Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Βόμβα από Καπραβέλο: Δε θα προλαβαίνουμε να μετράμε θύματα αν δεν εμβολιαστούμε

Ηρεμία πριν την καταιγίδα

14 Ιουλίου 2021 14:25
Βόμβα από Καπραβέλο: Δε θα προλαβαίνουμε να μετράμε θύματα αν δεν εμβολιαστούμε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο διευθυντής της 2ης ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, λέγοντας ότι «με 1,5 εκατομμύριο ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε θύματα. Το μόνο όπλο που έχουμε για να κερδίσουμε τη ζωή μας είναι ο εμβολιασμός».

Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η δυναμική της πανδημίας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα, με την χαλάρωση μέτρων στην κοινότητα, τους ανεμβολίαστους πάνω από 50 ετών, που είναι ο κύριος πληθυσμός που απασχολεί το σύστημα υγείας και την μετάλλαξη που κάνει τον ιό πιο επιθετικό.

Ο κ. Καπραβέλος προέβλεψε ότι τις επόμενες μέρες θα αυξηθούν τα κρούσματα, κι ότι σήμερα βιώνουμε την ηρεμία που προηγείται της καταιγίδας, όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο- «είχαμε ηρεμία και είδατε τι πάθαμε το Νοέμβριο» είπε, προσθέτοντας ότι αν θέλουμε να διαχειριστούμε σωστά το 4ο κύμα θα πρέπει να πάρουμε μέτρα τώρα. Σε αντίθεση περίπτωση προέβλεψε ότι θα φτάσουμε 15.000-20.000 κρούσματα και το σύστημα θα δεχτεί μεγάλη πίεση και η κατάρρευση του ΕΣΥ αφορά και τους υπόλοιπους ασθενείς, πλην αυτών με κορωνοϊό. Υπενθύμισε ότι στο δεύτερο κύμα δύο στους τρεις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους έξω από τις ΜΕΘ, γιατί δεν υπήρχαν κρεβάτια, ενώ στο τρίτο κύμα ένας στους δυο.

Καπραβέλος θύματα εμβολιασμοί

«Δεν χρειάζεται να μας ”προειδοποιήσει” άλλο ο ιός τον μάθαμε» είπε, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητο τον εφησυχασμό. Παρότι, όπως είπε το σύστημα υγείας δεν πιέζεται από όσους ασθενούν σε μικρότερες ηλικίες, υπενθύμισε ότι ο πρώτος που κόλλησε την μετάλλαξη Δ είναι ένας 40χρονος μοναχός, που δίνει μάχη για τη ζωή του στη ΜΕΘ του Παπανικολάου.

Η πληροφόρηση για το θέμα των εμβολιασμών έχει εξαντληθεί και πλέον είναι ζήτημα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, τόνισε και πρόσθεσε ότι αν θέλουμε να ελέγξουμε το 4ο κύμα με την υπερμεταδοτικότητα δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το ποσοστό ανεμβολίαστων.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο ο ανεμβολιαστός είναι σημαντικός κρίκος διασποράς και μετάλλαξης του ιού. «Όσο ο ιός μεταλλάσσεται είναι κίνδυνος και για τους εμβολιασμένους» είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αναφορές από την Αγγλία για εμβολιασμένους με δύο δόσεις που απεβίωσαν.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της καθολικότητας και υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για όλους όσοι είναι πάνω από 12 έτη. Χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο να είναι ανεμβολίαστοι οι υγειονομικοί και να κινδυνεύουν οι ασθενείς να μολυνθούν και να χάσουν τη ζωή τους.

Παγώνη: Αν δεν εμβολιαστούμε, θα ξαναζήσουμε τον περσινό χειμώνα

Την ανάγκη να «τρέξουν» οι εμβολιασμοί, υπογράμμισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας ότι σε άλλη περίπτωση θα ζήσουμε ξανά τον περσινό χειμώνα.

