Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Βατόπουλος για μετάλλαξη Δέλτα: Χρειάζεται τεστ ακόμη και με ένα απλό συνάχι

Διαφοροποίηση στα συμπτώματα

5 Ιουλίου 2021 09:00
Βατόπουλος για μετάλλαξη Δέλτα: Χρειάζεται τεστ ακόμη και με ένα απλό συνάχι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στη μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέροντας πως όντως φαίνεται να υπάρχει μια διαφοροποίηση στα συμπτώματα, καθώς μοιάζουν περισσότερο με αυτά του κρυολογήματος.

Υπάρχει συνάχι και λιγότερο ξηρός βήχας ή ανοσμία, όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Γι’ αυτό, είπε ο κ. Βατόπουλος θα πρέπει να εξεταζόμαστε ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε ένα απλό συνάχι.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο καθηγητής υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και έχουμε ένα εργαλείο το οποίο είναι ο εμβολιασμός και δεν το χρησιμοποιούμε όσο θα έπρεπε.

Εμβολιασμός και ανασφάλειες

Ο κ. Βατόπουλος είπε ότι είναι λογικό να υπάρχουν ανασφάλειες στον κόσμο που να σχετίζονται με τον εμβολιασμό, αλλά αυτό εν πολλοίς οφείλεται στην υπερδημοσιοποίηση των παρενεργειών που έχουν παρατηρηθεί. Μάλιστα αυτό γίνεται ευρέως στα social media, όπου παρουσιάζονται πολλές περιπτώσεις οι οποίες δεν είναι κατ΄ ανάγκη σχετιζόμενες με τον εμβολιασμό και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίζονται αμέσως από τις αρμόδιες Αρχές.

Σε ότι αφορά την πορεία των κρουσμάτων, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να καταγραφεί μια αύξηση των κρουσμάτων την οποία θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε και 4ο κύμα. Αυτή αύξηση μπορεί να έρθει είτε το φθινόπωρο, είτε νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει σαφής πρόβλεψη καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

 Βατόπουλος για μετάλλαξη Δέλτα: Χρειάζεται τεστ ακόμη και με ένα απλό συνάχι

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο μεταδοτική είναι - Ποια εμβόλια την αντιμετωπίζουν

Μετάλλαξη Δέλτα: Απειλητική, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της εκτίμησε πως είναι η μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικόλαος Τζανάκης. Ωστόσο όπως είπε ο ίδιος σε τηλεοπτική συνέντευξή του, τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, βάσει μελετών, την αντιμετωπίζουν επιτυχώς. Ωστόσο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 375 νέα κρούσματα, 12 θανάτους και 238 διασωληνωμένους.

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού είναι απειλητική, ωστόσο δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει, επισήμανε συγκεκριμένα ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Όπως την βρετανική μετάλλαξη, έτσι κι αυτήν θα την αντιμετωπίσουμε» σημείωσε και εξήγησε:

«Κάποιος που εμολύνετο με το πρώτο στέλεχος μόλυνε δύο άτομα, ενώ με αυτή τη μετάλλαξη θα μολύνει τέσσερα». Επίσης, είπε ότι η εν λόγω μετάλλαξη έχει καταφέρει να «ξεκλειδώσει» το ανοσοποιητικό σύστημα νέων ατόμων και παιδιών με συνέπεια να προσβάλει τις πολύ νεαρές ηλικίες. Πρόσθεσε δε, ότι διπλασιάζεται ο αριθμός των ατόμων που εισάγονται στο νοσοκομείο με σοβαρή νόσο.

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο μεταδοτική είναι - Ποια εμβόλια την αντιμετωπίζουν

Για το ποια εμβόλια την αντιμετωπίζουν

Για την αντιμετώπισή της από τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, υπογράμμισε ότι ειδικά τη βαριά νόσο και τη διασωλήνωση την αντιμετωπίζουν σχεδόν 100%, ενώ αντιμετωπίζουν και τη διαδικασία αποφυγής της μόλυνσης, με λίγο χαμηλότερα ποσοστά απ’ ότι με το πρωτογενές στέλεχος. Σε ότι αφορά αυτά της Moderna και της Johnson & Johnson, ο καθηγητής γνωστοποίησε ότι τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών αναμένονται.

«Όσοι εμβολιάζονται, πρακτικά είναι προφυλαγμένοι. Όποιο κύμα ξεσπάσει εξαιτίας του στελέχους Δέλτα, αυτό θα αφορά βασικά σε ποσοστό 90-95% τους ανεμβολίαστους» επισήμανε. Ερωτηθείς σχετικά με πιθανό κίνδυνο λόγω αφίξεων τουριστών από τη Βρετανία που αντιμετωπίζει έξαρση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Τζανάκης είπε ότι οι Βρετανοί είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένοι και άρα σχετικά ασφαλείς.

Αναφορικά με πιθανή σύνδεση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, στην Κρήτη, με την έλευση των βρετανών τουριστών, ο ίδιος είπε ότι από τα περίπου δέκα πέντε κρούσματα στην Κρήτη μόνο ένα απεδείχθη ότι αφορούσε Ρώσο τουρίστα. Ενώ πρόσθεσε: «Τα υπόλοιπα αφορούσαν νεαρούς κάτω από 30 ετών, μεταξύ 18 και 25 ετών οι περισσότεροι, που φαίνονται να φέρουν αυτή τη μετάλλαξη. Δεν έχει βρεθεί ο “ασθενής μηδέν” ακόμα, αλλά μάλλον θα πρόκειται για κάποιον ο οποίος ταξίδεψε στην Ελλάδα, ήρθε στην Κρήτη και έφερε τον ιό στους υπόλοιπους».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share