Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ποιους «χτυπά» η μετάλλαξη Δέλτα - Oι νέοι να εμβολιαστούν πριν φύγουν διακοπές - Πώς εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Παγκόσμιος συναγερμός!

28 Ιουνίου 2021 08:19
Ποιους «χτυπά» η μετάλλαξη Δέλτα - Oι νέοι να εμβολιαστούν πριν φύγουν διακοπές - Πώς εξαπλώνεται στην Ευρώπη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: Μήνυμα στους πολίτες για εμβολιασμό πριν τις διακοπές τους, απέστειλε μιλώντας σήμερα η Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε πως τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι ακόμη χαμηλά αλλά εξέφρασε την εκτίμηση πως δεδομένου ότι θα γίνει αντιληπτό πως η κατάσταση δυσκολεύει εξαιτίας της μετάλλαξης, αλλά δεν έχουμε περιθώριο για πισωγυρίσματα, ο κόσμος θα σπεύσει να εμβολιαστεί. «Δεν πρέπει να κάνουμε βήματα πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, πρόσθεσε πως λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι πλέον στην χώρα μας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού με την μετάλλαξη δέλτα, οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Παγώνη: Ένας εμβολιασμένος δεν θα μπει ποτέ σε ΜΕΘ

Όπως εξήγησε τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για τους εμβολιασμένους καθώς ακόμη κι αν νοσήσουν δεν πρόκειται χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. «Ένας εμβολιασμένος πρέπει να κατανοήσει ότι δεν θα μπει ποτέ σε ΜΕΘ» τόνισε υπογραμμίζοντας πως πρέπει να έχουμε υπ΄όψιν μας πως η μετάλλαξη δέλτα, όπως έχει παρατηρηθεί από τα κρούσματα της στο εξωτερικό, χτυπά κυρίως ηλικίες κάτω των 40.

«Οι νέοι μας λοιπόν θα εμβολιαστούν πριν φύγουν για τις διακοπές τους» κατέληξε η κυρία Παγώνη επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση δεν έχει πρόθεση να πανικοβάλλει τους πολίτες με τα λεγόμενα της.

Πώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη παρουσιάζουν γενικά μία καλύτερη εικόνα, η μετάλλαξη Δέλτα -που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία- εξαπλώνεται ταχέως σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) η μετάλλαξη Δέλτα είναι 40 έως 60% πιο μεταδοτική από την Άλφα και όλο και περισσότερες χώρες έρχονται αντιμέτωπες με τη νέα αυτή απειλή.

Η χώρα η οποία πλήττεται περισσότερο είναι η Βρετανία, όπου η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει μέσα σε μερικές εβδομάδες, αντικαθιστώντας το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος Άλφα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Νοτιοανατολικής Αγγλίας. Η Δέλτα κυριαρχεί επίσης σε Πορτογαλία και Ρωσία, ενώ στο Ισραήλ τα κρούσματα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από την 5η Μαΐου με τη χώρα να επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

«Καμπανάκι» στη Βρετανία

Ειδικότερα, στη Βρετανία το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 18.270 άτομα θετικά στον ιό, με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι ο υψηλότερος μετά τις 5 Φεβρουαρίου όπου είχαν καταγραφεί 19.144 κρούσματα. Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα άλλα 23 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα ρυθμό μετάδοσης, η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 70% όλων των νέων περιπτώσεων στην Ευρώπη έως τις αρχές Αυγούστου.

Ο ΠΟΥ ζητά μάσκα και στους εμβολιασμένους

Αξίζει να σημειωθεί πως στον απόηχο της απειλής του νέου στελέχους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι συστήνει και για τους πλήρως εμβολιασμένους τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση και η αποφυγή του συνωστισμού.

Επιπλέον, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας σε εντατικοποίηση των εμβολιασμών στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως επίσης ζητούν καλύτερη και ταχύτερη ιχνηλάτηση.

Το ECDC εξέδωσε προειδοποίηση, επισημαίνοντας πως η άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη τώρα «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γρήγορη και σημαντική αύξηση των ημερήσιων μολύνσεων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με σχετική αύξηση των νοσηλείας και των θανάτων».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share