Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τέλος οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους! Την Πέμπτη οι επίσημες αποφάσεις - Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Μία ανάσα από την... απελευθέρωση

22 Ιουνίου 2021 15:08
Τέλος οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους! Την Πέμπτη οι επίσημες αποφάσεις - Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μέρα που θα βγάλουμε τις μάσκες πλησιάζει ολοένα και περισσότερο. Θα είναι η Πέμπτη (24/6) η καταλυτική ημερομηνία; Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας; Ενώ, το θρίλερ με τα self tests συνεχίζεται, με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη να ανακοινώνει πως η διάθεσή τους θα γίνεται στα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις αλλά και τα ερωτήματα που έχει θέσει η κυβέρνηση στους επιστήμονες, το ζήτημα είναι εάν θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τις μάσκες την 1η Ιουλίου κι αν θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων και μη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας που δεν επιβεβαιώνονται ακόμη επίσημα την Πέμπτη 24 Ιουνίου αναμένεται να συνεδριάσει η ολομέλεια της επιτροπής εμπειρογνωμώνων με σκοπό να δώσει το πράσινο φως για να μην φοράμε πλέον μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.

Η κατάργηση της χρήσης της μάσκας αναμένεται να αφορά όλους τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους ανεξάρτητα αν θα είναι διπλά εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος. Για παράδειγμα, κάποιος που περπατά μόνος του στον δρόμο δεν θα χρειάζεται να φοράει μάσκα είτε έχει εμβολιαστεί είτε όχι.

Ωστόσο, σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό η μάσκα θα είναι υποχρεωτική. Σε αυτούς τους χώρους συμπεριλαμβάνονται τα γήπεδα, τα θέατρα, οι συναυλίες, τα μέσα μεταφοράς κ.α.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, λέγοντας τα εξής: «Όλοι ελπίζουμε ότι είμαστε κοντά στο να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, δεδομένης και της επιδημιολογικής εικόνας. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μία απόφαση την οποία θα πρέπει να λάβουν οι ειδικοί αξιολογώντας όλα τα στοιχεία. Εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή των ειδικών».

Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Παράλληλα, με την αλλαγή του μήνα, ανοίγουν ξανά κλαμπ και κέντρα διασκέδασης, με αυστηρούς όρους προστασίας… Επανέρχεται ο χορός και στις δεξιώσεις, και… απελευθερώνεται πλήρως το ωράριο ελεύθερης κυκλοφορίας, η οποία τώρα σταματά στις 01:30 έως τις 05:00. Οπότε από αρχές Ιουλίου τέλος και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Χώρες απαγορεύουν μάσκες

Από την αρχή της πανδημίας οι περισσότερες χώρες του κόσμου έκαναν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους και στα ΜΜΜ. Και στη Γερμανία οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα στο δρόμο, στα καταστήματα, στο λεωφορείο, στο μετρό ή στο ταξί.

Η Βαυαρία, πρώτη ανάμεσα στα γερμανικά κρατίδια προέκρινε τη χρήση της ιατρικής μάσκας FFP2. Τώρα θα ακολουθήσουν και άλλα κρατίδια και η συζήτηση περιστρέφεται στο εάν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στους εξωτερικούς χώρους οι λεγόμενες χειρουργικές μάσκες ή οι επίσης ιατρικές FFP2.

Οι χειρουργικές μάσκες, όπως λέει και το όνομά τους χρησιμοποιούνταν από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα χειρουργεία. Σήμερα τις βλέπουμε παντού. Εάν αυτός που βήξει ή φταρνιστεί φοράει τη μάσκα, τότε η πλειονότητα των σταγονιδίων μένει μέσα στη μάσκα. Αυτό βέβαια συμβαίνει εφόσον η μάσκα αλλάζεται συχνά. Στην εποχή του κορωνοϊού όμως γιατροί και νοσηλευτές προτίμησαν να φοράνε πιο ενισχυμένες μάσκες.

Την ίδια στιγμή και οι Αυστριακοί αντικατέστησαν σήμερα τις υφασμάτινες μάσκες τους με μάσκες προστασίας προσώπου FFP2, οι οποίες είναι πλέον υποχρεωτικές για τους άνω των 14 ετών στις μεταφορές, τα καταστήματα, τους χώρους παροχής υπηρεσιών και τα ιατρεία.

