Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021

Ανατροπή με τα μέτρα του κορωνοϊού: Από τα σούπερ μάρκετ τα self tests - Ο νέος οδικός «χάρτης»

Τι ισχύει για γυμναστήρια, τουρισμό, λιανεμπόριο, παιδότοπους, λούνα παρκ, κινηματογράφους και υπηρεσίες μασάζ

17 Ιουνίου 2021 18:43
Ανατροπή με τα μέτρα του κορωνοϊού: Από τα σούπερ μάρκετ τα self tests - Ο νέος οδικός «χάρτης»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Το θρίλερ με τα self tests συνεχίζεται, με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη να ανακοινώνει πως η διάθεσή τους θα γίνεται στα σούπερ μάρκετ, τη στιγμή που ο Νίκος Χαρδαλιάς γνωστοποίησε την επόμενη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε ότι στην Αχαΐα, η διάθεση των self test θα γίνει μέσω των σούπερ μάρκετ, λόγω άρνησης του τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου για διάθεσή τους από τα φαρμακεία.

Το ίδιο σχεδιάζει να πράξει η κυβέρνηση και για την Αττική σε περίπτωση άρνησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Αναφορικά με την Αχαΐα, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα των self test θα συνεχίσει τον εφοδιασμό με όσα φαρμακεία επιθυμούν να τα διαθέτουν.

Επίσης, θα συνεχιστεί η διάθεσή τους για τους εργαζομένους στο Δημόσιο, ιδιωτικούς υπαλλήλους, νέους 18- 30 ετών και εργαζομένους σε εστίαση και τουρισμό, με εξαίρεση από τις ομάδες αυτές αυτών που είναι εμβολιασμένοι.

Τα νέα μέτρα που αφορούν τουρισμό, λιανεμπόριο, παιδότοπους, λούνα παρκ, κινηματογράφους και υπηρεσίες μασάζ

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά αποφασίστηκε, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, μετά από εισήγηση της επιτροπής από 19 Ιουνίου:

  • Λειτουργία καταστημάτων με 1 πελάτη ανά 16 τ.μ (ενώ τώρα ισχύει 1 πελάτης ανά 25 τ.μ.)
  • Άνοιγμα παιδότοπων σε εξωτερικούς χώρους
  • Άνοιγμα Λούνα Πάρκ
  • Άνοιγμα υπηρεσιών μασάζ
  • Oι κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες θα ανοίξουν από 1η Ιουλίου με το 50% της δυναμικότητάς τους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό self-test και την καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας με παράλληλη υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου για διευκόλυνση ενδεχόμενης ιχνηλάτησης. Σύσταση για την εγκατάσταση φίλτρων HEPA.

Επίσης αποφασίστηκε οι εμβολιασμένοι να μπορούν να πηγαίνουν στα γυμναστήρια χωρίς μάσκες

Σε θέματα του Υπουργείου Τουρισμού, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

  • Σε ό,τι αφορά τους γενικούς κανόνες εισόδου στη χώρα, να επιτρέπεται η είσοδος με αρνητικό rapid τεστ από τις πράσινες χώρες.
  • Τα ανήλικα συνοδευόμενα κάτω των 12 ετών να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ πριν την αναχώρησή τους από χώρες που βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία. Για τις χώρες που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία, τα ανήλικα συνοδευόμενα να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ κάτω των 6 ετών.
  • Από τις υπόλοιπες τρίτες χώρες να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σύμφωνα με τη σήμανση της κάθε χώρας σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη. Για τις πράσινες να ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες. Για τις πορτοκαλί χώρες να επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα, που είναι σωρευτικά εμβολιασμένοι (με τα αναγνωρισμένα –από τη χώρα μας- εμβόλια) και έχουν πραγματοποιήσει τεστ PCR 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους. Εξαιρούνται τις πρόβλεψης αυτής πολίτες από χώρες, οι οποίες είναι στην κόκκινη λίστα και για τους οποίους συνεχίζει να ισχύει η πρόβλεψη για καραντίνα 7 ημερών.
  • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τομείς του Τουρισμού (Ξενοδοχεία, Ταξιδιωτικά γραφεία, υπηρεσίες Ξεναγών, υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων, εστίαση, κ.ά.) να υποβάλλονται σε έλεγχο με αυτοδιαγνωστικό test 2 φορές την εβδομάδα, με δαπάνη της Πολιτείας για το πρώτο test και με επιβάρυνση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης για το δεύτερο.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share