Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ανατροπή με την "Δήμητρα" της Λέσβου: Δεν είναι νεκρή; Τι λέει ο αδελφός της;

Η πικρή ζωή της Δήμητρας που γεννήθηκε Δημήτρης

11 Ιουνίου 2021 11:24
Ανατροπή με την
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μέρα με τη μέρα κορυφώνεται η αγωνία της οικογένειας για την τύχη της «Δήμητρας» της Σκάλας Συκαμιάς Λέσβου.

Ο αδερφός τού Δημήτρη Καλογιάννη, Παναγιώτης μίλησε στο protothema.gr για το ενδεχόμενο ο αδερφός του να έχει πέσει θύμα θανατηφόρου τροχαίου με εγκατάλειψη χωρίς όμως να είναι σίγουρος από τη στιγμή που περιμένει εναγωνίως τα αποτελέσματα του DNA. Όπως ο ίδιος λέει, ο αδερφός του ήταν στην Αθήνα για να κάνει κάποια θεραπεία και θα επέστρεφε και πάλι στο νησί. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του και όπως λέει στο protothema.gr δεν θέλει να σκέφτεται τα χειρότερα για τον αγαπημένο του αδερφό.

«Η αγωνία μας είναι πολύ μεγάλη, περιμένουμε τα αποτελέσματα του DNA για να δούμε αν τελικά πρόκειται για τον αδερφό μου. Είδα κάποιες φωτογραφίες του θύματος που μου έδειξαν οι αστυνομικοί από το τροχαίο που έγινε στο Παλαιό Φάληρο, έμοιαζε με τον αδερφό μου αλλά αν δεν βγουν τα αποτελέσματα του DNA, δεν μπορώ κι εγώ να είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για εκείνον. Μακάρι να μην είναι νεκρός και να γυρίσει σύντομα κοντά μας στη Λέσβο. Έχει περάσει τόσος καιρός, έχουν δημοσιευτεί παντού οι φωτογραφίες του και κανείς δεν τον έχει δει. Γνωρίζαμε ότι είχε έρθει στην Αθήνα για να κάνει κάποια θεραπεία αλλά δεν άντεχε, ήθελε να φύγει και να γυρίσει στο νησί. Δεν θέλω να σκέφτομαι τα χειρότερα» είπε στο protothema.gr ο αδερφός του Δημήτρη Καλογιάννη.

Έπεσε θύμα θανατηφόρου τροχαίου με εγκατάλειψη;

Υπενθυμίζεται πως το ενδεχόμενο η «Δήμητρα» της Σκάλας Συκαμιάς Λέσβου να έπεσε θύμα θανατηφόρου τροχαίου με εγκατάλειψη στο Παλαιό Φάληρο στις 9 Απριλίου εξετάζουν οι αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Silver Alert, Γεράσιμο Κουρούκλη, αναμένονται τα αποτέλεσμα του DNA προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για το ίδιο άτομο που είχε εγκαταλειφθεί σε τροχαίο.

«Λέμε ότι μπορεί να είναι ο Δημήτρης… Από τις 26 Μαΐου 2021, ημέρα της ενεργοποίησης του κοινωνικού συναγερμού μέχρι σήμερα δεχθήκαμε 3.742 κλήσεις αλλά δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν», ανέφερε.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο αδερφός της «Δήμητρας» της Λέσβου αναγνώρισε τη σορό. Συγκεκριμένα ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος έγραψε στο Facebook: «Το νεκρο απο τη συγκρουση και εγκαταλειψη στο δρομο σωμα, αναγνωριστηκε απο τον αδελφο της. Ο αδελφος της αναγνωρισε νεκρο, το σωμα που δεν αναγνωρισε ποτέ ζωντανο. Δημητρη την ελεγαν, εκαναν μια ζωη λαθος το φυλο. Ολα εγιναν για να αναγνωριστει το φυλο μονο οταν το σωμα παρεδωσε... RIP Δημητρακη».

Ανατροπή με την 'Δήμητρα' της Λέσβου

Το χρονικό των ενεργειών

Στις 29 Μαΐου αποφάσισα, επεσήμανε ο Γεράριμος Κουρούκλης, να στείλουμε μια επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με την οποία ζητούσαμε την συνδρομή τους προκειμένου να δοθεί εντολή για να ελεγχθούν τα νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας καθόσον συνήθως αυτές αδιαφορούν και πολλές φορές δυστροπούν να συνεργασθούν με την υπηρεσία Silver Alert και αγνοούν τους κοινωνικούς συναγερμούς που κοινοποιούμε σε κάθε εξαφάνιση, με αποτέλεσμα να χάνουν την ζωή τους άνθρωποι μέσα σε νοσοκομεία την ώρα που οι συγγενείς τους αναζητούν με κοινωνικό συναγερμό ή ακόμη και να ενταφιάζονται ως αγνώστων στοιχείων.