«Είναι απαραίτητο εξαιτίας των (πιο μεταδοτικών) παραλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού, είναι καλύτερο να προστατευόμαστε», λέει η Χάνα Τσίγκνερ, 24χρονη γραφίστρια, την οποία συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο κοντά στη διάσημη κεντρική αγορά της Βιέννης, τη Νάσμαρκτ.

Η υιοθέτηση αυτού του νέου μέτρου, το οποίο δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη, δεν προκαλεί πραγματική συζήτηση στη χώρα, καθώς «ο κανονισμός προβλέπει οι μάσκες να πωλούνται σε τιμή κόστους» (δηλαδή 59 λεπτά του ευρώ), σχολιάζει μια άλλη περαστική, η Ντοροτέα, που δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της.

Οι ενισχυμένες μάσκες

Οι μάσκες FFP1 για παράδειγμα είναι πιο ενισχυμένες αλλά δεν προσφέρουν την κατάλληλη προστασία από τους ιούς. Προορίζονται περισσότερο για τεχνίτες που θέλουν να προστατευθούν από τη σκόνη, όπως για παράδειγμα οι ξυλουργοί ή οι οικοδόμοι.

Οι μάσκες FFP2 χρησιμοποιούνται περισσότερο στα γηροκομεία και στα νοσοκομεία. Προσφέρουν σημαντική ασφάλεια στην προστασία από τους ιούς, ωστόσο δεν πρέπει να τις φοράει κανείς όταν έρχεται σε επαφή με ασθενείς με κορωνοϊό και υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Μόνο οι μάσκες FFP3 προσφέρουν την ανώτατη δυνατή προστασία από αεροσωματίδια, ιούς, βακτήρια και για το λόγο αυτό προτιμούνται από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό όταν έρχονται σε επαφή με ασθενείς με υψηλό ιικό φορτίο. Από μόνες τους φυσικά δεν αρκούν και θα πρέπει αυτοί που τις φορούν να τηρούν και άλλα μέτρα όπως για παράδειγμα αυστηρά μέτρα καθαριότητας, ειδικά προστατευτικά γυαλιά, γάντια, ποδονάρια και ειδικές προστατευτικές ποδιές. Αυτές τις μάσκες τις φοράνε για παράδειγμα στα τμήματα καραντίνας.

Δεν μπορεί να ελεγχθεί η σωστή χρήση

Οι μάσκες FFP2 που προκρίνονται ως αποτελεσματικότερες είναι όμως μόνο υπό την προϋπόθεση ότι κάποιος θα τη φοράει σωστά. Οι μάσκες αυτές έχουν στην πραγματικότητα προβλεφθεί να τις φοράει κανείς μόνο μια φορά και μετά να τις πετάει. Λόγω όμως της πανδημίας και των έκτακτων καταστάσεων μπορεί κανείς να τις βάλει στο φούρνο στους 80 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα και να τις επαναχρησιμοποιήσει.

Επειδή όμως οι άνθρωποι αποκλείεται κάθε φορά που μπαίνουν στο λεωφορείο, το μετρό ή πάνε για ψώνια να αγοράζουν μια τέτοια μάσκα, η οποία είναι και ακριβή, πιστεύεται ότι ο κόσμος θα την επαναχρησιμοποιεί. Πιθανώς όχι σωστά και επίσης είναι πιθανόν να φοράνε την ίδια μάσκα για εβδομάδες ή για μήνες.

Κάποια ακόμα προβλήματα που προκύπτουν για τους εργαζομένους σε σουπερμάρκετ ή ελεγκτές στα τρένα είναι ότι θα πρέπει να φοράνε τη μάσκα για πολλές ώρες. Σύμφωνα όμως με τους κανόνες που ισχύουν στη Γερμανία για την προστασία των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φοράνε τη μάσκα μόνο για 75 λεπτά συνεχόμενα. Μετά θα πρέπει να κάνουν μια διακοπή 30 λεπτών.

Εργαζόμενοι που έχουν αναπνευστικά ή άλλα προβλήματα που επιβάλλουν τη μη χρήση μάσκας εξαιρούνται φυσικά από το γενικό κανόνα που ισχύει αυτό το διάστημα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, η τήρηση των αποστάσεων, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η σωστή χρήση μάσκας είναι ένας ασφαλής τρόπος για να προστατευθούμε από τον κορωνοϊό.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share