Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Το SMS που θα λάβουν όσοι έχουν προγραμματίσει εμβόλιο AstraZeneca - Να κάνετε ή όχι την 2η δόση;

Τι σημαίνει αλλαγή εμβολίου

15 Ιουνίου 2021 14:33
Το SMS που θα λάβουν όσοι έχουν προγραμματίσει εμβόλιο AstraZeneca - Να κάνετε ή όχι την 2η δόση;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Διευκρινίσεις για όσους επιθυμούν να αλλάξουν τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca και να τον αντικαταστήσουν με κάποιο άλλο σκεύασμα έδωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνέστησε το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών και έτσι ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως όσοι έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας και είναι κάτω των 60 ετών, μπορούν εφόσον το επιθυμούν να μην το κάνουν, αλλά όπως σημείωσε αυτό δεν είναι απαγόρευση καθώς εάν κάποιος θέλει να κάνει το εμβόλιο μπορεί να το κάνει.

Το SMS που θα λάβουν όσοι έχουν προγραμματίσει εμβόλιο AstraZeneca - Να κάνετε ή όχι την 2η δόση;

"Όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης AstraΖeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. Να πούμε ότι -και το τονίζω αυτό- είναι σύσταση και όχι απαγόρευση. Δηλαδή αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca, αυτό επιτρέπεται" είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όσοι σκοπεύουν να αλλάξουν φαρμακευτικό σκεύασμα θα μπορούν να το κάνουν μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Ιουνίου.

Μάλιστα, κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου, διευκρινίστηκε πως όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca και εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες, όπως θρόμβωση, ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ο θεράπων ιατρός τους μπορεί να κάνει αίτηση για άλλο εμβόλιο.

Τέλη Ιουνίου αρχίζει ο εμβολιασμός κατ' οίκον

Ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για 275.000 νέα ραντεβού που κλείστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο και εκτίμησε ότι ο στόχος να επιτευχθεί τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι από τους εμβολιασμούς είναι πραγματοποιήσιμος.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, είπε ότι τέλος του μήνα ξεκινάει και ο εμβολιασμός κατ' οίκον με το εμβόλιο της Johnson and Johnson από ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα αμείβονται από το κράτος.

Να κάνετε ή όχι την 2η δόση του AstraZeneca;

Βατόπουλος: Γιατί σταματήσαμε το AstraZeneca στους κάτω των 60

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός.

Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι αν κάποιος που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο. Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να κάνουν τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000.

Ερωτηθείς αν αλλάξει και πάλι η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε ότι η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε.

Παναγιωτόπουλος για AstraZeneca: Δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα με τη μείξη εμβολίων

Ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στον προβληματισμό που προκαλεί η σύσταση για τοπ AstraZeneca τόνισε πως δεν συνίσταται η επιλογή διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση της AstraZeneca.

«Οι συστάσεις που γίνονται δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον κίνδυνο του εμβολίου αλλά και με τον κίνδυνο της νόσου» τόνισε και επεσήμανε ότι είναι πάρα πολύ σπάνιο να υπάρξει παρενέργεια στη 2η δόση.

«Ξέρουμε ότι παρουσιάζει αυτήν την πολύ σπάνια παρενέργεια. Βάζουμε όμως στη ζυγαριά τον κίνδυνο από τον covid και τον σπάνιο κίνδυνο παρενέργειας», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι τους μήνες που πέρασαν σώθηκαν δεκάδες ζωές λόγω του εμβολίου.


Παγώνη: Να δοθούν σαφείς οδηγίες για το AstraZeneca

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1 ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca. «Πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες, να βγει η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και να δώσει σαφείς οδηγίες» είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε πάντως ότι όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του σκευάσματος, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κάτι μετά τη δεύτερη δόση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share