Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τρομάζει η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα: «Πατάνε γκάζι» οι εμβολιασμοί - Ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού για την οικονομία

«Λεφτά δεν υπάρχουν»

1 Ιουλίου 2021 07:43
Τρομάζει η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα: «Πατάνε γκάζι» οι εμβολιασμοί - Ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού για την οικονομία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο κόκκινο δείχνει το κυβερνητικό θερμόμετρο με φόντο την παγκόσμια επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς η ταχύτητα από κοινού με την μεταδοτικότητά της δεν επιτρέπουν τον παραμικρό εφησυχασμό στο κυβερνητικό επιτελείο.

Ήδη, η σαρωτική εικόνα της μετάλλαξης σε πολλές χώρες του πλανήτη ανατρέπει τους εθνικούς σχεδιασμούς ταχείας επανόδου στην κανονικότητα, ανεβάζοντας την ίδια ώρα στα ύψη τον ρυθμό εμβολιασμού και επί ελληνικού εδάφους, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στο «κακό σενάριο» για τον χειμώνα του 2021 αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κρούοντας -για πρώτη φορά- με τόση ένταση το τελευταίο διάστημα τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας και συνακόλουθα της οικονομίας μέχρι τα τέλη του έτους.

Τρομάζει η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα: «Πατάνε γκάζι» οι εμβολιασμοί - Ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού για την οικονομία

«Λεφτά δεν υπάρχουν»

Απευθύνοντας δημόσια έκκληση για μαζικό εμβολιασμό, ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε πως λεφτά δεν υπάρχουν, ενώ προειδοποίησε πως «αν έχουμε έξαρση της πανδημίας τον χειμώνα, τελειώσαμε». Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα στη ζωή ταυτόχρονα, το κράτος δίνει ένα εμβόλιο δωρεάν και κάνεις τα κουμάντα σου στη ζωή» και προέβλεψε πως στο τέλος του καλοκαιριού το ποσοστό των εμβολιασμένων στη χώρα θα ανέρχεται στο 50% με 60%, ποσοστό, ωστόσο, που δεν θα επαρκεί για το τείχος ανοσίας. «Θέλει πάνω από 75%» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, με το Μέγαρο Μαξίμου να ανεβάζει ταχύτητες παρά τον σφοδρό, θερινό καύσωνα.

Στα «Μπάνια του λαού» με εμβόλιο

Η μάχη με το χρόνο, άλλωστε, ως προς την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και στην Ελλάδα αποτελεί το βασικό ζητούμενο αυτήν την περίοδο για την κυβέρνηση, καθώς μια πιθανή συνολική επικράτησή της θα έθετε σε ισχυρή δοκιμασία την παραγωγική διαδικασία. Κερδίζοντας έδαφος, ο κυβερνητικός προβληματισμός οδηγεί αναπόδραστα σε εμβόλια στα… «μπάνια του λαού», καθώς επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος σε πλαζ και πλατείες, προανήγγειλε από την Κρήτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Τρομάζει η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα: «Πατάνε γκάζι» οι εμβολιασμοί

«Μήνυμα Υγείας-Γιορτή Ελευθερίας»

Με δεδομένη την ορατή παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα στο νησί, ο κ. Κικίλιας έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει πως η Κρήτη θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό της δεύτερης φάσης του προγράμματος «Ελευθερία», δηλαδή αυτόν με τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, αρχής γενομένης από τις 6 Ιουλίου, με εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Κρίσιμος κρίκος στην νέα, αυτή, εμβολιαστική αλυσίδα -με κωδική ονομασία «Μήνυμα Υγείας-Γιορτή Ελευθερίας»- αναμένεται να αποτελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς οι κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας θα κατευθύνονται με οδηγό τις λίστες όσων επιθυμούν να εμβολιαστούν, αλλά δεν μπορούν να μετακινηθούν, λίστες τις οποίες θα έχουν προηγουμένως συντάξει οι δήμοι.

