτοί που έχουν τις αρμοδιότητες μπορούν πραγματικά να τις εκτελέσουν. Την ώρα της κρίσης να κάνουν αυτό που πρέπει. Αυτό χρειάζεται μια επικαιροποίηση».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, με εντολή του πρωθυπουργού, από Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, θα έχει λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα των καθαρισμών των δασών, με συγκεκριμένους πόρους. «Η λογική των μελετών που πάνε και έρχονται πρέπει να σταματήσει. Είμαστε αποφασισμένοι. Υπάρχει πολιτική βούληση να δώσουμε ένα τέλος σε αυτές τις παθογένειες των τελευταίων ετών».

Κλιματική απειλή

Σχολιάζοντας τον τρόπο και τον χρόνο αντίδρασης των αρμοδίων Αρχών στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ο υφ. Πολιτικής Προστασίας δήλωσε πώς «βρισκόμαστε σε ένα στάδιο της απόλυτης κλιματικής απορρύθμισης. Μιλάμε για κλιματική απειλή. Δείτε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Εμείς έχουμε προετοιμάσει τον μηχανισμό. Κάθε ημέρα κάνουμε την αυτοκριτική μας. Ο βαθμός θωράκισης της χώρας προχωράει με γοργούς ρυθμούς και πλέον προσπαθούμε κάθε χρόνο να έχουμε περισσότερα μέσα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η πρόληψη. Είναι και η ετοιμότητα, η αντιμετώπιση και η αποκατάσταση. Είναι οι τέσσερις άξονες που κινείται η Πολιτική Προστασία με το 4662 του Εθνικού Μηχανισμού. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί να εξαφανίσουμε αγκυλώσεις δεκαετιών».

Χαρδαλιάς για πυρκαγιές: «Τα δύσκολα θα έρθουν όταν τελειώσει ο καύσωνας»

Σύμφωνα με τον ίδιο η αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των κρίσιμων καταστάσεων έγκειται στο ότι «αλλάζουμε την νοοτροπία και τον τρόπο προσέγγισης, τον τρόπο ανάλυσης των πραγματικών δεδομένων και να εξασφαλίσουμε στη χώρα, μέσω από το πρόγραμμα “Αιγίς”, που είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που ψήφισε το ΚΥΣΕΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα επένδυσης υποδομών και μέσων που αφορά στη θωράκιση της χώρας τα επόμενα χρόνια. Να εξασφαλίσουμε όλα τα μέσα που χρειαζόμαστε γι’ αυτή την κλιματική απορρύθμιση».

Αναφερόμενος στον παρατεταμένο καύσωνα ο κ. Χαρδαλιάς είπε:

«Οι δύσκολες ημέρες δεν είναι γι’ εμάς μόνο ο καύσωνας. Οι δύσκολες ημέρες ξεκινούν όταν τελειώσει ο καύσωνας με την ξηρασία που θα έχει δημιουργηθεί και ότι σημαίνει αυτό. Άρα έχουμε μπροστά μας αρκετές εβδομάδες συναγερμού, ετοιμότητας, επαγρύπνησης. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει κόπωση. Προσπαθούμε κάθε ημέρα να επικαιροποιήσουμε τα σχέδιά μας ανάλογα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, τα οποία, μας έρχονται».

Σχολιάζοντας την αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια τόνισε ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι σε πλήρη συναγερμό. Ο αρμόδιος υπουργός, κ. Σκρέκας έκανε σύσκεψη για αυτό χθες και σήμερα. Προσπαθούμε για το καλύτερο. Ο βαθμός ετοιμότητα είναι υψηλότατος. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος να δώσει λύσεις εκεί που θα υπάρξουν προβλήματα».

 Χαρδαλιάς για πυρκαγιές

Μεγάλη πυρκαγιά στην Αχαΐα: Εκκενώνονται Ζήρια, Άνω Ζήρια και Καμάρες - Κάηκαν τέσσερα σπίτια

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Αχαΐα από νέα πυρκαγιά η οποία έχει ξεσπάσει στη Ζήρια Αχαΐας σε δασική έκταση. Η φωτιά λόγω των θυελλωδών ανέμων, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, δημιουργώντας ένα πολύ μεγάλο μέτωπο. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 3 μποφόρ, με ριπές 6 μποφόρ, κατευθύνοντας τη φωτιά προς το χωριό Ζήρια.

Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι βρίσκονται, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε διαδικασία εκκένωσης καθώς η πυρκαγιά βρίσκεται πολύ κοντά, ενώ σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση οι φλόγες είναι κοντά στις αυλές των σπιτιών ειδικά σε Ζήρια και Λαμπίρι.

Σύμφωνα με το patrastimes.gr έχουν καεί τέσσερα σπίτια ενώ κάτοικοι στο χωριό κάτω Ζήρια έχουν παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα στο σημείο σπεύδουν σταθμοί του ΕΚΑΒ. Επιπλέον στήθηκε επιχείρηση για την απομάκρυνση μιας ηλικιωμένης από το σπίτι της που είναι κοντά στη φωτιά.

Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη στην περιοχή

Σύμφωνα με την πυροσβεστική έχουν κινητοποιηθεί 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, πέντε αεροσκάφη, ανάμεσά τους και το θηριώδες ρωσικό Beriev και δύο ελικόπτερα.

Εν τω μεταξύ τα οχήματα που ήταν εγκλωβισμένα στη θέση Μπούκα οδηγούνται από την τροχαία προς το Αίγιο. Παράλληλα από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Λόγγο έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου.

Σε ετοιμότητα δύο νοσοκομεία

Στο μεταξύ σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το πανεπιστημιακο νοσοκομείο της Πάτρας και το νοσοκομείο του Αιγίου, όπως και το ΕΚΑΒ, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Ζήριας.

Φαρμάκης: Συντονισμένη μάχη για να περιοριστούν τα μέτωπα

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σε δηλώσεις του, όπως σημειώνει το gnomip.gr ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με Εναέρια και επίγεια μέσα για τον περιορισμό των μετώπων. Σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη υπάρχει συνεργασία με την Ολυμπία Οδό και την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας για την ρύθμιση της κυκλοφορίας ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνεδριάζει το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας για να εκτιμά της κατάσταση και να δίνει οδηγίες.

Τρία λεωφορεία διατέθηκαν για να απομακρύνουν όσους δεν έχουν δικό τους μέσο από την περιοχή. Σύμφωνα με το thebest.gr σκάφη του λιμενικού βρίσκονται σε ετοιμότητα στην παραλία Καμαρών και Άκολης για να μεταφέρουν άτομα δια θαλάσσης εαν χρειαστεί. Οι καμπάνες στο χωριό Ζήρια χτυπούν για την εκκένωση.
Οι καμπάνες στο χωριό Ζήρια χτυπούν για την εκκένωση. Ανάλογη επιχείρηση έχει στηθεί για την εκκένωση παιδικής κατασκήνωσης στο Λαμπίρι. Τα παιδιά επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και μεταφέρονται στην Πάτρα, σε ασφαλές σημείο, συνοδεία περιπολικών. Πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στην περιοχή και την προηγούμενη Δευτέρα.

Με επείγον μήνυμα που έφθασε από το 112 στα κινητά των Αχαιών η Γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας επισημαίνει την ανάγκη εκκένωσης της Ζήριας, του Λαμπιρίου και των Καμαρών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share