Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κρήτη: Αγωνία για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα - Το 1/3 των κρουσμάτων είναι παιδιά κάτω των 15 ετών

Μήνυμα της Περιφέρειας του νησιού για τους εμβολιασμούς

30 Ιουνίου 2021 08:45
Κρήτη: Αγωνία για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα - Το 1/3 των κρουσμάτων είναι παιδιά κάτω των 15 ετών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Διπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη. Το σοκαριστικό, όμως, είναι ότι το 1/3 των περιστατικών είναι παιδιά κάτω των 15 ετών -τα οποία μάλιστα εμφανίζουν υψηλό ιικό φορτίο- ενώ το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν στο νησί είναι κάτω των 30 ετών.

Όλοι ανεξαιρέτως οι προσβεβλημένοι Κρητικοί από τον νέο και εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, ήταν ανεμβολίαστοι. Το γεγονός ενισχύει την επιστημονική υπόθεση, ότι το νέο κύμα του κορωνοϊού αναμένεται να πλήξει όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19. Δες τα 3 πιο συχνά συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα.

Τα κακά νέα είναι ότι τα παιδιά που μολύνθηκαν από τον ιό Δέλτα, εμφανίζουν στο εργαστήριο υψηλό ιικό φορτίο, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτικά. Όλα τα περιστατικά έχουν απομονωθεί στο σπίτι και κανένα δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο.

Μήνυμα της Περιφέρειας του νησιού για τους εμβολιασμούς

Αναμένεται να δοθεί “πράσινο φως” για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών

Την ίδια στιγμή, σε χθεσινή της συνεδρίαση της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών φαίνεται να προσανατολίζεται να δώσει “πράσινο φως” για την ανοσοποίηση κατά της Covid-19 εφήβων μαθητών Λυκείου, μεταξύ 15 και 17 ετών.

Εάν οριστικοποιηθεί η απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση, θα υπάρξει άμεσο άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού γι’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Έντονος επιστημονικός προβληματισμός υπάρχει, ωστόσο, για τον εμβολιασμό των μικρότερων από την ηλικία των 15 ετών παιδιών. Αν και το εμβόλιο της Pfizer έχει παρουσιάσει δεδομένα ασφάλειας και με βάση αυτά, έχει λάβει άδεια χρήσης στην Ευρώπη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), οι έλληνες επιστήμονες είναι ακόμα διστακτικοί.

Ως μεταβατικό βήμα, δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να δοθεί η έγκριση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 – 15 ετών, μόνο εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ταυτόχρονα, αναμένεται να δοθεί και άδεια χρήσης για τις ίδιες ηλικίες και με το εμβόλιο της Moderna.

Κρήτη: Το 1/3 των κρουσμάτων είναι παιδιά κάτω των 15 ετών

Τζανάκης: “Να εμβολιαστούν οι μεγάλοι πρώτα και μετά τα παιδιά”

Σε αποκαλύψεις σχετικά με το πώς διασπείρεται η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού στην Κρήτη προχώρησε, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί αφορούν στο 1/3 ηλικίες από 8 έως 16 ετών και τα υπόλοιπα από 16 έως 25 ετών, ενώ πιο λίγα αφορούν σε ηλικίες από 25 έως 30 ετών», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Τζανάκης.

Επεσήμανε, δε, ότι «είναι περισσότερα από 18», χωρίς ωστόσο να δηλώνει τον ακριβή αριθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για συρροές κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί σε νηπιαγωγεία και μικρές επιχειρήσεις, γεγονός που είναι θετικό, αφού δεν αφορούν σε «ορφανά» κρούσματα.

