Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

Κορωνοϊός: "Δύσκολη η άρση των μέτρων μέχρι τις 16 Μαρτίου" - "Χρειαζόμαστε περαιτέρω μέτρα"

Πόσα μέτρα ακόμη;

3 Μαρτίου 2021 10:28
Κορωνοϊός:
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η σκληρή κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα όπου η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να σταματήσει την εξάπλωση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε συνέντευξη της μίλησε για τον κωδικό "6" αλλά και πως θα γίνεται η μετακίνηση.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι η κατάσταση που επικρατεί δεν είναι καθόλου καλή και θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα.

Νέα έκτακτα μέτρα.

Κορωνοϊός: Ανάγκη για περαιτέρω μέτρα

Ειδικότερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην «Ώρα Ελλάδος», την Τετάρτη το πρωί, στο OPEN ξεκαθάρισε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας και θα πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

Ο κ. Γώγος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει χαλάρωση των μέτρων αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, δηλαδή από 16 του μήνα, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη πτώση της καμπύλης μέχρι εκείνο το διάστημα.

Όπως τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος:

«Υγειονομικά, τα πράγματα είναι πολύ αυστηρότερα, απ’ ό, τι φαίνεται. Αλλά, δυστυχώς δεν βλέπουμε αυτούς τους περιορισμούς να τηρούνται. Υπάρχει ήδη βέβαια ένας περιορισμός, αλλά έτσι όπως είναι η κατάσταση, χρειαζόμαστε περαιτέρω μέτρα, καθώς βλέπουμε ότι και η κινητικότητα δεν μειώθηκε».

Αναφερόμενος στα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν, ξεκαθάρισε ότι και μέσα στην επιτροπή υπάρχει διάσταση απόψεων, με πολλούς εξ αυτών να ζητούν οριζόντιο και σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου και για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, και μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Παράλληλα, μίλησε για τις καταχρήσεις που γίνονται στις μετακινήσεις, για την τηλεργασία που δεν εφαρμόζεται στο μέτρο του δυνατού και τόνισε ότι «θα συζητήσουμε τα πιο σκληρά μέτρα και θα αποφασίσουμε».

Δείτε το βίντεο:

"Βόμβα" Δερμιτζάκη για το lockdown: "Τα μέτρα δεν αποδίδουν" - "Πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική"

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι καλή με αποτέλεσμα να γίνονται όλο και περισσότερα πράγματα για να σταματήσει η εξάπλωση του.

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Νίκος Θωμαϊδης σε συνέντευξη του τόνισε ότι αναμένεται να δούμε τα κρούσματα του ιού να φτάνουν μέχρι και τα 3.000.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε ότι τα μέτρα του lockdown δεν αποδίδουν και ότι πρέπει να γίνουν άμεσα αλλαγές.

Νέα μέτρα για το lockdown.

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που πρέπει να τεθούν

Ειδικότερα την εκτίμηση πως η εφαρμογή ενός σκληρότερου lockdown δεν είναι η λύση στο γεγονός ότι δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε τα μέτρα κατά του κορoνοϊού, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Επειδή ο ασθενής είναι σε κρίσιμη κατάσταση δεν μπορούμε να παίρνουμε πολλά ρίσκα. Αυτή τη στιγμή η αύξηση της δόση κατά τη γνώμη μου δεν θα δουλέψει» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι πιστεύει κάτι τέτοιο όχι επειδή θεωρητικά το πιο σκληρό lockdown δεν είναι καλή λύση αλλά επειδή στην πράξη δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί.

«Tα πράγματα είναι σαν να έχουμε έναν ασθενή στο νοσοκομείο. Του δίναμε ένα φάρμακο το οποίο παλιά μπορούσε να τον βοηθήσει, τώρα το φάρμακο δεν δουλεύει, έχουμε δύο επιλογές λοιπόν. Ή θα αυξήσουμε την δόση του φαρμάκου, ή θα αλλάξουμε το φάρμακο» συνόψισε δίνοντας μια παρομοίωση αναφορικά με το ζήτημα του ότι τα μέτρα κατά του κορωνοιού δεν φαίνεται να αποδίδουν.

Δυσκολεύει η κατάσταση με το lockdown.

Ο κος Δερμιτζάκης εξήγησε δηλαδή πως ή θα μπορέσουμε να βάλουμε ένα πολύ πιο αυστηρό lockdown, αλλά να εφαρμοστεί και να μπορέσουμε να ελέγξουμε ακόμη και αυτούς που δεν έχουν διάθεση να το εφαρμόσουν ή θα προχωρήσουμε σε μια εντελώς άλλη στρατηγική.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» τόνισε και πρόσθεσε πως αυτό είναι ένα δίλλημα που δεν ξέρουμε πως θα δουλέψει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή εάν και εφόσον αποφασιστεί η πρακτική του «σκληρότερου lockdown» πρέπει να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό, και αυτή η λύση να δουλέψει.

Ο κος Δερμιτζάκης δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να περιγράψει τυχόν νέα μέτρα καθώς δεν είναι σε θέση να πει πως θα περιοριστεί η κινητικότητα των ανθρώπων η οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν περιορίσει την κοινωνικότητα τους ενώ έπρεπε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share