Στις 30 Μαΐου στείλαμε την επιστολή μαζί με την ενημέρωση και την μακέτα με τις πληροφορίες για τον Δημήτρη. Παραλήπτες οι Βασίλης Κικίλιας Υπουργός υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης Αναπληρωτής Υπουργός υγείας και Ζωή Ράπτη Υφυπουργός υγείας

Στις 31 Μαΐου 2021 ενημερωθήκαμε με έγγραφο από το «Αυτοτελές Τμήμα Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υγείας» ότι το αίτημα μας κοινοποιήθηκε στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, στο Γραφείο του Διοικητού και στο ΚΕΠΥΚΑ. Με τη σειρά τους ενημέρωσαν όλα τα Νοσοκομεία της Αττικής και το ΕΚΑΒ. Να σημειωθεί ότι όλες οι ανωτέρω υπηρεσίες ζήτησαν από τα Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ να αποστείλουν ενημέρωση με ταυτόχρονη κοινοποίηση στην υπηρεσία Silver Alert.

Την 3η Ιουνίου ενημερωθήκαμε, πρόσθεσε ο κ. Κουρούκλης, ότι το Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής, ζήτησε από τον αδερφό της Δημήτρη να δώσει και δείγμα DNA προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση με θύμα τροχαίου που έγινε στις 9 Απριλίου στο Δέλτα Φαλήρου. Του επέδειξαν επίσης φωτογραφίες του θύματος από το τροχαίο για να κάνει αναγνώριση. Εμείς εντοπίσαμε δημοσίευμα που αναφερόταν σε τροχαίο με εγκατάλειψη και θύμα ένα πεζό στις 17 Απριλίου. Από το Α.Τ. Καλλονής μας ενημέρωσαν ότι της υπόθεσης επιλαμβάνεται η τροχαία Καλλιθέας Αττικής. Σε επικοινωνία που είχαμε με την Τροχαία Καλλιθέας μας επιβεβαίωσαν την ημερομηνία του τροχαίου (9 Απριλίου 2021) δεν μας ενημέρωσαν όμως ούτε σε ποιο Νοσοκομείο είναι η σορός από το τροχαίο, ούτε μας έδωσαν άλλες πληροφορίες με τον ισχυρισμό ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία γιατί πρόκειται περί θανατηφόρου τροχαίου με εγκατάλειψη.

Στις 7 Ιουνίου με νέο έγγραφο μας προς το «Αυτοτελές Τμήμα Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υγείας» ζητάμε να ζητήσει εμφανισθεί το Νοσοκομείο που είχε την σορό όλο αυτό το διάστημα μέχρι την 1η Ιουνίου και επίσης το ΕΚΑΒ να απαντήσει σε ποιο Νοσοκομείο διακόμισε το θύμα του τροχαίου της 9ης Απριλίου.

Η «Δήμητρα» της Λέσβου

Στις 11 Ιουνίου με νέο έγγραφο προς το «Αυτοτελές Τμήμα Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υγείας» θέτουμε το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν κανένα Νοσοκομείο να μην έχει εμφανισθεί να βεβαιώσει προς το Υπουργείο ότι είχε την σορό του θύματος του τροχαίου; ούτε όμως και το ΕΚΑΒ να ενημερώσει που διακόμισε τον θανάσιμα τραυματία του τροχαίου της 9ης Απριλίου.

Πράγματι, στο δελτίο Τύπου της Αστυνομίας που εκδόθηκε στις 9 Απριλίου αναφερόταν τα ακόλουθα:

«Την 9-4-2021 και περί ώρα 05:10, επί της Λ. Ποσειδώνος, στο ύψος του Δέλτα Φαλήρου, περιοχής Δήμου Π. Φαλήρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, σημειώθηκε τροχαίο δυστύχημα (παράσυρση), κατά το οποίο τραυματίσθηκε θανάσιμα, από διερχόμενο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, αγνώστων στοιχείων ταυτότητας πεζός. Ο πεζός, ηλικίας περίπου 65-70 ετών, αναστήματος 1,75μ., κανονικής σωματικής διάπλασης, με γκρίζα μαλλιά, φορούσε κατά την ώρα του ατυχήματος λευκό κοντό παντελόνι (σορτς) και κοντομάνικη μπλούζα κόκκινου και κίτρινου χρώματος. Παρακαλείται όποιος γνωρίζει οτιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτηση οικείων του ανωτέρω παθόντος, να επικοινωνήσει με το Τμήμα Τροχαίας Καλλιθέας, στα τηλέφωνα 210-9542093 και 210-9542001»

Και το ερώτημα που θέτω, επεσήμανε ο κ. Κουρούκλης, είναι γιατί τα Νοσοκομεία δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα μετά την ενεργοποίηση του κοινωνικού συναγερμού Silver Alert προκειμένου να κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο.

Γιατί χρειάστηκε να ζητήσουμε την συνδρομή της Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για να ελπίζουμε κάποια στιγμή να μας απαντήσουν; αναρωτήθηκε ο κ. Κουρούκλης.

Υπάρχουν πολλών, πολλές ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν και θα αναζητηθούν κατέληξε ο κ. Κουρούκλης.