Κρήτη: Αγωνία για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα

Η μετάλλαξη Δέλτα και οι φόβοι για τον εμβολιασμό στην Κρήτη

«Κανείς δε μπορεί να σταματήσει αυτή τη μετάλλαξη, αλλά το θετικό είναι ότι την καθυστερήσαμε. Δεν είναι καλό να μολύνονται τα παιδιά, αφού υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουν ήπια, αλλά είναι πολύ πιθανόν να εκδηλώσουν και συμπτώματα της νόσου Καβασάκι», τόνισε ο ίδιος, κάνοντας ερώτηση προς τους Ηρακλειώτες αναφορικά με τον λόγο που αποφεύγουν να εμβολιαστούν.

«Γιατί δεν πάνε οι Ηρακλειώτες να εμβολιαστούν; Γιατί ακροβατούν με τη συμπεριφορά τους; Υπάρχει πλέον αφθονία εμβολίων. Κάνω έκκληση, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά μας για δεύτερη χρονιά να εκπαιδευτούν πίσω από μια οθόνη. Καταστρέφουμε το μέλλον τους», τόνισε ο καθηγητής.

Αναφορικά μάλιστα με την εισήγηση της επιτροπής εμβολιασμών, για την χορήγηση εμβολίου στις ηλικίες από 15 έως 17 ετών, ο κ. Τζανάκης σχολίασε ότι οι νέοι αυτοί μολύνονται εξίσου και διαδίδουν τον ιό. «Υπάρχουν στοιχεία ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Είναι σημαντικό οι νέοι αυτοί να εμβολιαστούν και να γυρίσουν στα σχολεία ασφαλείς», πρόσθεσε κλείνοντας.

Χαμηλά προς το παρόν η εμβολιαστική κάλυψη στην Κρήτη

Ανήσυχοι είναι οι επιστήμονες στην Κρήτη, όπου έχει εντοπιστεί σε πολλά περιστατικά ο παραλλαγμένος ιός Δέλτα, καθώς τα εμβολιαστικά ποσοστά δεν είναι ακόμη ικανοποιητικά.

Στον νομό Ηρακλείου συγκεκριμένα, στο οποίο έχει εντοπιστεί το σύνολο των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, οι εμβολιασμοί με δύο δόσεις εμβολίου βρίσκονται στο 28%, ενώ με μία δόση στο 40,43%.

Κρήτη: Αγωνία για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα - Το 1/3 των κρουσμάτων είναι παιδιά κάτω των 15 ετών

Μήνυμα της Περιφέρειας του νησιού για τους εμβολιασμούς

Εν μέσω ταχείας διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, με ένα νέο κοινωνικό μήνυμα (εικόνας και ήχου) η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, προκειμένου να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού του πληθυσμού.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ύστερα από την εμφάνιση κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης στην Κρήτη, «αυτό που προέχει είναι να ενταθούν οι ρυθμοί του εμβολιαστικού προγράμματος. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Η διασπορά της μετάλλαξης ''Δέλτα'' εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού, για το σύστημα υγείας, για τη συνέχιση των οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων στο νησί μας. Όσοι περισσότεροι συνάνθρωποί μας εμβολιαστούν άμεσα, τόσο γρηγορότερα θα κάνουμε το άλμα προς την ελευθερία. Ως Περιφέρεια Κρήτης, απευθύνουμε έκκληση σε όλες και όλους. Το εμβόλιο αποτελεί την ισχυρότερη ασπίδα απέναντι στον Covid-19. Αυτήν την κατάκτηση της επιστήμης, οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε. Το ραντεβού για τον εμβολιασμό είναι ραντεβού με τη ζωή μας».

#ΕμβολιάσουΤΩΡΑ! - κοινωνικό μήνυμα της Περιφέρειας Κρήτης

#ΕμβολιάσουΤΩΡΑ - Νέο κοινωνικό μήνυμα από την Περιφέρεια Κρήτης Το ραντεβού για τον εμβολιασμό είναι ραντεβού με τη ζωή μας! Διαδώστε το! #εμβολιασουΤΩΡΑ #menoumeasfaleis #covid19 #creteregion #περιφερεια_κρητης

Posted by Περιφέρεια Κρήτης / Region of Crete on Tuesday, June 29, 2021

Μετάλλαξη Δέλτα: Ολοταχώς για τρίτη δόση εμβολίου από Σεπτέμβριο

Aνατροπές φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο μελετάται να χορηγηθεί και Τρίτη δόση του εμβολίου, ώστε να υπάρχει απόλυτη προστασία στους πληθυσμούς.

