Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αυτά είναι τα προνόμια σε εμβολιασμένους: Ελεύθερη είσοδος σε κλειστούς χώρους, χωρίς μάσκα - Η απόφαση σοκ της κυβέρνησης

Με ορίζοντα το φθινόπωρο η κυβέρνηση!

9 Ιουνίου 2021 11:31
Αυτά είναι τα προνόμια σε εμβολιασμένους: Ελεύθερη είσοδος σε κλειστούς χώρους, χωρίς μάσκα - Η απόφαση σοκ της κυβέρνησης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Προνόμια για εμβολιασμένους: Με ορίζοντα το φθινόπωρο η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα δεδομένα για την εξέλιξη της εμβολιαστικής διαδικασίας των πολιτών αλλά και τις διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους, με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό να είναι πλέον ψηλά στην ατζέντα.

Το θέμα το έθεσε ξεκάθαρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην ομιλία του στη Βουλή, αλλά και στο ψηφιακό συνέδριο για την «Ασφάλεια της υγείας μετά την πανδημία», στο οποίο μετείχε και ο Πρόεδρος της Moderna.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα θεσπιστούν διευκολύνσεις –ο ίδιος είπε ότι προτιμά αυτόν τον όρο- για όσους ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό και το πλάνο φαίνεται πως θα στηριχθεί στο πλαίσιο ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και χωρίς μάσκα για τους εμβολιασμένους.

Μάλιστα το επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης καθώς υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «τον χειμώνα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, οι ανεμβολίαστοι όχι».

Οι διευκολύνσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για τους εμβολιασμένους

Πέρα από την πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, καφέ και μπαρ, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, όπως συναυλίες, θέατρα και σινεμά, καθώς και στα γήπεδα από την νέα αγωνιστική περίοδο.

Το στίγμα των διευκολύνσεων έδωσε ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του στις εργασίες του ψηφιακού συνεδρίου «Βeyond the Pandemic: A Radical New Approach to Health Security» και αναφέρθηκε σε ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα δίνοντας τον τόνο για τις δραστηριότητες στις οποίες οι εμβολιασμένοι θα αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση. «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλά εστιατόρια που θα μας πουν και θα τους δώσουμε το δικαίωμα να το κάνουν, ότι δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ειδικά οι νέοι, δεν έχουν τα ίδια επίπεδα ελευθερίας όπως άλλοι εμβολιασμένοι πολίτες της ίδιας ηλικίας».

Αυτά είναι τα προνόμια σε εμβολιασμένους

Οι διευκολύνσεις λοιπόν που βρίσκονται στη λίστα της κυβέρνησης είναι:

  • Από τα τέλη Ιουνίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα έχουν την υποχρέωση να κάνουν self test όπου απαιτείται για την είσοδό τους (εργασία, εκπαίδευση, πλοία κ.α.).
  • Δεν θα απαιτείται ούτε το μοριακό τεστ (PCR) εφόσον έρθουν σε επαφή με θετικό κρούσμα και δεν θα έχουν την υποχρέωση καραντίνας εφόσον δεν έχουν συμπτώματα.
  • Τέλος και η μάσκα για τους πλήρως εμβολιασμένους.
  • Από το φθινόπωρο ο εμβολιασμός θα είναι το «διαβατήριο» για ελεύθερη είσοδο σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα σε εστιατόρια, μπαρ, μουσεία, θέατρα, σινεμά κλπ.

«Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, π.χ. σε έναν επιχειρηματία της εστίασης, να πει ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Προτιμώ πάντως το σωστό να πηγάζει από την ίδια την κοινωνία, παρά να επιβάλλεται σε αυτήν» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο χρονικός ορίζοντας για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους σχετίζεται με το άνοιγμα της πλατφόρμας των εμβολίων για τις ηλικίες 18-24 ετών. Τότε αναμένεται η κυβέρνηση να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση. Χρονικά υπολογίζεται ακόμα και μέσα στον Ιούνιο, ωστόσο οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από το φθινόπωρο, εποχή κατά την οποία πολλές δραστηριότητες θα αρχίσουν να μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους.
Οδηγός για την κυβερνητική πρόταση και την σχετική συζήτηση θα είναι και η γνωμοδότηση της επιτροπής Βιοηθικής, την οποία έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός.

