Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Άκαρπη η συνάντηση Κικίλια με Ιατρικούς Συλλόγους - Ολοταχώς για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Ύστατη προσπάθεια να συνδράμει το ΕΣΥ στην μάχη κατά της πανδημίας

20 Μαρτίου 2021 15:03
Κορωνοϊός: Άκαρπη η συνάντηση Κικίλια με Ιατρικούς Συλλόγους - Ολοταχώς για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Χωρίς συμφωνία έληξε η τηλεδιάσκεψη που είχε ζητήσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με όλους τους ιατρικούς συλλόγους της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός δεν πήρε τις επιθυμητές απαντήσεις στην έκκλησή του για την ενίσχυση του ΕΣΥ, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των διασωληνωμένων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θεωρείται πολύ πιθανή η απόφαση για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, λόγω της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας και ιδίως της Αττικής.

Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της Παρασκευής (19/3/2021) έληξε η διορία του 48ωρου που είχε δώσει ο Βασίλης Κικίλιας στους ιδιώτες γιατρούς να δηλώσουν συμμετοχή συντασσόμενοι στο πλευρό των συναδέλφων τους στο ΕΣΥ.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας μόλις γύρω στους 60 γιατρούς είχαν ανταποκριθεί, δηλαδή πολύ λιγότεροι από τον αριθμό των 200 γιατρών και κυρίως παθολόγων, γενικών γιατρών, πνευμονολόγων και αναισθησιολόγων, που ζητούσε ο υπουργός Υγείας για να μην προχωρήσει σε επιστράτευση.

Πέτσας: Επιστράτευση ιδιωτών ιατρών εάν η εθελοντική προσφορά είναι μικρή

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας ανέφερε νωρίτερα πως η κυβέρνηση εξετάζει το μέτρο της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών και υπηρεσιών για τις ανάγκες αντιμετώπισης του κορονοϊού σε περίπτωση που η εθελοντική προσφορά δεν είναι επαρκής.

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιούμε τους δημόσιους πόρους και όποτε χρειάζεται, θα συνεργαζόμαστε με τους ιδιωτικούς πόρους για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας.

Όταν φτάνουμε, όμως, σε κάποια όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η οργανωμένη πολιτεία -εν προκειμένω η κυβέρνηση- να παίρνει σκληρές αποφάσεις.

Επομένως, εάν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις ή επιστρατεύσεις ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, θα το κάνουμε», τόνισε ο κ. Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «η πραγματικότητα είναι εκείνη που καθορίζει πόσο πιεστική είναι η ανάγκη να υπάρξει εθελοντική συνεισφορά γιατρών. Είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο θέμα αυτό.

Δεν είναι η πανδημία ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα, ούτε ζητήματα που χρονίζουν. Είναι η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες της πανδημίας.

Για αυτό είτε θα υπάρξει αυτή η εθελοντική συνεισφορά που όλοι πιστεύουμε ότι θα υπάρξει, είτε ο πρωθυπουργός θα ασκήσει το προνόμιό του που είναι και η επίταξη υπηρεσιών. Γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος. Δεν μπορούμε να συζητάμε αέναα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται», ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share