Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Άρση μέτρων: «Φρένο» λοιμωξιολόγων για κατάργηση των SMS στο 13033!

Μόνο διαδημοτικές μετακινήσεις από τη Δευτέρα

28 Απριλίου 2021 17:13
Άρση μέτρων: «Φρένο» λοιμωξιολόγων για κατάργηση των SMS στο 13033!
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Άρση μέτρων: Οι λοιμωξιολόγοι μετά τη σύσκεψή τους για τη χαλάρωση των μέτρων του lockdown προκρίνουν μόνο το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων από τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ η κατάργηση του SMS στο 13033 θα πάρει παράταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί εισηγούνται στη κυβέρνηση να μπει τέλος στην αποστολή SMS από τις 15 Μαΐου, όταν ανοίγει και ο τουρισμός, καθώς τότε θα είναι ελεύθερες και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα χρειάζεται η αποστολή SMS για τα καταστήματα της εστίασης. Οι επίσημες ανακοινώσεις ωστόσο, με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, θα γίνουν γνωστές στις 18:00 από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Εστίαση: Οι λεπτομέρειες για το άνοιγμα - Τι θα ισχύει με τα SMS στο 13033 (Video)

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της εστίασης έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης στις 3 Μαΐου ξεκινά η λειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους και σίγουρα όπως τόνισε και ο ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδη, «θα υπάρξουν πρωτόκολλα για την λειτουργία της εστίασης».

Συγκεκριμένα όπως ανέλυσε: «Εμείς θέλουμε να είναι τα μέτρα τέτοια που να μπορούν να εφαρμοστούν, δεν πρόκειται να βάλουμε σύνθετες πράξεις στους ανθρώπους. Ίσα -ίσα θέλουμε και οι επιχειρήσεις να βρουν σιγά-σιγά τον φυσιολογικό τους ρυθμό και οι καταναλωτές να εκτονωθούν, αλλά πάνω από όλα να διατηρήσουμε την απόσταση, που έτσι κι αλλιώς έχουμε μάθει να τηρούμε τους τελευταίους μήνες, ούτως ώστε να μην επιβαρύνουμε και άλλο τη δημόσια υγεία».

Και συνέχισε μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1»: «Είμαστε έτοιμοι, απλά είναι θέμα τυπικής ανακοίνωσης, πώς ακριβώς θα λειτουργήσουμε στους εξωτερικούς χώρους και νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο σιγά-σιγά θα μπούμε σε μια κανονικότητα».

Εστίαση - Τι θα γίνει με το sms στο 13033

Αναφορικά με τα SMS μετακίνησης, ο κ. Σταμπουλίδης επισήμανε: «Είναι ένα θέμα το οποίο θα το συζητήσουμε ξανά με την επιτροπή. Θεωρώ ότι σε αυτή τη φάση βοηθάει πάρα πολύ στο να υπάρχει μια ελεγχόμενη κινητικότητα, ιδίως στα εμπορικά καταστήματα. Ωστόσο, αντιλαμβάνεστε ότι όταν ανοίξουμε την εστίαση και τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και τα λοιπά, δεν ξέρω αν θα υπάρχει νόημα».

Για τα εμπορικά κέντρα και τα κέντρα αισθητικής, δήλωσε: «Η θέση μας ήταν ήδη αποτυπωμένη από τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Έχουμε ήδη αποστείλει στην επιτροπή, ξανά, την εισήγησή μας για την επανεκκίνηση και αυτών των χώρων».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν την Μεγάλη Εβδομάδα, απάντησε: «Το επιθυμούμε. Επιθυμούμε να ανοίξουν, αφενός για να υπάρχει μια διασπορά του κόσμου και να μην βρεθούμε όλοι μαζί σε κεντρικές οδούς, άρα να υπάρξει μια διασπορά, άρα να μειώσεις τις συνθήκες συγχρωτισμού, και από την άλλη πρέπει να επαναλειτουργήσουν και αυτές οι επιχειρήσεις γιατί έχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, έχουν επίσης τεράστια πάγια και έξοδα για τη συντήρηση τους και είναι επενδύσεις που έγιναν στη χώρα και οι οποίες πρέπει να βρουν και αυτές τον τρόπο να αποκτήσουν το εισόδημα το οποίο έχουν χάσει».

