Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Απίστευτο: Ο κόσμος «κλειδώνεται» στο σπίτι για το Πάσχα και οι τουρίστες έρχονται χωρίς καραντίνα!

Κι άλλες χώρες ετοιμάζονται να συμφωνήσουν για ταξίδια χωρίς περιορισμούς - Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ταξιδέψουμε στο χωριό

16 Απριλίου 2021 23:52
Απίστευτο: Ο κόσμος «κλειδώνεται» στο σπίτι για το Πάσχα και οι τουρίστες έρχονται χωρίς καραντίνα!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Εγκλήματος... συνέχεια φαίνεται πως υπάρχει σχετικά με το ποια είναι τα κυβερνητικά μέτρα έναντι του κορωνοϊού για το lockdown, με τον κόσμο να «κλειδώνεται» στο σπίτι για το Πάσχα και τους τουρίστες να έρχονται χωρίς καραντίνα.

Όπως αναφέρεται, μάλιστα, έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στο Μαξίμου για το θέμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό την περίοδο του Πάσχα, καθώς παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις αρχίζουν να επικρατούν δεύτερες σκέψεις.

Οι δισταγμοί της κυβέρνησης οφείλονται, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στην παραμονή των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα, στην πίεση στο σύστημα υγείας και στην ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά το Πάσχα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ είμαστε ένα βήμα πιο πίσω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν διάφορα πρωτόκολλα για τις μετακινήσεις.

«Για τις περιφερειακές μετακινήσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν διάφορα πρωτόκολλα, αλλά τώρα είναι προτεραιότητα η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας», είπε και εξήγησε ότι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι καθοριστικό στοιχείο για το άνοιγμα δραστηριοτήτων κάτι που «η επιδημιολογική κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει».

Κορωνοϊός: Οι νέες περιοχές που μπήκαν σε «βαθύ κόκκινο»

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, μάλιστα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, τη στιγμή που η Κοζάνη ανασαίνει, μπαίνουν από αύριο Σάββατο 17 Απριλίου οι εξής περιοχές:

  • η Θάσος, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί, καθώς από 11 στις 5 Απριλίου έχουν φτάσει τα 40.
  • Στο βαθύ κόκκινο μπαίνει επίσης ο δήμος Ρεθύμνου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 137 και παρατηρείται αύξηση πάνω από 20 %, καθώς και ο δήμος Φαιστού, δεδομένου ότι έχει 73 ενεργά κρούσματα όταν στις 5 Απριλίου είχε 30 (άρα τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες).
  • Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) ανεβαίνει και ο δήμος Μαρώνειας-Σαπών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 43 όταν στις 5 Απριλίου ήταν 20. Τα κρούσματα έχουν δηλαδή υπερδιπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες.
  • Στο βαθύ κόκκινο ανεβαίνει και η Κύθνος, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 7 από 2 στις 5 Απριλίου. Ο εντοπισμός ικανού αριθμού κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες που απορρέουν από τη νησιοτικότητα, καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέτρων για την αντιστροφή της εικόνας αυτής το ταχύτερο δυνατό.
  • Στο βαθύ κόκκινο εντάσσεται και ο Δήμος Διδυμοτείχου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 85 από 36 στις 5 Απριλίου (αύξηση 136,11%), καθώς και ο δήμος Πύδνας – Κολινδρού, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 40 από 14 στις 5 Απριλίου, έχουν δηλαδή σχεδόν τριπλασιαστεί.
    Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ανεβαίνουν ο δήμος Καβάλας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 224 όταν -στις 5 Απριλίου- είχε 145 (αύξηση 54,48%).
  • Και ο δήμος Βόλου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 338 από 215 στις 5 Απριλίου (αύξηση 57,21%).
  • Τέλος, στο βαθύ κόκκινο εντάσσονται πλέον ο δήμος Σιντικής Σερρών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 30,65% τα τελευταία 24ωρα και είναι αυτή τη στιγμή 81, καθώς και ο δήμος Βόρειων Τζουμέρκων, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 12 όταν στις 5 Απριλίου είχε καταγραφεί μόνο ένα κρούσμα.

