Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020

Σε θέση ετοιμότητας οι Ένοπλες Δυνάμεις για το Oruc Reis - Κινητοποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο (εικόνες)

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την ελληνική επιχείρηση

25 Οκτωβρίου 2020 16:55
Σε θέση ετοιμότητας οι Ένοπλες Δυνάμεις για το Oruc Reis - Κινητοποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο (εικόνες)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Αθήνα βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο όπου και απαντά με αντι-NAVTEX στην Άγκυρα σχετικά με την επέκταση των ερευνών της. Την ώρα που η Άγκυρα ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης εκδίδοντας νέα NAVTEX για έρευνες στην περιοχή ως τη Ρόδο, μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, η ελληνική πλευρά απαντά τόσο στο διπλωματικό πεδίο όσο και στο επιχειρησιακό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα και παρακολουθούν κάθε κίνηση της τουρκικής πλευράς, με απόλυτη ψυχραιμία, επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα.

Το ελληνικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα, πριν από λίγη ώρα, φωτογραφίες από την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο:

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις κατευθύνονται προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Κινητοποιούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις προς το Oruc Reis.

Προς την Ανατολική Μεσόγειο και το Oruc Reis κατευθύνονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα, ειδικά στην περιοχή του Καστελόριζου, όπου το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Oruc Reis, έχοντας οδηγίες να μην επιτρέψει καμία κίνηση του τουρκικού στολίσκου εντός της ζώνης των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Μεγίστης.

ΥΠΕΞ: Οργισμένη αντίδραση για την Τουρκική NAVTEX - Ενημέρωση συμμάχων και εταίρων

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δίνει σκληρή απάντηση στην Άγκυρα μετά από τη νέα παράνομη Navtex για έρευνες σε θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά. Επίσης δείτε την ελληνική αντεπίθεση με μία νέα αντι-NAVTEX λόγω της επέκτασης των τουρκικών ερευνών.

Η ανακοίνωση

«Η έκδοση νέας παράνομης Navtex από την τουρκική πλευρά, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, δείχνει για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά της, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης.

Οργισμένη η αντίδραση του ΥΠΕΞ για την τουρκική NAVTEX

Η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, και συμπληρώνει:

«Παράλληλα, η επανάληψη των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον άμεσο τερματισμό των ενεργειών αυτών, εκθέτει ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, η οποία ουσιαστικά απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share