Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Αυτός είναι ο λόγος των θρομβώσεων με AstraZeneca και Johnson & Johnson - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Υπάρχει και τρόπος να μην προκαλούν τις παρενέργειες!

26 Μαΐου 2021 23:45
Αυτός είναι ο λόγος των θρομβώσεων με AstraZeneca και Johnson & Johnson - Τι ισχύει στην Ελλάδα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Αποκαλύψεις έρχονται σχετικά με τις θρομβώσεις, που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca και της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού, έκαναν επιστήμονες στη Γερμανία, θεωρώντας πως έχουν τη λύση στο μυστήριο.

Μάλιστα, πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια θα μπορούσαν να τροποποιηθούν για να μην προκαλούν αυτές τις παρενέργειες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, ο Rolf Marschalek, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, δήλωσε ότι η έρευνά του έδειξε ότι το πρόβλημα σχετίζεται με τους φορείς αδενοϊού που χρησιμοποιούν και τα δύο εμβόλια για να μεταφέρουν την ακίδα πρωτεΐνης του ιού στο σώμα.

Σύμφωνα με τον Marschalek και άλλους επιστήμονες (όπως αναφέρεται σε ένα έγγραφο προεκτύπωσης που κυκλοφόρησε την Τετάρτη), η διαδικασία μετάδοσης του ιικού φορέα εξελίσσεται με τα εμβόλια να στέλνουν την αιχμηρή πρωτεΐνη στον πυρήνα του κυττάρου και όχι στο υγρό κυτοσολών που βρίσκεται μέσα στο κύτταρο, όπου ο ιός παράγει κανονικά πρωτεΐνες,

Μόλις βρεθούν μέσα στον κυτταρικό πυρήνα, ορισμένα τμήματα της πρωτεΐνης είτε συγκολλούνται είτε χωρίζονται, δημιουργώντας μεταλλαγμένες εκδοχές, οι οποίες δεν μπορούν να συνδεθούν με την κυτταρική μεμβράνη όπου γίνεται η σημαντική ανοσοποίηση. Αντ' αυτού, οι πρωτεΐνες εκκρίνονται από τα κύτταρα και διαχέονται στο σώμα, προκαλώντας θρόμβους αίματος σε περίπου έναν στους 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη θεωρία του Marschalek.

Αντίθετα, τα εμβόλια που βασίζονται σε mRNA, όπως αυτά των Pfizer και Moderna, παρέχουν το γενετικό υλικό απευθείας στο κυτταρικό υγρό και δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα.

«Όταν αυτά τα γονίδια ιών βρεθούν στον πυρήνα, μπορούν να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα», δήλωσε ο καθηγητής στους «Financial Times».

Η σπάνια αντίδραση πήξης του αίματος μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca και J&J έχει καταγραφεί σε 309 από τα 33 εκατομμύρια άτομα που έλαβαν το εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας 56 θανάτους. Στην Ευρώπη, τουλάχιστον 142 άτομα έχουν υποστεί θρομβώσεις από τους 16 εκατομμύρια παραλήπτες του εμβολίου.

Η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca έχει περιοριστεί ή τεθεί σε αναστολή σε περισσότερες από δώδεκα χώρες. Η J&J ξεκίνησε την κυκλοφορία του εμβολίου της στην Ευρώπη με μια προειδοποίηση στην ετικέτα της τον Απρίλιο μετά από μια σύντομη καθυστέρηση λόγω αμφιβολιών.

Ωστόσο ο καθηγητής Marschalek πιστεύει ότι το πρόβλημα με τα εμβόλια αυτά μπορεί να λυθεί εάν οι προγραμματιστές καταφέρουν να τροποποιήσουν την αλληλουχία της ακίδας της πρωτεΐνης για να αποτρέψουν τη διάσπασή της.

Η J&J είχε ήδη επικοινωνήσει με το εργαστήριο του Marschalek για να ζητήσει καθοδήγηση και έψαχνε τρόπους για να προσαρμόσει το εμβόλιο της για να αποτρέψει το ματίσιμο, όπως είπε ο ίδιος ο καθηγητής.

Η πρωτεΐνη στο σκεύασμα της J&J ήταν ήδη λιγότερο επιρρεπής σε «συναρμολόγηση» από την αντίστοιχη στο εμβόλιο της AstraZeneca, καθιστώντας την αντίδραση λιγότερο συχνή, σύμφωνα με τον Marschalek. Στις ΗΠΑ, μόλις οκτώ από τους 7,4 εκατομμύρια παραλήπτες της λήψης J&J ανέφεραν τη σπάνια αντίδραση.

«Η J&J προσπαθεί να βελτιστοποιήσει το εμβόλιό της τώρα», είπε. «Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας μπορούμε να πούμε στις εταιρείες πώς να μεταλλάξουν αυτές τις αλληλουχίες».

Ο Marschalek είπε ότι το εργαστήριό του δεν είχε ακόμη συζητήσει τα ευρήματά του με την AstraZeneca. «Η AstraZeneca δεν επικοινωνήθηκε ποτέ μαζί μας, οπότε δεν τους μιλήσαμε ποτέ, αλλά αν το κάνω, μπορώ να τους πω τι να κάνουν για να βγάλουν ένα καλύτερο εμβόλιο», είπε.

Τι ισχύει για τις θρομβώσεις στην Ελλάδα

Τα περιστατικά θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca προκάλεσαν κινητοποίηση και την Τετάρτη ο ΕΟΦ προχώρησε σε ανακοίνωση, ενώ και η Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, βρέθηκε εκτάκτως στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά, χωρίς να αλλάξει το πρόγραμμα και χωρίς εξαιρέσεις στις ηλικιακές ομάδες, καθώς -όπως εξήγησε- το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί από τα περιστατικά των θρομβώσεσων.

«Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε», ανέφερε αρχικά η Πρόεδρος τς Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στη συνέχεια η κα. Θεοδωρίδου πρόσθεσε: «Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο και 28 κατέληξαν. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί του κινδύνου για θρομβώσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share