Την προανάκριση για το θανατηφόρο τροχαίο με εγκατάλειψη έχει αναλάβει το τμήμα Τροχαίας Καλλιθέας και όλοι αναμένουν το αποτέλεσμα του test DNA για να διαπιστωθεί αν το θύμα είναι ή όχι η Δημήτρης Καλογιάννης.

Η πικρή ζωή της Δήμητρας που γεννήθηκε Δημήτρης

Άτομο ευχάριστο, καλοκάγαθο με ιδιαίτερη προσωπικότητα, ο Δημήτρης, γυναίκα που γεννήθηκε σε αντρικό σώμα, μίλησε στο ντοκιμαντέρ για την ζωή του, τα παιδικά του χρόνια, τις απογοητεύσεις και τις κακουχίες που βίωσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι γονείς του τον αγαπούσαν μεν, του συμπεριφέρονταν σαν ζώο δε, βάζοντας για πολλά χρόνια χάπια στο φαγητό του εν αγνοία του.

Ο 64χρονος, έχοντας γεννηθεί σε μια κλειστή κοινωνία σε συντηρητικές εποχές έζησε μια πολύ δύσκολη ζωή, γινόμενος όχι μόνο αποδέκτης ρατσιστικών και χλεβαστικών σχολίων αλλά και βίαιων επιθέσεων μέχρι και πρόσφατα.

Χαρακτηριστικά στις 28/12 υπήρξε θύμα απίστευτης βαρβαρότητας, περιστατικό το οποίο δυστυχώς, όπως αναφέρει το νησί δεν ήταν το μοναδικό που είχε βιώσει.

Oμάδα νέων, παιδιών αγοριών και κοριτσιών ακόμα και 12 έως 14 ετών με λογικές συμμορίας εισέβαλλαν στο σπίτι του και επιδόθηκαν σε απρέπειες, τις οποίες κατέγραψαν με τα κινητά τους τηλέφωνα και ανέβασαν στο διαδίκτυο.

Μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής μιλάνε για πολύ οξυμένες σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών οι οποίες από μεριάς των ανηλίκων έχουν χαρακτηριστικά βεντέτας.

Ο Δημήτρης βρίσκονταν στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, τρεις μήνες μετά το περιστατικό με αποτέλεσμα να ασχοληθούν μαζί του πολλοί φορείς και οργανώσεις.

Η Ελένη Μαρμαρινού, φίλη του, ανέφερε στο «Νησί» ότι δεν ήθελε να μπει ποτέ σε Ίδρυμα, καθώς είναι ένα άτομο που δεν έχει επιτεθεί ποτέ σε κάποιον.

Η ιστορία εξαφάνισης της Δήμητρας που γεννήθηκε Δημήτρης

Ωστόσο αναγνώρισε ότι πρέπει να του παρασχεθεί βοήθεια ενώ, και οι συγγενείς του ανησυχούσαν για το κατά πόσο μπορεί ο ίδιος να φροντίσει τον εαυτό του.

Μετά το συμβάν, οι συγγενείς του προχώρησαν σε αναζήτηση βοήθειας. Η κ. Μαρμαρινού αναφέρει ότι σημαντική αρωγός για να βοηθηθεί ο Δημήτρης ήταν η ψυχίατρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Φανή Πατρίκη.

Χέρι βοηθείας για το προσφυγικό

Ο Δημήτρης είχε ευαισθητοποιηθεί και κινητοποιηθεί για να συνδράμει στην κρίση του προσφυγικού το 2015.

Βοήθησε πολύ τους πρόσφυγες που κατέφταναν στις ακτές της Συκαμνιάς με αποτέλεσμα να έχει γίνει ήδη γνωστός από την αλληλέγγυα προσφορά του.

Η εικόνα του να τριγυρίζει θλιμμένος με το αγαπημένο του ροζ φόρεμα, έκανε κάποιους να ενδιαφερθούν και για την σκληρή ιστορία του.

Πολλοί τον έχουν δει να περνάει με γυναικεία ρούχα στη Σκάλα, σπάνια, έδιναν σημασία.

Εξαφάνιση Δήμητρας από τη Μυτιλήνη

Στα τέλη του 2015, η Καναδή Ρόρι Αουρόρα Ρίτσαρντς που είχε επισκεφτεί την Λέσβο για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, εντυπωσιάστηκε από αυτή την ιστορία και μαζί με τον φωτογράφο Τορμπτζορν Στένμπεργκ, αποφάσισαν να μιλήσουν μαζί του και να τον φωτογραφήσουν.

Πήγαν για ρεβεγιόν Χριστουγέννων στο σπίτι της και κατέγραψαν την κουβέντα τους, η οποία δημοσιεύτηκε στα αγγλικά, στο Pappas Post.

«Νιώθεις άντρας ή γυναίκα;» ρώτησαν αρχικά για να ξέρουν πώς να την αποκαλούν από κει και πέρα. «Γυναίκα» ήταν απάντηση, «και το όνομά μου είναι Δημήτρης».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share