Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021

"Βόμβα" Σαρηγιάννη για τον κορωνοϊό: "Πρέπει να πάμε άμεσα σε αυστηρό lockdown αύριο" (video)

"Με διάρκεια δύο εβδομάδων"

3 Μαρτίου 2021 15:15
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Με την κατάσταση του κορωνοϊού να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα η κυβέρνηση κάνει αρκετές προσπάθειες μέσα από τα μέτρα για να μειώσει την εξάπλωση του ιού.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης 3 Μαρίου ο Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μέσα από δηλώσεις του ανέφερε ότι πρέπει να γίνει άμεσα αυστηρότερο lockdown με μεγαλύτερη διάρκεια.

Δύσκολη η κατάσταση.

Κορωνοϊός: Το σκληρό lockdown που χρειάζεται η χώρα

Ειδικότερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, προκρίνει αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου από αύριο κιόλας για πάνω από δύο βδομάδες.

«Πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown αύριο, όχι μετά από δεκαπέντε μέρες, το οποίο θα πρέπει να διαρκέσει για παραπάνω από δυο εβδομάδες, καθώς δεν θα φτάσουμε σε αποσυμπίεση στις επόμενες δύο εβδομάδες» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό που η χώρα έβαλε σαν στόχο από την αρχή, δηλαδή να διαχειριστεί πρώτα από όλα με επιτυχία τον υγειονομικό κίνδυνο και άρα ναι, αν θέλετε, να πάμε σε ένα αυστηρότερο αλλά σοβαρό πια lockdown» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Αν συζητάμε για άνοιγμα στις 16 Μαρτίου λιανικού εμπορίου, σχολείων, τα πράγματα είναι δύσκολα κυρίως λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών» τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να παίζουμε.

Μίλησε για τα μέτρα της τηλεργασίας, που πρέπει να εφαρμοστεί σοβαρά, αλλά και αυτό της απολύμανσης του αέρα των εσωτερικών χώρων, ενώ πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε στα μισά της κορύφωσης ενός σοβαρού τρίτου κύματος πανελλαδικά και κοντά στην κορύφωση στην Αττική.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε:

Αριστοτελία Πελώνη: "Στο τραπέζι οι αλλαγές για τον κωδικό 6" - "Μετακίνηση θα γίνεται μόνο με τα πόδια"

Κορωνοϊός: Δυσκολεύει η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να υπάρχουν όλο και περισσότερα προβλήματα με την κυβέρνηση να προσπαθεί να την ελέγξει.

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης μέσα από συνέντευξη του ανέφερε ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν και πρέπει να αλλάξει η στρατηγική.

Συγκεκριμένα η Αριστοτελία Πελώνη μέσα από δηλώσεις της ανέφερε ότι υπάρχει στο τραπέζι η πιθανότητα για μεγάλες αλλαγές στην μετακίνηση με τον κωδικό "6".

Συνεχίζονται οι αλλαγές στα μέτρα.

Κορωνοϊός: Η αλλαγή στο κωδικό "6"

Ειδικότερα στο τραπέζι είναι οι αλλαγές στον κωδικό 6 για τις μετακινήσεις, όπως ξεκαθάρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, τόνισε ότι είμαστε σε lockdown ενώ παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται αλλαγές στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6, όπως να επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο.

Η ίδια απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας.

«Είμαστε σε lockdown, είμαστε σε σκληρό lockdown, δεν μπορεί να παραλύσει ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Υπάρχει ανησυχία για την Αττική και για άλλες περιοχές της χώρας» τόνισε. «Υπάρχουν περιοχές της χώρας που εκτιμώ ότι θα χρειαστεί να αυστηροποιηθούν τα μέτρα και να αυξηθεί η επιτήρηση. Μιλάω πανελλαδικά. Αναμένουμε τη συνεδρίαση της επιτροπής, να δούμε την εισήγηση» πρόσθεσε.

«Αναζητούμε πιο στοχευμένες λύσεις για να είναι πιο αποτελεσματικά τα μέτρα» υποστήριξε η κα Πελώνη.

Σχετικά με την Τσικνοπέμπτη η κα Πελώνη είπε «επειδή ετοιμαζόμαστε για την Τσικνοπέμπτη, καλό είναι να μείνουμε στην κοινωνική φούσκα όσων ανθρώπων συναναστρεφόμαστε γιατί η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη».

Μεγάλες αλλαγές έρχονται.

Στις 11 η κρίσιμη συνεδρίαση

Στις 11 συνεδριάζει εκτάκτως η ολομέλεια της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να αποφασιστεί η εισήγηση προς την κυβέρνηση για το σχέδιο ανάσχεσης της έξαρσης της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα τα οποία θα καθορίσουν την καθημερινότητά μας για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Το παρασκήνιο είναι έντονο αφού ήδη έχει αποτυπωθεί διαφωνία μεταξύ των μελών της επιτροπής, δεδομένου ότι άλλοι εισηγούνται τη λήψη σκληρότερων μέτρων και καθολικό πανελλαδικό lockdown τύπου Μαρτίου 2020 και άλλοι υποστηρίζουν ότι απαιτούνται «έξυπνες» κινήσεις και διορθωτικές παρεμβάσεις σε υφιστάμενα μέτρα που δεν απέδωσαν τα επιδιωκώμενα αποτελέσματα.

Ήδη στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής προτάσεις:

  • Γενικευμένη απαγόρευση, δηλαδή μετακίνηση για επίσκεψη σε γιατρό, φαρμακείο, σούπερ μάρκετ και άθληση μόνο εντός του δήμου, δηλαδή χωρίς τη χρήση αυτοκινήτου. Συνεπώς, δεν θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις και οι πολίτες θα βγαίνουν από το σπίτι, μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Και αυτό γιατί οι εικόνες συνωστισμού στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, αλλά και σε πάρκα της περιφέρειας έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς.
  • Αλλαγή ωραρίου στην βραδινή απαγόρευση τα Σαββατοκύριακα. Αυτό σημαίνει ότι αντί για τις 18.00, θα ισχύει από τις 21:00 μέχρι τις 05:00, όπως τις καθημερινές.
  • Λειτουργία του Δημοσίου αυστηρά με το απαραίτητο προσωπικό και συναλλαγές μόνο με ραντεβού και ενίσχυση της υποχρεωτικής τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share