Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Κορωνοϊός: Νέα παράταση της Notam για τις πτήσεις του εσωτερικού - Ποιες εξαιρούνται

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ξεκαθάρισε τους λόγους που γίνεται αυτό

12 Φεβρουαρίου 2021 14:15
Κορωνοϊός: Νέα παράταση της Notam για τις πτήσεις του εσωτερικού - Ποιες εξαιρούνται
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Με την κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού να δυσκολεύει όλο και περισσότερο την κατάσταση στη χώρα η κυβέρνηση φαίνεται να παίρνει πιο αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της.

Σημειώνεται ότι η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελώνη σε συνέντευξη της μίλησε ότι η μεγάλη ανάσα θα παρθεί το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα από ότι φαίνεται επηρεάζονται και από τα νέα μέτρα οι αεροπορικές πτήσεις όπου πάρθηκε νέα παράταση για τις εσωτερικές έως Μαρτίου.

Αναστέλλονται οι πτήσεις στο εσωτερικό.

Κορωνοϊός: Η νέα παράταση στις Notam

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) γνωστοποιεί στο επιβατικό κοινό την παράταση, έως 1/3/21 και ώρα 06:00 το πρωί, της αεροπορικής οδηγίας (Covid-19 notam) που αφορά πτήσεις εσωτερικού, (τακτικά επιβατικά δρομολόγια, γενικής αεροπλοΐας και επαγγελματικά δρομολόγια – domestic flights, commercial and general/business aviation).

Η notam προβλέπει ότι επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.

Ποιες οι εξαιρέσεις

Από τη notam εξαιρούνται οι ακόλουθες πτήσεις:

 • Πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights).
 • Πτήσεις υποστήριξης του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (Hellenic national healthcare system flights).
 • Κρατικές πτήσεις (state flights).
 • Πτήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights).
 • Πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights).
 • Στρατιωτικές πτήσεις (military flights).
 • Πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo flights).
 • Πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών (fire fighting flights).
 • Πτήσεις της Frontex (frontex flights).
 • Τεχνικές πτήσεις ανεφοδιασμού χωρίς αποβίβαση επιβατών (technical landing where passengers do not disembark).
 • Πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμα του (ferry flights).

Εισήγηση λοιμωξιολόγων: "Κλείδωσε" το σκληρό lockdown σε Αχαΐα, Εύβοια και Ρέθυμνο - Δεύτερες σκέψεις για Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: Όλο και περισσότερο δυσκολεύει η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα διότι αυξάνονται οι περιοχές που οδηγούνται σε σκληρό lockdown για να αποτραπεί η αύξηση των κρουσμάτων.

Σημειώνεται ότι στον Πύργο έχει σημάνει συναγερμός διότι σχεδόν γέμισαν οι κλίνες ΜΕΘ και δεν μπορούν να αντέξουν για πολύ αρκετό κόσμο.

Συγκεκριμένα από ότι φαίνεται τρεις περιοχές ακόμα μπαίνουν σε ρυθμούς σκληρού lockdown με την Θεσσαλονίκη να μην ακολουθεί ακόμη.

Έρχεται σκληρό lockdown.

Κορωνοϊό: Το σκληρό lockdown στις τρεις περιοχές

Ειδικότερα την επιβολή σκληρών περιοριστικών μέτρων σε Αχαΐα, Έυβοια και Ρέθυμνο, εισηγείται η επιτροπή των λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση.

Οι ειδικοί συζήτησαν και για την Θεσσαλονίκη, ωστόσο έκριναν ότι δεν χρειάζεται ακόμα η λήψη σκληρών μέτρων στην περιοχή.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν στις 6 το απόγευμα κατά την ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Είναι ενδεικτικό πως η Αχαΐα κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 93 νέα κρούσματα κορoνοϊού και η Εύβοια 35. Την Τετάρτη, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε καταγράψει 112 μολύνσεις και η Εύβοια 57. Όσο για το Ρέθυμνο, στην περιφέρεια της Κρήτης εντοπίστηκαν την Τετάρτη 42 νέες μολύνσεις, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ακόμη 12. Είναι σαφές, ότι η Κρήτη εμφανίζει τάσεις επιδείνωσης της επιδημίας, με το Ηράκλειο να καταγράφει 24 νέα κρούσματα.

Στο μικροσκόπιο η Αχαΐα

Στην Αχαΐα εξαπλώνεται ραγδαία το τρίτο κύμα της πανδημίας, με την βρετανική μετάλλαξη να έχει κάνει την εμφάνισή της τόσο στην κοινότητα όσο και ενδονοσοκομειακά.

Υπενθυμίζεται ότι η Πάτρα βρίσκεται ήδη σε καθεστώς σκληρότερων μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι αν επιβληθεί σκληρό lockdown στην Αχαΐα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

 • Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου
 • Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
 • Αναστέλλεται, επίσης, η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.
 • Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους
 • Αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων.
 • Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας και χώρων πολιτισμού.

Σκληρό lockdown έρχεται για τρεις περιοχές.

Αυξημένο ιικό φορτίο και στα νησιά

Επιδημιολογική επιδείνωση εμφανίζουν και οι νησιωτικές περιοχές, όπου εγείρεται ανησυχία λόγω των ελλιπών υποδομών για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Κάρπαθος με 3 νέα κρούσματα φτάνει μια αναλογία 41,04 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, η Κάλυμνος με 18 νέα στα 61,12 ανά 100.000, η Θάσος με 7 στα 50,84 ενώ για πρώτη φορά η Ιθάκη των 3.200 περίπου κατοίκων, έχει 1 κρούσμα που ανεβάζει την αναλογία στα 30,95.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share