Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Άρση μέτρων: Τελευταία μέρα με lockdown - Όλες οι αλλαγές από Παρασκευή (14/5)

Τι θα ισχύει στην εποχή... μετά την απαγόρευση

13 Μαΐου 2021 07:41
Άρση μέτρων: Τελευταία μέρα με lockdown - Όλες οι αλλαγές από Παρασκευή (14/5)
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τελευταία μέρα με lockdown θα είναι η σημερινή (13/5), με την άρση των μέτρων του κορωνοϊού να συνεχίζεται και, με τη βοήθεια των εμβολιασμών, επιστρέφουμε σιγά σιγά στη ζωή, που γνωρίζαμε.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας και οι περιορισμοί φτάνουν στο τέλος τους, καθώς η Παρασκευή 14 Μαΐου θα είναι η πρώτη μέρα που πολλά από τα μέτρα, τα οποία μας συντρόφευαν τόσους μήνες, καταργούνται και θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε, με την κυκλοφορία να παρατείνεται μέχρι τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα και τα SMS να σταματούν.

Στα σημαντικά των ανακοινώσεων είναι η άρση της απαγόρευσης στις μετακινήσεις εκτός νομού.

Ο σημαντικός αυτός, για πολλούς ταξιδιώτες, περιορισμός καταργείται την Παρασκευή 14 Μαΐου, με κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες θα ισχύουν για τα ταξίδια σε νησιά.

Άρση μέτρων: Τα ταξίδια στην εποχή μετά το lockdown

Για την ακρίβεια, η μετακίνηση προς τα νησιά θα γίνεται με τη χρήση του Green Pass, το οποίο μπαίνει στη ζωή μας και πιθανώς θα μείνει για καιρό.

Όσοι, λοιπόν, θελήσουν να φτάσουν σε κάποιο νησιωτικό προορισμό οφείλουν να διαθέτουν ένα από τα εξής:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση.
  • Αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, ή rapid test, ή self test 24 ωρών.
  • Βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες.

Τους ελέγχους για τις βεβαιώσεις θα εκτελούν και οι αεροπορικές και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υποχρεούνται όλοι οι ταξιδιώτες 5 ετών και άνω να έχουν κάτι από τα παραπάνω.

Η δήλωση του self test θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ το PLF θα εξακολουθήσει να ισχύει για εισερχόμενους τουρίστες.

Εντούτοις, όσοι επιλέξουν νησιά, όπως η Λευκάδα, η Σαλαμίνα και η Εύβοια δεν θα χρειαστούν καμία από τις βεβαιώσεις που ισχύουν για τα υπόλοιπα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ευκολότερες θα είναι οι χερσαίες μετακινήσεις με αυτοκίνητο, καθώς η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share