Κορωνοϊός: Προσπάθεια να έρθουν και οι Ρώσοι δίχως καραντίνα

Την ίδια ώρα, σε πολύ θετικό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι επίσημες διαβουλεύσεις στη Μόσχα του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, με τους αρμόδιους για την τουριστική πολιτική και τις μεταφορές στη Ρωσία. Η ελληνική πλευρά εξέφρασε την πρόθεσή της να αρθούν το ταχύτερο δυνατό κάποιοι από τους υγειονομικούς περιορισμούς στα ταξίδια και τις αεροπορικές πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θεοχάρης, «έχουμε συζητήσεις σε πολύ θετικό κλίμα, με τον Ρωσικό Οργανισμό Τουρισμού και κυρίως με το Υπουργείο Μεταφορών, που είναι πιο αρμόδιο, για να δούμε πώς μπορούμε να εξομαλύνουμε το πτητικό έργο και πώς μπορούμε να επιτρέψουμε να άρουμε ακόμη πιο νωρίς κάποιους από τους περιορισμούς, όχι όλους φυσικά. Οι συζητήσεις, όπως είπα, έγιναν σε καλό κλίμα και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και οι δύο φορείς, το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Μεταφορών, ώστε να γίνουν κοινά αιτήματα προς τις αντίστοιχες υγειονομικές επιτροπές για να μπορέσουμε να πάρουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις».

Ο υπουργός είχε διαβουλεύσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Ντμίτρι Ζβέριεφ, καθώς και εκπροσώπους της Ρωσικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Rosaviatsia) στο πλαίσιο των προσπαθειών για επιτάχυνση του ανοίγματος της ρωσικής αγοράς, ενώ ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τη ρωσική πλευρά χαρακτηρίζεται η αναγνώριση από την Ελλάδα των ρωσικών εμβολίων ως ισοδύναμων με τα ευρωπαϊκά, όσον αφορά στα ταξίδια των Ρώσων τουριστών.

«Τους διαβεβαιώσαμε από την αρχή ότι οι αποφάσεις της Εθνικής μας Επιτροπής Εμβολιασμών περιλαμβάνουν το ρωσικό εμβόλιο ως ισοδύναμο των ευρωπαϊκών για λόγους ταξιδίου και συνεπώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για τους Ρώσους πολίτες, που είναι εμβολιασμένοι, μπορούν να έρθουν χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε διαδικασία ελέγχου και πρόσθετων τεστ», επισήμανε ο κ. Θεοχάρης.

Το ταξίδι του υπουργού Τουρισμού και οι πολυάριθμες συνεντεύξεις του σε κομβικά ρωσικά ΜΜΕ έχουν διεγείρει το ενδιαφέρον των Ρώσων δημοσιογράφων και της κοινής γνώμης, καθώς είναι συνεχείς οι αναφορές στις δηλώσεις του, όπως η επισήμανση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων ΤASS ότι η Ελλάδα «είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους Ρώσους, οι οποίοι σχεδίαζαν να κάνουν διακοπές στην Τουρκία», όμως χάνουν αυτή τη δυνατότητα λόγω της πρόσφατης διακοπής των πτήσεων προς τη γειτονική χώρα έως την 1η Ιουνίου.

Ειδικοί της τουριστικής αγοράς επεσήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του τουριστικού κλάδου να επιτευχθεί έγκαιρα συμφωνία με τη ρωσική πλευρά στις εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με την απελευθέρωση περισσότερων αεροπορικών πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να καταστεί δυνατό να αξιοποιηθούν, με προορισμό την Ελλάδα, οι παραδοσιακές ρωσικές αργίες στις αρχές Μαΐου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share