Επεξηγήσεις Σταμπουλίδη για το άνοιγμα της εστίασης

Τέλος για την κριτική στο ωράριο λειτουργίας έως τις 11 το βράδυ στην εστίαση, σημείωσε: «Πρέπει να δώσουμε μάχη όλοι μαζί για την κίνηση αυτή, να τη διασφαλίσουμε και να μην μπούμε ξανά σε περιπέτειες. Η εστίαση έρχεται σε μια περίοδο που η χώρα έχει διευρύνει πολύ το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, άρα σημαίνει ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε ένα μεγάλο τείχος ανοσίας και σε ομάδες που παρουσιάζουν μεγαλύτερη κινητικότητα, περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές και είναι πιο εκτεθειμένες. Έχοντας λοιπόν αυτό και έχοντας και το self test, θα κερδίζουμε χώρο, άρα όσο χώρο κερδίζουμε τόσο χώρο θα δίνουμε στην αγορά».

Γεωργιάδης: Οι λεπτομέρειες για το άνοιγμα της εστίασης – Τι θα ισχύει με τα SMS στο 13033

Στο άνοιγμα της εστίασης και τα μέτρα που θα ισχύσουν αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Χθες ανακοινώθηκε ότι η εστίαση θα ανοίξει στις 3 Μαΐου, σε εξωτερικούς χώρους και με υποχρεωτική διενέργεια self test για τους εργαζόμενους.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι την Παρασκευή θα συζητήσει με την επιτροπή των ειδικών τα μέτρα με τα οποία θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις της εστίασης. Σημείωσε πάντως ότι ήδη υπάρχει ο οδικός χάρτης των μέτρων που ίσχυσαν πέρυσι, πάνω στα οποία θα βασιστούν και φέτος οι όροι λειτουργίας.

Μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο υπουργός σημείωσε ότι θα ισχύσει και φέτος η επέκταση των τετραγωνικών σε συνεργασία με τους δήμους. Μετά τις εισηγήσεις των ειδικών, ο κ. Γεωργιάδης θα συζητήσει με τους θεσμικούς εκπροσώπους της εστίασης για τα μέτρα και στη συνέχεια θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις με λεπτομέρειες.

Πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ουσιαστικά ότι δεν θα είναι απαραίτητη η αποστολή SMS στο 13033 στην περίπτωση της εστίασης, όπως και ότι πιθανότατα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για την επίσκεψη σε επιχείρηση του κλάδου.

«Δεν έχει τεθεί ζήτημα SMS για την εστίαση. Αυτό είναι για το λιανεμπόριο, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην εστίαση», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε ότι το θέμα θα διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τις ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις για την εστίαση, απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι στο τραπέζι. «Όπως γίνεται στο λιανεμπόριο, αυτό είναι ακόμη πιο λογικό για την εστίαση», συμπλήρωσε.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι αποφασίστηκε να ανοίξει λίγο νωρίτερα η εστίαση, προκειμένου να έχουν λυθεί τα όποια προβλήματα πριν από το άνοιγμα του τουρισμού. Απαντώντας στις διαμαρτυρίες επιχειρηματιών, για τις δυσκολίες επειδή της ημερομηνίας ανοίγματος προηγούνται αργίες, ο υπουργός είπε ότι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ανοίξει στις 3 Μαΐου, αλλά μπορεί να το κάνει όταν κρίνει ότι είναι έτοιμος.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι στις 10 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση της εστίασης που έχει ανακοινωθεί. Τέλος δήλωσε ότι έχει προτείνει το άνοιγμα των κέντρων αισθητικής και των εμπορικών κέντρων, όπως επίσης και να επιτραπεί το click in shop στη Θεσσαλονίκη, ζητήματα που θα συζητήσει την Παρασκευή η επιτροπή των ειδικών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share