Κυριακή, 01 Αυγούστου 2021

«Οργή του Ποσειδώνα»: Εντυπωσιακές εικόνες από τη διμερή άσκηση με τη συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων από Ελλάδα και ΗΠΑ

Πραγματοποιήθηκε από 28 Μαΐου έως και 11 Ιουνίου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

14 Ιουνίου 2021 13:14
«Οργή του Ποσειδώνα»: Εντυπωσιακές εικόνες από τη διμερή άσκηση με τη συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων από Ελλάδα και ΗΠΑ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση «Poseidon's Rage» (σ.σ «Οργή του Ποσειδώνα») με τη συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ το διάστημα από 28 Μαΐου έως και 11 Ιουνίου, σε διάφορες περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Όπως ανακοινώθηκε, για τις ανάγκες της άσκησης στο πλαίσιο της υπεράσπισης των υδάτων και του εναέριου χώρου της πατρίδας μας, μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση της Σούδας μαχητικά αεροσκάφη F-15Ε της US Air Forces in Europe (USAFE) και το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξής τους.

Οργή του Ποσειδώνα μαχητικά αεροσκάφη

Η άσκηση εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ για διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με φίλες και σύμμαχες χώρες. Η διεξαγωγή της άσκησης συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων και των 3 κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων αυξάνοντας την διαλειτουργικότητα αυτών και αποδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση των δύο χωρών με την συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας τους σε στρατιωτικό επίπεδο.

Η «Poseidon's Rage» αφορούσε σε εκπαίδευση σε χαμηλά ύψη, προσβολές επιγείων στόχων και στόχων επιφανείας, αφέσεις πραγματικών / εκπαιδευτικών όπλων καθώς και εναέρια μάχη και αποστολές Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Composite Air Operation - COMAO).

Επίσης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν αποστολές Close Air Support (CAS) σε συνεργασία με Joint Terminal Attack Controller (JTAC) δυνάμεων ΣΞ και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, καθώς και ασκήσεις αεράμυνας (Air Defense Exercise – ADEX) με την συμμετοχή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο:

Οργή Ποσειδώνα αεροσκάφη

Οργή Ποσειδώνα μαχητικά

Οργή του Ποσειδώνα πολλά αεροπλάνα

Οργή του Ποσειδώνα 2 μαχητικά

Ένοπλες Δυνάμεις: Κοντά σε σπουδαία συμφωνία με τις ΗΠΑ άνω των 5 δισ. για εξοπλιστικά

Κοντά σε μια σπουδαία συμφωνία βρίσκεται η χώρα μας με τις ΗΠΑ για τα εξοπλιστικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, η οποία θα ακολουθήσει αυτή για τα Ραφάλ από τους Γάλλους και θα κοστίσει πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το Open, η συμφωνία αφορά την κατασκευή σε ελληνικά ναυπηγεία δύο υπερσύγχρονων φρεγατών υπό την καθοδήγηση των Αμερικανών, την ενοικίαση - μέχρι να παραδοθούν οι δύο καινούριες φρεγάτες- δύο φρεγατών από τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι επιχειρησιακά έτοιμες και ανά πάσα στιγμή μπορούν να αναλάβουν δράση και των εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τη στιγμή που είμαστε σε ετοιμότητα στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συμφωνία έχει σχεδόν κλείσει και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να έχει επικυρωθεί από το κυβερνητικό συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας. Έτσι λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα για το οποίο πίεζε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εδώ και καιρό και η συμφωνία αυτή έρχεται να προστεθεί στη συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία για τα μαχητικά Ραφάλ.

Σενάριο για στράτευση των γυναικών

«Βόμβα» φαίνεται πως πέφτει στις Ένοπλες Δυνάμεις, με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας να είναι σχεδόν δεδομένη, ενώ εξετάζεται σοβαρά το σενάριο για τη στράτευση των γυναικών.

Τις τελευταίες ημέρες, συγκεκριμένα, συζητήθηκε ακόμα και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τόσο η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες, δηλαδή η εξίσωσή της θητείας στον Στρατό Ξηράς με αυτήν σε Ναυτικό και Αεροπορία, καθώς και η υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Με το δεύτερο σενάριο να παραμένει προς το παρόν στο συρτάρι, η 12μηνη θητεία έχει μπει για τα καλά στην συζήτηση και προτείνεται σε έκθεση του Αντιστράτηγου ε.α. Ιπποκράτη Δασκαλάκη από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (www.fainst.eu). «Η αύξηση της διάρκειας της θητείας εκτιμάται ως το αναγκαίο εκείνο, σχετικά χαμηλού κόστους και άμεσης εφαρμογής μέτρο, που προσωρινά θα επιτρέψει την αύξηση της επάνδρωσης των Μονάδων (ειδικά του Στρατού Ξηράς). Φημολογείται ότι και οι στρατιωτικές ηγεσίες έχουν προβεί επανειλημμένα σε προτάσεις προς τις πολιτικές ηγεσίες για επαναφορά της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, παρέχοντας αδιάσειστα στοιχεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η λύση που εξετάζεται αφορά στην εξίσωση της θητείας στους 12 μήνες και στα τρία Όπλα, ωστόσο όσοι επιλέγουν να κάνουν όλη την θητεία τους στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως παραμεθόριος, να απολύονται στους 9 μήνες.

Η ίδια έκθεση ωστόσο, παρά το γεγονός πως τονίζει ότι η στράτευση των γυναικών είναι προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και αποτελεί παράδοξο το ότι υπάρχουν γυναίκες σε όλα τα Σώματα ενώ είναι αποκλεισμένες από την αντίστοιχη θητεία, η ελληνική κοινωνία δεν εμφανίζεται έτοιμη για κάτι τέτοιο.

«Ο αντίλογος στην στράτευση αναφέρεται στην παρεμπόδιση ενδεχόμενης εγκυμοσύνης (αντικρούεται με τον αποκλεισμό κάθε μητέρας εσαεί από την στράτευση όπως και της εγκύου). Αναφορά γίνεται και στο πραγματικό οικονομικό κόστος της δημιουργίας των αναγκαίων προϋποθέσεων της στράτευσης των γυναικών (κοιτώνες, στολές κλπ) και στα προβλήματα της συνύπαρξης ανδρών και γυναικών στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η στράτευση των γυναικών (έστω και μερική) αφενός θα απελευθερώσει αριθμό αρρένων για να επανδρώσουν τις Μονάδες Εκστρατείας, αφετέρου θα παρέξει το αναγκαίο προσωπικό για την εκτέλεση σημαντικών εργασιών υποστήριξης του στρατεύματος σε ειρήνη, κρίση, και πόλεμο, σε μη μάχιμες Μονάδες. Στα στρατεύματα των Δυτικών χωρών, για κάθε οπλίτη που μάχεται στην πρώτη γραμμή και έρχεται σε άμεση επαφή με τον εχθρό, αντιστοιχούν 5 τουλάχιστον οπλίτες που θα έχουν έμμεση μόνο επαφή και άλλοι 7 που ουδεμία επαφή θα λάβουν με τον αντίπαλο. Ως εκ τούτου, τα επιχειρήματα της απόρριψης των γυναικών από την στράτευση λόγω «ακαταλληλότητας» για άμεση επαφή με τον αντίπαλο δεν ευσταθούν καθόσον υπάρχει πληθώρα εναλλακτικών λύσεων που σε κάθε περίπτωση αξιοποιούν την προστιθέμενη αξία των γυναικών μέσω πολλαπλών καθηκόντων», τονίζει η έκθεση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share