Η ίδια τόνισε ότι πρέπει πάση θυσία να μη φτάσουμε τα 4.000 κρούσματα την ημέρα. «Και δεν πρέπει να τα φτάσουμε, γιατί αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από non covid ασθενείς. Ήδη έχουμε πάρει κρεβάτια από τις ΜΕΘ Covid και τα έχουμε κάνει non covid, γιατί είχαν μείνει πίσω τα χειρουργεία. Τώρα κάνουμε χειρουργεία που έπρεπε να έχουν γίνει πριν 7-8 μήνες και ακόμα είμαστε στους 3 μήνες. Μας σώζει μόνο το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι ηλικίας 14-24 ετών, που σημαίνει ότι το περνάνε στο σπίτι».

μεθ κορωνοιος εμβολιασμοί

Παράλληλα, μιλώντας στον Σκάι, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Το πρόβλημα είναι οι 60αρηδες και άνω και ειδικά με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί πολλοί από αυτούς θα καταλήξουν στις μονάδες. Ο καθένας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα έχουμε ίδιο χειμώνα με τον περυσινό εάν δεν τελειώσουμε τους εμβολιασμούς μέχρι τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τοπικά περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση έξαρσης

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι δεν μπορούμε να έχουμε πάλι lockdown, αλλά σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας θα ληφθούν τοπικά περιοριστικά μέτρα, ανάλογα με τα ποσοστά εμβολιασμού σε κάθε περιοχή.

Εστίαση

Ερωτηθείσα σχετικά με την εστίαση, υπογράμμισε ότι «μικτό εστιατόριο σε κλειστό χώρο δεν μπορεί να υπάρξει» προσθέτοντας ότι «όταν κάποιος πάει σε ένα μαγαζί, θέλει να χαλαρώσει. Δεν μπορώ εγώ δίπλα μου να νοιάζομαι αν ο διπλανός μου έχει εμβολιαστεί».

εμβολιασμοί παιδιών

Εμβολιασμοί παιδιών

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς των παιδιών και τις αντιρρήσεις που φέρνουν οι γονείς, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός και πιο μικρών παιδιών, ηλικίας 12-15 ετών προτείνοντας τα εμβόλια να γίνονται στα σχολεία και οι παιδίατροι, οι οποίοι χαίρουν της εμπιστοσύνης των γονέων, να μπουν στην πρώτη γραμμή.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, δήλωσε ότι «από εδώ και πέρα η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τρέχοντας τους εμβολιασμούς» προτείνοντας να μεταβούν στα νησιά συνεργεία προκειμένου να κάνουν εμβολιασμούς στις πλατείες να εξυπηρετήσουν κι αυτούς που κάνουν τις διακοπές τους και αναβάλλουν το ραντεβού.

Παγώνη: Οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πιθανότητα 10% να νοσήσουν

Για την αύξηση κρουσμάτων την οποία χαρακτήρισε «μεγάλη» και «μη αναμενόμενη» μίλησε η Ματίνα Παγώνη στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πιθανότητα 10% να νοσήσουν.

«Ο κόσμος πρέπει να προσέχει παντού. Τα παιδιά που πήγαν στα πάρτι και βγήκαν θετικά, παρόλο που στις οικογένειές τους ήταν εμβολιασμένοι, οι περισσότεροι νόσησαν. Όχι με βαριά συμπτώματα, αλλά έκαναν πυρετό. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή» σημείωσε.

«Είναι άλλο να μην έχεις εμβολιαστεί και να κολλήσεις και να βρεθείς σε ΜΕΘ και άλλο να έχεις εμβολιαστεί, να νοσήσεις και να είσαι σπίτι σου με πυρετό ή απλά συμπτώματα. Νοσούν τελείως διαφορετικά εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι» πρόσθεσε η κ. Παγώνη.

Ματίνα Παγώνη για νέους: Να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές

Ταυτόχρονα, η γιατρός επισήμανε την ανάγκη να εμβολιαστούν οι νέοι πριν φύγουν για διακοπές. «Η μετάλλαξη Delta αναφέρεται στους νέους ανθρώπους, ηλικίας 14-25. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρώτα να εμβολιαστούν οι νέοι και μετά να πάνε διακοπές».

Τέλος σε ό,τι αφορά στο τείχος ανοσίας, τόνισε ότι αυτό πρέπει να είναι πάνω από 80%, γιατί έχουμε τις μεταλλάξεις. «Η μετάλλαξη Delta είναι 50-70% μεταδοτική. Όμως αν έχουμε μέχρι τα τέλη Αυγούστου το τείχος της ανοσίας στο 80% τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share