Τρίτη, 03 Αυγούστου 2021

Εμβόλιο AstraZeneca: Η τελική απόφαση της επιτροπής για τους κάτω των 60 - Τι θα γίνει με όσους έκαναν την πρώτη δόση

Οι 3 αποφάσεις

14 Ιουνίου 2021 17:09
Εμβόλιο AstraZeneca: Η τελική απόφαση της επιτροπής για τους κάτω των 60 - Τι θα γίνει με όσους έκαναν την πρώτη δόση
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Εμβόλιο AstraZeneca: Σε εγρήγορση βρίσκεται η Επιτροπή Εμβολιασμού, καθώς σήμερα το απόγευμα (14/6, 18:00) αναμένεται να υπάρξουν νέα δεδομένα για την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 ετών.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες η Επιτροπή Εμβολιασμού εισηγείται να επιδιώξουν οι πολίτες να εμβολιαστούν με κάποιο άλλο σκεύασμα.

Από την επιτροπή λοιπόν, υπάρχει σύσταση το εμβόλιο να χορηγείται μόνο σε πολίτες άνω των 60. Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση τα άτομα που έχουν κάνει την 1η δόση με AstraZeneca, ανεξαρτήτου ηλικίας, να κάνουν και τη 2η δόση με το εμβόλιο AstraZeneca, εκτός κι αν έχουν περάσει θρομβωτικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με την επιτροπή, η ειλημμένη κατά τα φαινόμενα απόφαση, δεν έχει ληφθεί λόγω επάρκειας στα εμβόλια, αλλά λόγω της μείωσης του ιικού φορτίου στη χώρα, που επιτρέπει να προχωρήσει σε μια ανάλογη κίνηση. Τις σχετικές ανακοινώσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να κάνουν το απόγευμα, στις 18:00, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι τρεις αποφάσεις της Επιτροπής για το εμβόλιο της AstraZeneca εστιάζονται στο εξής:

  • Εάν κάποιος θέλει να εμβολιασθεί θα μπορεί καθώς το εμβόλιο δεν θα απαγορευθεί στους άνω των 30 ετών
  • Όσοι έκαναν την πρώτη δόση θα μπορούν κανονικά να κάνουν και τη δεύτερη. Εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν ιστορικό θρομβώσεων, οι οποίοι θα πρέπει να αντικαταστήσουν τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο.
  • Η απόφαση για το εμβόλιο της AstraZeneca σχετίζεται και με τη μείωση του ιικού φορτίου στην χώρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εάν κριθεί σκόπιμο μπορέι να επανέθει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από τον Σεπτέμβριο.

Eμβόλιο Astrazeneca: Νέος κίνδυνος μετά τις θρομβώσεις - Βόμβα επιστημόνων για νέα παρενέργεια

Eμβόλιο Astrazeneca: Νέος κίνδυνος μετά τις θρομβώσεις, για μία νέα παρενέργια! Η διαπίστωση βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων για 2,53 εκατομμύρια ενήλικες στη Σκωτία (το 57% των κατοίκων άνω των 18 ετών). Ενώ, αποκαλύψεις έρχονται σχετικά με τις θρομβώσεις, που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca και της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού, έκαναν επιστήμονες στη Γερμανία, θεωρώντας πως έχουν τη λύση στο μυστήριο.

Ελαφρώς αυξημένος είναι ο κίνδυνος για μία αυτοάνοση αιμορραγική διαταραχή, την ιδιοπαθή θρομβοκυτταροπενική πορφύρα, που σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες. Η πιθανότητα εμφάνισης της διαταραχής καταγράφηκε έως την 27η ημέρα μετά τον εμβολιασμό και η συχνότητά της ήταν 1,13 περιστατικά αυτοάνοσης θρομβοπενίας ή θρομβοπενικής πορφύρας ανά 100.000 πρώτες δόσεις εμβολίου.

Η διαπίστωση βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων για 2,53 εκατομμύρια ενήλικες στη Σκωτία (το 57% των κατοίκων άνω των 18 ετών) που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου είτε της AstraZeneca, είτε της Pfizer/BioNTech μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021. H ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα μπορεί να προκαλέσει από μικρές εκχυμώσεις στο δέρμα («μελανιές» λόγω αιματώματος) σε μερικούς ασθενείς έως πιο σοβαρή αιμορραγία σε κάποιους άλλους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αζίζ Σεΐκχ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine» και παράλληλα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, ανέφεραν πως υπάρχουν πιθανές ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο και άλλων αιμορραγικών και αγγειακών επεισοδίων που σχετίζονται με το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca, επίσης έως την 27η ημέρα μετά τον εμβολιασμό. Ανεπαρκή θεωρήθηκαν τα στοιχεία για να βγει το συμπέρασμα ότι το εν λόγω εμβόλιο σχετίζεται με σπάνια εγκεφαλική θρόμβωση.

Eμβόλιο Astrazeneca

Όπως είπαν, πάντως, οι επιστήμονες, πρόκειται για πολύ μικρούς και σπάνιους κινδύνους, που είναι συγκρίσιμοι με εκείνους από άλλα εμβόλια, όπως κατά της ηπατίτιδας Β, της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς και της γρίπης. Από την άλλη πλευρά, σημείωσαν ότι δεν βρήκαν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου για τέτοια επεισόδια, που να σχετίζονται με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να γίνουν κατανοητά μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των πολύ ξεκάθαρων ωφελειών του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca, όσον αφορά την προστασία που παρέχει από τον κορωνοϊό.

Τόνισαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιας σοβαρής παρενέργειας είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο βαριάς νόσου και θανάτου εξαιτίας της Covid-19, ιδίως για τους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες. Επίσης, υπογράμμισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε νεότερα άτομα κάτω των 40 ετών, ώστε να αξιολογηθεί καλύτερα η αντίδραση του οργανισμού των εμβολιασθέντων μετά και τη δεύτερη δόση.

Οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία έχουν, μέχρι στιγμής, αναφέρει 209 θρομβοπενικές και θρομβοεμβολικές περιπτώσεις (διαταραχές αιμορραγίας και θρόμβωσης αντίστοιχα) μετά από περίπου 22 εκατομμύρια πρώτες δόσεις και 6,8 εκατομμύρια δεύτερες δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share