Για ποιους θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Εκτός όμως από τις διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους η κυβέρνηση θέλει να θωρακίσει μέσω του υποχρεωτικού εμβολιασμού το σύστημα Υγείας. Εξάλλου οι προθέσεις του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρες μετά και την αναφορά του στην Ολομέλεια της Βουλής. «Σε λίγο, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση για το ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ευαισθησία και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Το ερώτημα ωστόσο που παραμένει αναπάντητο είναι αν από την συζήτηση θα προκύψει ανάλογη υποχρέωση και για άλλες κατηγορίες, όπως αυτή των εκπαιδευτικών και της εστίασης.

Βόμβα από την κυβέρνηση: Θα μπορεί να απολυθεί από την εργασία του όποιος δεν κάνει το εμβόλιο!

Μια μεγάλη βόμβα έριξε στο τραπέζι ο Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τα προνόμια που θα έχουν οι εμβολιασμένοι στην Ελλάδα από τον χειμώνα!

Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση στο θέμα εκείνων που δεν θέλουν να εμβολιαστούν και έτσι θέτουν σε κίνδυνο τους συνανθρώπους τους έδωσε με ξεκάθαρο τρόπο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε για το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες πληθυσμού πλην των υγειονομικών, τα self test, των αλλαγών στα εργασιακά και το θέμα της μουσικής.

Μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει τον υπάλληλο αν θέτει σε κίνδυνο τους γύρω του
«Χθες ήρθε στο γραφείο μου ένας μεγάλος ξενοδόχος και μου έθεσε το ζήτημα ότι ένα μικρό κομμάτι του προσωπικού δεν θέλει να εμβολιαστεί. Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τους εργαζομένους ότι για την ασφάλεια της επιχείρησης θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της αποφάσεως του. Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το, δήθεν δικαίωμά του, να μην εμβολιαστεί. Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση».

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων εάν αυτό είναι έσχατο μέτρο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμπολίτες και συναδέλφους δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις», και πρόσθεσε: «Όπως είπε χθες και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με έναν πάρα πολύ ωραίο τρόπο, πουθενά το Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει αυτόν που θέλει, με τη συμπεριφορά το, να θέσει σε κίνδυνο τους άλλους».

Σεβαστή η ανθρώπινη ανησυχία
«Τον ανθρώπινο φόβο και την ανησυχία των συμπολιτών μου, κατά του εμβολίου, τον αντιλαμβάνομαι… Όλοι όσοι εμβολιαστήκαμε, είχαμε μια ανθρώπινη ανησυχία. Άλλο είναι η ανθρώπινη ανησυχία που είναι σεβαστή και άλλο είναι η αποδοχή ότι οι λίγοι μπορούν να καταστρέψουν τους πολλούς. Αυτό δεν γίνεται», τόνισε ακόμα ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφορικά με τη συζήτηση για τις διευκολύνσεις που μπορούν να έχουν οι εμβολιασμένοι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε: «Η κουβέντα για τα λεγόμενα προνόμια των εμβολιασμένων, που δεν είναι προνόμια αλλά περισσότερο βαθμοί ελευθερίας των εμβολιασμένων σε σχέση με τους ανεμβολίαστους θα ξεκινήσει όταν θα έχουμε πλέον δώσει στο σύνολο των κατοίκων της Ελλάδας την ευκαιρία του εμβολιασμού. Όταν πια θα είναι δεδομένο ότι κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί όχι γιατί δεν θέλει αλλά γιατί δεν μπόρεσε. Νομίζω ότι δεν είμαστε μακριά. Αρχές Ιουλίου θα έχει επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Τον χειμώνα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, οι ανεμβολίαστοι όχι».

Προβληματίζει ο χαμηλός εμβολιασμός σε Κέρκυρα και Σάμο
«Διαβάζουμε χθες για την Κέρκυρα όπου έχουμε φτιάξει ένα σούπερ εμβολιαστικό κέντρο και πηγαίνουν αντί για 800 άτομα την ώρα, πέντε την ώρα. Αυτό είναι καταστροφή. Είσαι η Κέρκυρα, περιμένεις να έρθουν τουρίστες από την Μ. Βρετανία και να βγεις από την πορτοκαλί λίστα, αν έχεις κρούσμα κορονοϊού στην Κέρκυρα κλείνουν όλα και δεν πας να εμβολιαστείς… Δεν το καταλαβαίνω. Το ίδιο ισχύει στη Σάμο. Το γεγονός ότι η Σάμος έχει περάσει στα διεθνή μέσα ως παράδειγμα προς αποφυγή νομίζετε ότι κάνει καλό στα ξενοδοχείο και τα εστιατόρια της Σάμου; Θα έρθουν μετά από τρεις μήνες και θα λένε δεν πήγε καλά ο εμβολιασμός; Αν δεν εμβολιαστείς, τι να σου κάνει το κράτος;»

