Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Οριστικό: Σε αυτές τις περιοχές έρχονται νέα lockdown!

Ακολουθούν μετά τη Μύκονο...

19 Ιουλίου 2021 13:30
Οριστικό: Σε αυτές τις περιοχές έρχονται νέα lockdown!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Οριστικά και δια κυβερνητικού στόματος αναμένεται σύντομα να δούμε νέα lockdown στην Ελλάδα, σαν αυτό της Μυκόνου, με την Αριστοτελία Πελώνη να επιβεβαιώνει όσες φήμες υπάρχαν σχετικά με αυτό το θέμα.

Η κ. Πελώνη, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «έχουμε πει εξ αρχής ότι η πανδημία είναι δυναμική κατάσταση, την οποία παρακολουθούμε και όπου χρειαστεί παρεμβαίνουμε, με σημειακές παρεμβάσεις τέτοιου τύπου, όπως έγινε με τη Μύκονο. Πρόκειται κυρίως για μέτρα περιορισμού μεταμεσονύκτιας διασκέδασης».

«Με αφορμή αυτό θα πρέπει να πω ότι αυτό είναι ένα καμπανάκι για όλους να τηρούν τα μέτρα. Και είναι το ελάχιστο που ζητάμε από τους τουριστικούς προορισμούς, που θεωρούμε αυτονόητο. Ελπίζουμε ότι θα τηρηθούν τα μέτρα για να μη χρειαστεί να παρέμβουμε».

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες», είπε κατά τα άλλα στην εισαγωγική της τοποθέτηση η κυβερνητική εκπρόσωπος και συνέχισε:

«Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε στα 26 χρόνια, ενώ το 80% των νέων κρουσμάτων αφορούσε συμπολίτες μας ηλικίας μικρότερης των 39 ετών. Χαρακτηριστικό, επίσης είναι το γεγονός ότι ένας στους δυο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών, ενώ στο τέλος Μαρτίου, επτά στους δέκα ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών».

Αυτές οι περιοχές κινδυνεύουν με κλείσιμο

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «ιδιαίτερη αύξηση κρουσμάτων παρουσιάστηκε στις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους Δήμος Ίου, Θήρας και Πάρου. Για το λόγο αυτό, από το περασμένο Σάββατο, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις των περιοχών αυτών υποχρεούνται να υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα (μια φορά με self test και μια με rapid). Ανάλογη υποχρέωση έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων».

«Επιπλέον, από το περασμένο Σάββατο μέχρι την επόμενη Δευτέρα 26/7, απαγορεύτηκε στη Μύκονο -λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας- η κυκλοφορία από τη 01:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί, καθώς και η μουσική καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο», επεσήμανε.

'Εξαλλοι στη Μύκονο με τα μέτρα

«Είναι ένα σοκ για τη Μύκονο και την τοπική οικονομία. Δεν περιμέναμε τόσο σκληρά μέτρα. Και ιδίως για τη Μύκονο που είναι ένα νησί διασκέδασης», δήλωσε ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, γενικός γραμματέας του σωματείου Εστίασης Διασκέδασης Δήμου Μυκόνου, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», εκτάκτως με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Μετά την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων, τουρίστες εγκαταλείπουν το νησί, ενώ πέφτουν «βροχή» οι ακυρώσεις κρατήσεων, σύμφωνα με τον κ. Ζησιμόπουλο: «Η παντελής απαγόρευσης μουσικής καθ' όλο το 24ωρο και η απαγόρευση κυκλοφορία από τη 1 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, είναι μέτρα που καταστρέφουν το τουριστικό προϊόν της Μυκόνου κι αυτό αποδεικνύεται από τις πάρα πολλές ακυρώσεις που γίνονται πλέον καθημερινά και τις εσπευσμένες αναχωρήσεις των ανθρώπων που βρίσκονται στο νησί. (...) Οι ακυρώσεις έρχονται για όλο το καλοκαίρι, γιατί πλέον δύσκολα μας εμπιστεύονται ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί».

Όπως είπε, μάλιστα, η πλειοψηφία όσων εγκαταλείπουν το νησί, κατευθύνονται προς τη Νότια Γαλλία κι όχι προς άλλο ελληνικό νησί.

Δεν είχε υποψιάσει τους επιχειρηματίες στο νησί η αυξητική πορεία των κρουσμάτων; «Δεν είχαμε δει να έρχεται το lockdown γιατί υπήρχε η δέσμευση του πρωθυπουργού που έλεγε ότι δεν πρόκειται να ξανακάνει lockdown και πως θα κάνουν μόνο γι' αυτούς που είναι ανεμβολίαστοι. Βασιζόμενοι σε αυτό, ανοίξαμε μαγαζιά, ετοιμαστήκαμε, ξέραμε ότι πάρα πολλοί από τους τουρίστες που έρχονται είναι εμβολιασμένοι. Θα μπορούσαμε με κάποιον τρόπο να δουλέψουμε. Αυτό τελικά δεν ίσχυσε. Ίσως γιατί είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί; Εμείς τώρα πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Γρήγορα να βρούμε ισάξια μέτρα, για να προστατεύσουμε το νησί, αλλά να επιτρέψουν να κρατήσει και τον χαρακτήρα του».

Μύκονος - Εκπρόσωπος εστίασης: Είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ότι δεν θα αφορούσε εμβολιασμένους

Τι προτείνουν οι ίδιοι

Όπως είπε ο κ. Ζησιμόπουλος, «έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους. Ακόμη και κλειστά να είναι τα μαγαζιά, ο κόσμος συνωστίζεται στα σοκάκια. Το δεύτερο μέτρο που ζητάμε αφορά αυτούς που είναι ανεμβολίαστοι κι έρχονται στη Μύκονο με το περίφημο green pass, δηλαδή με αρνητικό rapid ή pcr 72 ωρών. Για να παραμένουν στο νησί, θα πρέπει να ανανεώνεται το τεστ ανά 72 ώρες. Τρίτον, προτείνουμε να πριμοδοτήσουμε με 150 ευρώ τον κάθε εργαζόμενο που θέλει, να πάει να εμβολιαστεί έστω και τώρα. Παρά τις εκκλήσεις μας, υπάρχουν ακόμη αρκετοί οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι».

Υπάρχει κάποια αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης στις προτάσεις αυτές; «Ξέρουμε ότι την Τετάρτη θα γίνει επαναξιολόγηση».

«Πληρώνουμε το τίμημα της φετινής μας επιτυχίας. Πηγαίναμε να έχουμε μια σεζόν, που θα ήταν κοντά στο 85% του 2019. Σίγουρα θα βγούμε σοβαρά λαβωμένοι από αυτό, αλλά δεν θα χαθεί η σεζόν αν προλάβουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση, με μέτρα που θα είναι ασφαλή μεν, αλλά δεν θα απαγορεύουν παντελώς τη διασκέδαση», πρόσθεσε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share