Άλλωστε η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να κυριαρχήσει, ενώ σε ότι αφορά στη χώρα μας αναμένεται να επικρατήσει έως τα τέλη Αυγούστου. Γεγονός που αλλάζει και τον τρόπο χειρισμού της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ethnos.gr σχεδιάζεται το επόμενο βήμα τι θα γίνει δηλαδή στην περίπτωση που θα πρέπει ολόκληρη η Ευρώπη να εμβολιασθεί με τρίτη δόση.

Κάτι που εξάλλου σχεδιάζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γι αυτό και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είχε δηλώσει ότι έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαιτούμενες δόσεις με εμβόλια για όλους τους πολίτες της Ε.Ε. από Σεπτέμβριο.

Η μετάλλαξη Δέλτα που θεωρείται πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη από όλες τις μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε κυβέρνησης και ειδικούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η τρίτη δόση

Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, ότι η μετάλλαξη Δέλτα που καταγράφεται ήδη σε 92 χώρες και στην Ελλάδα κατεγράφησαν 29 στελέχη, έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ το 99% των θανάτων.

Η μεταδοτικότητα πάντως χτυπάει κόκκινο καθώς η μετάλλαξη Δέλτα έχει την υψηλότερη μεταδοτικότητα που αγγίζει το 50-70% και μεγαλύτερη από το βρετανικό στέλεχος που είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν.

Όπως είπε η κ.Θεοδωρίδου, η νέα μετάλλαξη Δέλτα σύντομα θα αφορά τρεις κατηγορίες πολιτών:

τους ανεμβολίαστους, τους ανοσοκατεσταλμένους και τα παιδιά (για τα οποία δεν προβλέπεται ακόμη εμβολιασμός).

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι με τη μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο χτίζεται η ανοσία του πληθυσμού, καθώς πλέον για να υπάρχει προστασία θα πρέπει να εμβολιασθεί πάνω από το 80% του πληθυσμού.

Να υπενθυμιστεί ότι μέχρι σήμερα για να δημιουργηθεί ανοσία αγέλης έπρεπε να είχε εμβολιασθεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού.

Μετάλλαξη Δέλτα και τρίτη δόση

Από Σεπτέμβριο η τρίτη δόση

Με βάση τον σχεδιασμό αλλά και τις πρώτες συζητήσεις στην κυβέρνηση, η διαδικασία εάν αποφασισθεί θα ξεκινήσει από τέλος Σεπτεμβρίου οπότε και εκτιμάται ότι θα έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις κεντρικά από την Ευρώπη ώστε να τηρηθεί μία κοινή γραμμή.

Θεωρείται ωστόσο βέβαιον ότι οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση, η οποία όπως φαίνεται δεν θα είναι απλά υπενθυμιστική, αλλά θα περιλαμβάνει και την κάλυψη των νέων στελεχών του κορονοϊού, θα ξεκινήσει με όσους είχαν εμβολιασθεί αρχικά από τον Ιανουάριο.

Johnson & Johnson: Δεν καλύπτει τις μεταλλάξεις

Ταυτόχρονα ανησυχία προκαλεί και το θέμα του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson το οποίο δεν φαίνεται να καλύπτει πλήρως τις μεταλλάξεις. Γι αυτό και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει η δεύτερη δόση με mRNA εμβόλιο.

Άλλωστε προς ώρας για το εμβόλιο της Johnson & Johnson δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά επιστημονικά δεδομένα, αφού είναι σε εξέλιξη μελέτη που εξετάζει και το ενδεχόμενο 2ης δόσης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share