Τι έχει πάει λάθος
«Είναι προφανές ότι υπήρξε μια επικοινωνιακή διαχείριση λανθασμένη. Μια είδηση ενός ατυχούς περιστατικού που μπορεί να συνδέεται με το εμβόλιο, μπορεί και όχι, να παίζει πέντε μέρες στις ειδήσεις και όχι τα εκατομμύρια που δεν πάθανε τίποτα από το εμβόλιο, δεν παίζουν καθόλου. Υπάρχει το θέμα πώς χειρίστηκε το θέμα της AstraZeneca η Ευρωπαϊκή επιτροπή. Δεν λέω ότι έγιναν όλα τέλεια, αλλά υπάρχει και μια φοβερή συνωμοσιολογία», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφορικά με το θέμα των self test o κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι βέβαιο ότι από την στιγμή που τα φαρμακεία θα σταματήσουν να διανέμουν self test θα βρεθούν άλλα κανάλια διανομής.

Αυτά είναι τα μέρη όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το διάστημα 12/4 – 2/5, σχεδόν το 90% των εισαγωγών των ασθενών στα νοσοκομεία έχει να κάνει με άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα και κυρίως ηλικιωμένους.

Ένα ποσοστό 8-9% είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση και μόνο ένα 2-3% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά πιθανόν με ήδη βεβαρημένη υγεία.

Με βάση τα παραπάνω, το σενάριο να δοθούν κίνητρα για τους εμβολιασμένους έχει επανέλθει γερά στο τραπέζι των συζητήσεων και πιθανότατα στα μέσα Ιουνίου να υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Προνόμια για όσους εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού

Τα κίνητρα εμβολιασμού, καθώς και τα σχετικά πιστοποιητικά απασχολούν εξάλλου όλο τον κόσμο και είναι χαρακτηριστικό πως εδώ και δύο περίπου μήνες πρόσβαση σε αεροπορικές πτήσεις, δημόσιες εκδηλώσεις, ακόμα και σε κλειστούς χώρους εστίασης, έχουν μόνο όσοι έχουν λάβει τις απαραίτητες δόσεις εμβολίων.

Για όσους προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα και αποκτήσουν το κατάλληλο πιστοποιητικό, ενδέχεται να επιτραπεί η ελεύθερη πρόσβαση σε μεταφορές (πλοία, αεροπλάνα) και κλειστούς χώρους, όπως της εστίασης, η λειτουργία των οποίων αναμένεται να επιτραπεί μέσα στον Ιούνιο. Στην τελευταία περίπτωση, ωστόσο, μεγάλο "αγκάθι" αποτελεί η απαγόρευση εισόδου στους τουρίστες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Γεωργιάδης: «Θέσπιση προνομίων για τους εμβολιασμένους όταν υπάρξει επαρκής ποσότητα εμβολίων»

Τη θέσπιση προνομίων για τους εμβολιασμένους προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3» το πρωί της Δευτέρας (7/6) είπε χαρακτηριστικά ότι: «Θα μπορέσουμε να θεσπίσουμε προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες, όταν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε επαρκή ποσότητα προσφερόμενων εμβολίων που θα μπορούν να καλύψουν όλο τον πληθυσμό και θα είναι βέβαιο ότι αυτός που δεν εμβολιάζεται είναι γιατί δεν ήθελε όχι γιατί δε βρίσκει ραντεβού».

Προνόμια για τους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού

Ο ίδιος επισήμανε ότι θα έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες και ότι η συζήτηση για προνόμια σε εμβολιασμένους πολίτες είναι παγκόσμια και ήδη σε ορισμένες χώρες εφαρμόζεται το συγκεκριμένο σύστημα.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (398 συνολικά) είναι όλοι ανεμβολίαστοι.

Αναφερόμενος στα επόμενα ανοίγματα δραστηριοτήτων, σημείωσε ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα φροντιστήρια, προαναγγέλλοντας παράλληλα επίδομα ειδικού σκοπού για τις σχολές χορού που θα παραμείνουν κλειστές έως τις 15 Ιουνίου.

Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως βλέπει θετικά το αίτημα των εμπόρων να δοθεί ενίσχυση και στο λιανεμπόριο, όπως δόθηκε στην εστίαση και τον τουρισμό, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, πρέπει να έχουν βρεθεί τα χρήματα και να έχει υπάρξει η συμφωνία με την Κομισιόν.

Παρακολουθείστε τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης στον ΣΚΑΪ:

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share