Παράλληλα, στη λύση του εμβολιασμού κοντά στην κοινωνία επενδύει το κυβερνητικό επιτελείο ιδίως για τις μικρές ηλικίες (μετά και την εξαγγελία του freedom pass), καθώς εφικτός είναι στο εξής ο εμβολιασμός και εκτός εμβολιαστικών κέντρων, δηλαδή σε μεγάλες πλατείες, ακόμη και σε πλαζ, προκειμένου να προσελκύσουν το νεανικό κοινό, εξήγησε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Η επικέντρωση, μάλιστα, στην νέα γενιά επιταχύνεται εξαιτίας και του χαμηλού ηλικιακού μέσου όρου των κρουσμάτων που διαγνώσθηκαν με μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα. «Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών» περιέγραψε χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, φέρνοντας την κυβέρνηση μετωπικά αντιμέτωπη με την ανάγκη ενίσχυσης του εμβολιαστικού ρεύματος στην νεολαία.

Η διεύρυνση των δυνητικών χώρων εμβολιασμού κρίθηκε αναγκαία και με βάση τον απολογισμό της πανδημίας, τον οποίο παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος. Με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την έβδομη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ όσον αφορά στον ρυθμό εμβολιασμού ανά 100 κατοίκους, το ποσοστό πληθυσμού με ολοκληρωμένο εμβολιασμό ανέρχεται μόλις στο 37% και στους 8,4 εκατομμύρια συνολικά οι εμβολιασμοί (4,8 εκατ. με 1η δόση και 3,7 εκατ. με ολοκληρωμένο εμβολιασμό) παρά τα 1.526 εμβολιαστικά κέντρα με περισσότερους από 4.000 εργαζόμενους.

Κήρυγμα για το εμβόλιο

Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί ο εθνικός ρυθμός εμβολιασμού, τη συνδρομή της Εκκλησίας στην πανελλαδική αυτή εκστρατεία ζήτησε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο, προσβλέποντας μέσω της Εκκλησίας στην ενθάρρυνση ιδίως των ηλικιωμένων πολιτών ως προς την προσέλευσή τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

«Είναι πραγματικά πάρα πολύ στενάχωρο, όταν βλέπουμε και σήμερα ακόμα να έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία, εισαγωγές στις εντατικές, συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους και σχεδόν όλοι να είναι ανεμβολίαστοι, ενώ είχαν τη δυνατότητα να προστατευτούν μέσα από το εμβόλιο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον κ.κ. Ιερώνυμο πρόσθεσε πως «θέλω να σας ζητήσω ακόμα μια φορά την παρότρυνσή σας και ενδεχομένως μέσω και των κηρυγμάτων των ιερέων στο ποίμνιο, ώστε να κάνουν οι καχύποπτοι αυτό το πρόσθετο βήμα, να τους πείσουμε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι απλά επιβεβλημένο για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, αλλά είναι στοιχειώδης αυτοπροστασία δικιά τους και των οικογενειών τους».

Ποιοι θα λάβουν νέα SMS για εμβολιασμό τις επόμενες μέρες

Την αποστολή νέων SMS για ραντεβού για εμβολιασμό προανήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Γεωργαντάς αποσαφήνισε ότι πρόκειται να τα λάβουν στα κινητά τους οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση αλλά δεν έχουν πάει να εμβολιαστούν.

«Σε όσους ήταν γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν πήγαν να εμβολιαστούν θα τους στείλουμε νέο SMS με το οποίο θα τους δίνουμε τη δυνατότητα για ραντεβού, θα γίνουν στοχευμένες ενημερώσεις» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 2 εκατομμύρια είναι εγγεγραμμένοι, όμως επισήμανε πως οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν εμβολιαστεί.

 Ποιοι θα λάβουν νέα SMS για εμβολιασμό τις επόμενες μέρες

Πρώτες δόσεις κλείνονται, επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ανέφερε ότι «από τη Δευτέρα έχουμε 120.000 νέα ραντεβού, δηλαδή 60.000 συμπολίτες έχουν μπει στην πλατφόρμα να κλείσουν τον εμβολιασμό τους. Οι μισοί 30.000 οι νεότερες ηλικίες» λέγοντας πως λειτούργησε το freedom pass που ανακοινώθηκε για τους νέους 18-25 ετών.

Σημείωσε δε πως είναι «ικανοποιητικός ο ρυθμός των 100.000 εμβολιασμών» και υπενθύμισε πως «έχουμε περιορίσει την ποινή σε έξι ημέρες σε όποιον κάνει ακύρωση».

