Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Το παρασκήνιο της απόφασης για το σκληρό lockdown - Ο καταλυτικός ρόλος Τσιόρδα

Οι παράγοντες που έφεραν το απαγορευτικό

10 Φεβρουαρίου 2021 08:05
Κορωνοϊός: Το παρασκήνιο της απόφασης  για το σκληρό lockdown - Ο καταλυτικός ρόλος Τσιόρδα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Το νέο και ολικό lockdown ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση. Το λεκανοπέδιο από αύριο και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρίσκεται και πάλι σε κλοιό αυστηροποιημένων περιοριστικών μέτρων.

Οι παράγοντες που έκριναν την εισήγηση της Επιτροπής

  • Η ραγδαία επιδείνωση σε όλους τους δείκτες σε σύγκριση μόλις με την Παρασκευή που πέρασε (με 7 εισαγωγές σήμερα στα νοσοκομεία για κάθε έναν που έπαιρνε εξιτήριο όταν στις 5/2 για κάθε εξιτήριο υπήρχαν 3 εισαγωγές), ήταν το «καμπανάκι» για τη δρομολόγηση των αποφάσεων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
  • Γεμίζουν πλέον οι απλές κλίνες, γεμίζουν και οι ΜΕΘ, στις οποίες σήμερα υπάρχουν μόνο 38 κενά κρεβάτια στην Αττική, με την πληρότητα να ανέρχεται στο 71%. Συναγερμό προκάλεσε και ο δείκτης μεταδοτικότητας, ο οποίος κινείται από το 2 έως το 4, δηλαδή ένας ασθενής μεταδίδει τον κορωνοϊό σε 2 έως 4 άτομα.

  • Σε αυτά τα στοιχεία πρέπει να προστεθούν οι μεταλλάξεις, η κακοκαιρία που έρχεται και το χαμηλό ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί (ούτε το 4%).

Καταλυτικό ρόλο για την αυστηροποίηση των περιορισμών στην Αττική έπαιξε η εισήγηση του Σωτήρη Τσιόδρα, στην οποία περιγραφόταν με μελανά χρώματα η επιδημιολογική εικόνα στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Η πίεση από τους λοιμωξιολόγους ήταν ασφυκτική στην κυβέρνηση που προσπαθούσε να ισορροπήσει μεταξύ υγείας και οικονομίας. Το πήρε πάνω του ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος είπε στον Βασίλη Κικίλια: “Πρέπει να κλείσουμε τώρα”, κάνοντας πολύ ζοφερές προβλέψεις για το μέλλον».

Ειδικότερα οι ειδικοί εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τη μεγάλη πίεση που θα δεχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας αν συνεχιστεί η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών στα νοσοκομεία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share