Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024

Χαράλαμπος Γώγος - Κορωνοϊός: «Θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα»

«Καμπανάκι» κινδύνου

15 Ιουλίου 2021 10:53
Χαράλαμπος Γώγος - Κορωνοϊός: «Θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τη σημαντικότητα του εμβολιασμού ακόμη και στα παιδιά τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, λέγοντας πως ο επόμενος μήνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος, ενώ με το άνοιγμα των σχολείων, όπως είπε, θα υπάρξει πάλι πρόβλημα.

«Θα φτάσουμε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Σκάι.

Παράλληλα εξήγησε, πως το εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, καθώς έχει παρατηρηθεί διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες, ενώ τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων δε μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους, καθώς θα έχουμε πάλι φοιτητές δύο ταχυτήτων.

«Προς το τέλος του μήνα, θα δούμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε», τόνισε.

Πέρα όμως από το θέμα των σχολείων, τίθεται και το θέμα των ενδοοικογενειακών μολύνσεων, αλλά και σε χώρους εργασίας, κυρίως από νέους ανθρώπους.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, που θα συνεχίσουμε έτσι, το καλοκαίρι με την κινητικότητα και τη χαλάρωση που υπάρχει, σίγουρα θα επιβαρυνθεί η κατάσταση», είπε ο καθηγητής.

Ο κ. Γώγος τόνισε πως έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία από έναν ιό που μας εκπλήσσει συνεχώς, τονίζοντας πως το Rt έχει ξεφύγει. «Υπάρχει ένα νέο στέλεχος, το οποίο έχει πολλαπλάσια μεταδοτικότητα, ας πούμε τριπλάσια από το αρχικό στέλεχος. Ένας κολλάει 7 ανθρώπους. Το Rt έχει ξεφύγει, όταν πάει πάνω από 1 η επιδημία πολλαπλασιάζεται. Αν ο δείκτης θετικότητας ανέβει και πάει στο τέσσερα, αλλάζουμε αμέσως χρώμα».

Είπε, επίσης, ότι στις κόκκινες περιοχές, αν χρειαστεί θα πρέπει να αυξήσουμε τα τεστ, και υπογράμμισε πως «Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου είναι τα rapid test». Όσο για το αν θα γίνουν υποχρεωτικά, απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το φορτίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Αν το φορτίο συνεχίσει να είναι τέτοιο, πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρχει και υποχρεωτικότητα στα τεστ», σημείωσε.

Χαράλαμπος γώγος σχολεία κορωνοιος

Σχετικά με το αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, ο κ. Γώγος απάντησε πως «η υποχρεωτικότητα ξεκινάει σε χώρους που είναι ευαίσθητοι, ιδίως για τη δημόσια υγεία. Αν αυτό δεν πετύχει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Για τον εμβολιασμό των παιδιών 15-17, είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά δεδομένα από παντού για την ασφάλεια των εμβολίων. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και για τα σχολεία. Πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία».

Τέλος, σχολιάζοντας τη διαδήλωση των αντιεμβολιαστών, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να πουν την άποψή τους, όμως υπάρχει μια επιτροπή, ένα κράτος και κανόνες που πρέπει να εφαρμοστούν. Σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα από τον συγχρωτισμό.

Χαράλαμπος Γώγος: Μεγάλη πιθανότητα να φτάσουμε πάνω από 5.000 κρούσματα τη μέρα

Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού όπως και της πίεσης στα νοσοκομεία προβλέπει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, κάνοντας λόγο για μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

«Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Οι πιθανότητες να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες», σημείωσε ο κ. Γώγος το πρωί της Τετάρτης (14/07) στο MEGA.

Παράλληλα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα τα κρούσματα να αγγίξουν τις 4.000 ή και 5.000. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κρίσιμες ηλικίες είναι άνω των 50 αλλά είναι σαφές ότι λόγω της μεγάλης διασποράς κινδυνεύουν και οι νέοι.

αύξηση κρουσμάτων γώγος

Γώγος: Ο εμβολιασμός καλύπτει πάνω από 90% ή και 95% από τη βαριά νόσο

Αν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν τότε θα αυξηθεί και η πίεση στα νοσοκομεία, υποστήριξε ο κ. Γώγος. Ο κυρίαρχος στόχος είναι να εμβολιαστούν άμεσα αυτές οι ηλικίες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί η πίεση στα νοσοκομεία. Ιδιαίτερα, τόνισε πως θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στο νοσοκομειακό χώρο, ανεξάρτητα από τον ρόλο του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας.

«Αυτά που έχουμε ζήσει κατά τη διάρκεια των 3 κυμάτων είδαμε τα νοσοκομεία να γεμίζουν, κλινικές covid και να μην εξυπηρετούνται οι κανονικές δραστηριότητες στο νοσοκομείο. Ο εμβολιασμός καλύπτει πάνω από 90% ή και 95% από τη βαριά νόσο. Και φυσικά αυτό σε ηλικίες άνω των 50 πολλαπλασιάζεται. Είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να νοσήσει ένας εμβολιασμένος σε αυτή την ηλικία. Και στα παιδιά η πιθανότητα είναι πολύ μικρότερη, αλλά αν έχουμε 15 φορές περισσότερα κρούσματα στα παιδιά, καταλαβαίνετε πως θα έχουμε κι εκεί κρούσματα, όπως είχαμε τον χειμώνα, και ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις», τόνισε.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών

Ο κ. Γώγος χαρακτήρισε ως «δυσάρεστο φαινόμενο» το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί στο 100% ο εμβολιασμός των υγειονομικών.

«Ακόμα υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για την ασφάλεια των εμβολίων, αλλά είναι ελάχιστοι. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας», τόνισε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share