Υπάρχει, υπογράμμισε, δυνατότητα να κλείσει κανείς ραντεβού όπου θέλει με όλα τα εμβόλια, δηλαδή να κάνει, π.χ., κάποιος την πρώτη δόση στην Αθήνα και τη δεύτερη δόση στις διακοπές του.

Freedom Pass: Μέσα σε λίγες ώρες κλείστηκαν 18.000 νέα ραντεβού

Στα 18.000 ήταν τα άτομα των ηλικιών από 18 μέχρι και 25 που έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, μετά την ανακοίνωσή του Freedom Pass, ενώ στα 8.000 ήταν τα ραντεβού την αντίστοιχη μέρα πριν από μια εβδομάδα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές τα 150 ευρώ δίνονται για να ενισχυθεί η κινητικότητα σε δραστηριότητες που στερήθηκαν οι νέοι τόσο καιρό κατά τη διάρκεια του lockdown. Το ίδιο είχε γίνει, για παράδειγμα, και με το βιβλίο πριν από ένα διάστημα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πλαίσιο λειτουργίας δραστηριοτήτων που θα ανακοινώσουν Γεραπετρίτης-Γεωργιάδης, η έναρξη εφαρμογής θα είναι από 15 Ιουλίου, για να ετοιμαστεί και το QR Code.

Freedom Pass

Η αρχή πάντως έγινε με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την «freedom pass» η οποία είναι ουσιαστικά ένα voucher αξίας 150 ευρώ το οποίο θα δίδεται στους νέους 18-25 ετών εφόσον συμμετάσχουν στον εμβολιασμό. Η «κάρτα ελευθερίας» θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε ταξίδια και κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ θα λαμβάνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δόσης του εμβολίου.

Η προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του smartphone, αλλά θα έχει για όποιον το επιθυμεί και φυσική μορφή και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Η διαδικασία θα γίνεται από το το gov.gr και μια ήμερα μετά την αίτηση η κάρτα και το ποσό θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι.

freedom pass και ραντεβού εμβολισμού

Εφαρμογή θα «βλέπει» αν κάποιος έχει εμβολιαστεί

Οι επιχειρηματίες της εστίασης, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του, θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα μόνο με εμβολιασμένους ή με όσους έχουν νοσήσει.

Σε αντίθετη περίπτωση, όποιος επιχειρηματίας επιλεγεί να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν πραγματοποιήσει εμβολιασμό θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτοκολλά με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις.

“Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα. Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία. Όταν όμως στο κλειστό χώρo θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους. Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε συνέπειες”, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο MEGA.

Άνοιγμα εστιατορίου και εμβολιασμός

Αναλυτικότερα οι ιδιοκτήτες μαζικών χώρων (κινηματογράφοι, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ, αθλητικές εκδηλώσεις) θα μπορούν να επιλέξουν αν θα προσφέρουν υπηρεσίες μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όλους τους πολίτες.

Εάν επιλέξουν ο χώρος τους να είναι covid free τότε θα λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα και με 100% πληρότητα. Εάν επιλέξουν ο χώρος τους να δέχεται ανεμβολίαστους πολίτες, τότε θα λειτουργούν με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με μάσκες, αποστάσεις και περιορισμούς στην πληρότητα των χώρων.

Εξαιρούνται δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες και Μέσα Μεταφοράς όπου δεν θα υπάρχει διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη.

Πως θα ελέγχεται αν κάποιος είναι εμβολιασμένος

Ο έλεγχος για εμβολιασμό του πελάτη πρόκειται να γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής που θα έχει στη διάθεσή του ο ιδιοκτήτης, στην οποία θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Όσοι έχουν ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις του εμβολίου, από την επόμενη κιόλας μέρα έχουν πρόσβαση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο μπορούν να λάβουν είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Το έγγραφο περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία ώστε να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη, ενώ διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρόκειται να δημιουργήσει μια εφαρμογή που μπορεί να είναι διαθέσιμη ακόμα και στα κινητά των ιδιοκτητών χώρων εστίασης, μέσω της οποίας θα μπορούν να σκανάρουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού και να διαπιστώνουν την αυθεντικότητα του ή μη και ακολούθως να επιτρέπουν την είσοδο στον πελάτη ή όχι.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share