Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Τέλος η μονή μάσκα! Έρχεται υποχρεωτικά η διπλή (Video)

Που θα πρέπει να χρησιμοποιείται

15 Φεβρουαρίου 2021 10:40
Κορωνοϊός: Τέλος η μονή μάσκα! Έρχεται υποχρεωτικά η διπλή (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοιός: «Ο ιός διευκολύνεται από το κρύο», διαβεβαίωσε η Αθηνά Λινού μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και ερωτηθείσα σχετικά σημείωσε πως η διπλή μάσκα «προστατεύει επιπλέον, κυρίως από τη μετάλλαξη του ιού». Ενώ, επίσημη σύσταση υπέρ της χρήσης χειρουργικών μασκών και όχι υφασμάτινων έκαναν οι υγειονομικές αρχές στη Γαλλία.

Συμβούλευσε τη χρήση της στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τόνισε πως αφορά τους πάντες, και τα παιδιά. Η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής αναφέρθηκε στο κίνημα που έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ για την απελευθέρωση της παραγωγής εμβολίων, τεστ, θεραπειών για τον κορωνοϊό και μασκών. Πρόκειται για κίνημα που έχει συγκεντρώσει 6000 υπογραφές και ζητά να γίνεται απελευθέρωση της παραγωγής με την παραχώρηση πατεντών, για μαζική παραγωγή των ειδών που έχουν να κάνουν με την πανδημία.

«Γιατί από το οποίο κινδυνεύει η ανθρωπότητα είναι από τις μεταλλάξεις, που μπορεί να ξεκινήσουν από τις φτωχότερες χώρες και πάνε σε όλες. Πρέπει να εμβολιαστεί όλη η ανθρωπότητα», εξήγησε η Α.Λινού.

«Αν εδραιωθούν οι μεταλλάξεις θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά κι ίσως να μην τα καταφέρουμε», απάντησε σε ερώτηση για τα αν θα παραταθεί το lockdown και απαντώντας σε ερώτηση για το αν προκαλούν ανησυχία τα νέα στελέχη, είπε πως «όλα μας ανησυχούν, γιατί ο ρυθμός αύξησης είναι διπλάσιος από το κανονικό. Ήδη σε πολλές χώρες, η βρετανική μετάλλαξη είναι το επικρατών στέλεχος».

Κορωνοϊός: Αλλάζουν οι οδηγίες για τη χρήση μάσκας

Οι οδηγίες για τη χρήση της μάσκας κατά του κορωνοϊού προς το παρόν δεν έχουν αλλάξει στη χώρα μας, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, σημειώνοντας ωστόσο ότι ομάδα της Επιτροπής έχει αναλάβει να μελετήσει και να εισηγηθεί σχετικά μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης, η Ματίνα Παγώνη μας «προσγειώνει» σχετικά με τα μέτρα, που επικρατήσουν τον επόμενο καιρό έναντι του κορωνοϊού, μιλώντας ακόμη και για το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μίλησε για τη διπλή χρήση μάσκας, για την οποία γίνεται λόγος τον τελευταίο καιρό, κάνοντας αναφορά στα αποτελέσματα της μελέτης του CDC που έδειξε ότι για να έχουν ικανή προστασία δύο άνθρωποι, οι οποίοι έρχονται σε στενή επαφή πρέπει απαραίτητα και οι δύο να φοράνε μάσκα.

Όταν και οι δύο φοράνε μάσκα, η προστασία ανέρχεται στο 84,3%, ενώ η χρήση διπλής μάσκας αυξάνει ακόμη περισσότερο την προστασία στο 96%, είπε για να διευκρινίσει πως αφορά στη χρήση ιατρικής μάσκας με υφασμάτινη από πάνω.

Σημείωσε τέλος ότι η μάσκα για να προστατεύει πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος, να είναι φτιαγμένη από ύφασμα καλής ποιότητας, και με τρεις στρώσεις υφάσματος, και βέβαια να γίνεται η σωστή χρήση, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

«Καμπανάκι για την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού»

«Κολλάμε από τους συγγενείς και τους φίλους πιο συχνά κι όχι από τον κακό ξένο. Γι’ αυτό προσέξτε ποιον βάζετε σπίτι σας», συνέχισε η καθηγήτρια, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού. Επίσης έκανε και αναφορά στις νέες συστάσεις του CDC για χρήση διπλής μάσκας. Τόνισε πως προς το παρόν η Επιτροπή δεν κάνει αντίστοιχη σύσταση, αλλά θα εκδοθούν οδηγίες την επόμενη εβδομάδα.

Παπαευαγγέλου: Περίπου 10.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα -Συνεχίζεται η αύξηση σε κέντρο Αθήνας και Πειραιά

Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι το ισοζύγιο εισαγωγών και εξαγωγών στα νοσοκομεία έχει αλλάξει και επιβαρυνθεί με περισσότερες εισαγωγές στις ΜΕΘ, ενώ προειδοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες που ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος, λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια» θα έχουμε αυξημένα κρούσματα.

Για την Αττική είπε ότι έχει σταθεροποιηθεί το ιικό φορτίο, με εξαίρεση την Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά, ενώ τόνισε ότι αυξημένα είναι τα κρούσματα σε Αχαΐα και Εύβοια, κάνοντας ειδική μνεία στη Χαλκίδα.

Σύμφωνα με όσα είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου: «Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσιάζει επιβάρυνση τις τελευταίες ημέρες με τον αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε κυλιόμενο μέσο όρο 1.147 ανά ημέρα. Ενώ, ο μέσος όρος αυξήθηκε νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους αυξήθηκε από 8,5 σε 11.

Την ίδια στιγμή παρουσιάστηκε αύξηση και στα ημερήσια τεστ, σε περίπου 45.000 την ημέρα. Ο μέσος όρος θετικότητας είναι στο 2,8, ενώ την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε 27% αύξηση κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή τα ενεργά κρούσματα στη χώρα αγγίζουν τις 10.000, αλλά είναι γνωστό πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Όσον αφορά στις νοσηλείες, αυτές είναι πλέον πάνω από 1.900. Ο μέσος όρος ανέρχεται σε 200 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα. Αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνώσεων κατά 67%. Σήμερα, το 51% των κλινών ΜΕΘ κορωνοϊού στην Ελλάδα έχει καλυφθεί, ενώ στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 83%.

Εύβοια, Αττική και Αχαΐα δείχνουν επιβαρυμένο φορτίο. Σε γενικές γραμμές η Αττική έδειξε σταθεροποίηση, αλλά παραμένει ψηλά. Η αύξηση συνεχίζεται όμως στο κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά. Εξαιρετικά αυξημένο το φορτίο στην Χαλκίδα που παρασύρει και τη Βοιωτία.

Η κακοκαιρία «Μήδεια» τις επόμενες ημέρες θα μας δυσκολέψει καθώς αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Να βάζουμε πάνω από όλα τη λογική».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share